Taitolento
Taitolentoa voi harrastaa moottori- ja purjelentokoneilla, mikäli ne ovat hyväksyttyjä taitolentoon. 152 Cessnallakin voi lentää jotain perusliikkeitä, mutta rajoitetussa taitolentoluokassa tulevat g-rajat äkkiä vastaan. Täysverisiä taitolentokoneita Suomesta löytyy joitain kymmeniä. Koneita on yksi- ja kaksipaikkaisia. Tunnetuimpia ovat usein lentonäytöksissäkin nähdyt Pitts Specialit sekä maailmalta ja esimerkiksi Red Bull Air Racesta tutut Extrat. Huippuluokan koneet kestävät jopa +/- 12 G:n voimia.
Kilpataitolento
Kilpataitolento suoritetaan moottori- tai purjekoneilla rajatussa ilmatilassa (“boxissa”), jonka vaakasivujen mitta on 1000 metriä, yläraja noin 1000-1200 metriä ja alaraja kilpailuluokasta riippuen 100-450 metriä. Kilpailusuorituksen arvostelee 3-10 tuomaria. Arvostelu perustuu lentosuorituksen geometriseen puhtauteen, ts pisteitä vähennetään tietyistä kulmavirheistä, epäsäännöllisistä ympyrän kaarista, liikkeiden epäkeskeisistä sijoituksista linjoille jne.
Taitolento koostuu erilaisista liikkeistä, joita on eri yhdistelminä tuhansia. Perusliikkeisiin kuuluvat erilaiset linjat, silmukat ja kaarrot. Sallitut liikkeet, on esitetty FAI:n luettelossa. Jokaisella liikkeellä on tarkkaan määriteltyjen kriteerien avulla laskettu vaikeuskerroin. Kertomalla tuomarien arvosanalla vaikeuskerroin saadaan suorituspisteet. Taitolentoa lennetään kaksilla eri säännöillä. Kotimaassa lennetään kevennetysti paikallisilla säännöillä, jotka on muokattu sopiviksi Amerikkalaisen IAC:n (International Aerobatic Club) sääntöjä mukaillen. Sieltä tulevat myös alempien sarjojen ohjelmat, jotka lentäjän pitää kisoissa lentää. Säännöt EM- ja MM-kisoihin tulevat FAI:n alakomitea CIVAlta. PM-kisoissa käytetään pohjoismaiden kesken yhteisesti sovittuja sääntöjä, jotka ovat yhdistelmä IAC:n ja CIVA:n sääntöjä. PM-kisat kiertävät vuosittain Suomen, Tanskan, Ruotsin ja Norjan kesken.
Taitolentoa harrastetaan ja siinä kilpaillaan viidessä eri luokassa:
- Primary on alin, eli niin sanottu sisääntuloluokka, jossa lennetään hyvin helppoja ja yksinkertaisia liikkeitä, jotka ovat sallittuja lähes kaikille rajoitetun taitolentoluokan koneille.
- Sportsman
- Intermediate
- Advanced
- Unlimited on korkein ja vaativin luokka.
Suomessa on mahdollista kilpailla kaikissa luokissa, EM- ja MM-kisoja järjestetään Intermediate, Advanced- ja Unlimited-luokissa. Intermediate on ollut MM-kisaluokka vasta muutaman vuoden. Lajin EM- ja MM-kisoja koordinoi FAI ja sen komitea CIVA. Suomella on kaksi edustajaa CIVA:ssa: delegaatti ja varadelegaatti, jotka ovat mukana vuosikokouksissa. Lisäksi erilaisissa työryhmissä ja alakomiteoissa on mukana usein suomalaisia. Kansainvälisissä tehtävissä kisoissa on usein suomalaisia tuomareina ja Juryn jäseninä.
Urheilutaitolentäjät ry
Suomessa lajia ylläpitää ja edistää Urheilutaitolentäjät ry, joka on pelkästään taitolentoon keskittynyt yhdistys. Yhdistys on Suomen Ilmailuliiton jäsenyhdistys, ja jäseniä sillä on hieman yli sata. Jäsenistä noin 40 on aktiivista harrastajaa. Yhdistyksellä on myös useita jäseniä, jotka eivät itse lennä, mutta ovat kiinnostuneita lajista ja ovat mukana toiminnassa toimihenkilöinä. Urheilutaitolentäjät ry toimii koko Suomessa, eikä yhdistyksellä ole varsinaista kotikenttää . Yhdistys järjestää leirejä, kisoja ja erilaisia koulutuksia sekä nyt viime vuosina talvipäivät. Leirit ja tapahtumat ovatkin erinomainen tapa tutustua ja tulla kokeilemaan lajia.
LAJIT
Jäsenkerhot
Suomen Ilmailuliitolla on ympäri maata yli 200 jäsenkerhoa, joissa ilmailua harrastetaan.
ETSI JÄSENKERHOJA