Koulutus

Kursseja järjestävät ilmailukerhot ja lentokeskukset eri puolilla maata sekä lisäksi Suomen Urheiluilmailuopisto. Koulutuksen voi aloittaa sinä vuonna kun täyttää 15 vuotta. Myös lääkärintarkastus on pakollinen, mutta vaatimukset eivät ole tiukat, esimerkiksi silmälasit eivät ole este.

Koulutus koostuu teoriasta ja lento-osasta. Teoriaosuus koostuu muutaman kymmenen tunnin opetusjaksosta, joka on mahdollista suorittaa useilla paikkakunnilla talviaikaan iltaisin tai viikonloppuisin. Teoria on myös mahdollista suorittaa Suomen Urheiluilmailuopiston internet-pohjaisena etäopetuksena, johon liittyy yhden viikonlopun lähijakso. Joillakin paikkakunnilla on tarjolla kursseja, joissa päivän tilanteen mukaan opetetaan sekä teoria- että lento-osuudet yhdellä kurssilla.

Lento-osuudesta 25 ensimmäistä lentoa voidaan lentää ennen teoriakurssin suorittamista. Lupakirjan saaminen edellyttää vähintään 50 lentoa, joista 10 yksin. Lentoaikaa kertyy näillä koululennoilla vähintään 10 lentotuntia.

Lentokoulutuksessa käytetään kaksipaikkaisia koulukoneita, joissa opettaja istuu takana ja oppilas edessä. Purjelennonopettajalla on käytössään omat hallintalaitteet. Purjekone hinataan ilmaan joko moottorikoneen perässä tai vintturilla. Hinaustapa vaikuttaa myös koulutuksen hintaan.

Koulutuksen päätteksi lennetään tarkastuslentäjän kanssa lentokoe. sen perusteella Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi voi myöntää purjelentäjän lentolupakirjan, kuitenkin aikaisintaan 16-vuotiaalle. Tätä nuorempi purjelento-oppilas voi lentää yksinlentoja lentokentän läheisyydessä lennonopettajan valvonnassa.

Suomen Ilmailuliitto ry on julkaissut purjelentokurssin oppikirjaa ”Purjelentotaito”, josta on 2013 julkaistu päivitetty 4. painos PDF-muodossa. Voit poimia sen alla olevasta linkistä. Julkaisu on tarkoitettu kouluttajien ja oppilaiden omaan käyttöön kursseilla ja niiden jälkeen.

Purjelentotaito, 4. painos, 2013

Lentopaikat

Lentopaikat

Termiikkiennuste

Termiikkiennuste

Ilmailukartta

Aviamaps

Jäsenkerhot

Suomen Ilmailuliitolla on ympäri maata yli 200 jäsenkerhoa, joissa ilmailua harrastetaan.

ETSI JÄSENKERHOJA