Harrasteilmailija, käytätkö insuliinia tai muita dopingsäännöstön kieltämiä lääkkeitä?

Näin haet erivapautta kilpailutoimintaan

Jos kilpailija joutuu käyttämään sairauden hoitoon antidopingsäännöstön kieltämiä lääkkeitä, täytyy lääkkeen käytölle hakea erivapautta Suomen urheilun eettiseltä keskukselta (SUEK).

Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon löydät Suomen urheilun eettisen keskuksen nettisivuilta.

 

Erivapaus kansallisissa kilpailuissa

Ilmailu lajina ei tällä hetkellä kuulu SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että kansallisen tason urheilijoiden ei tarvitse hakea erivapautta etukäteen. Siitä huolimatta ajantasainen lääkärintodistus kannattaa olla valmiina.

Mahdollisen dopingtestin jälkeen (suoritetaan ennalta ilmoittamatta yllätystestinä) urheilijan tulee hakea erivapautta takautuvasti osoittaakseen, että kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytölle on ollut erivapauden myöntämiseksi edellytetyt lääketieteelliset perusteet.

 

Erivapaus kansainvälisissä kilpailuissa

Jos urheilija käyttää lääkärin määräyksestä kiellettyjä aineita, täytyy hänen kansainvälisiin kilpailuihin osallistuessaan hakea erivapautta etukäteen. Erivapautta haetaan FAI:n sivuilla olevalla Therapeutic Use Exemptions, eli  FAI TUE lomake 2021. Lomake pitää lähettää FAI:n Anti-Doping Managerille vähintään 30 päivää ennen kilpailuja. Muista, että kansallista erivapautta ei välttämättä automaattisesti hyväksytä kansainvälisellä tasolla.

Tutustu myös FAI:n usein kysytyt kysymykset -listaukseen.
FAI Anti-Doping Manager: Mrs. Ségolène ROUILLON  Puhelin: +41 21 345 10 70, sähköposti: antidoping@fai.org

 

 

Erivapauden myöntämisen edellytykset

Erivapauden myöntämiseksi jokaisen seuraavista ehdoista pitää täyttyä:

  1. Kielletyn aineen tai menetelmän käytön on oltava terveyden vuoksi välttämätöntä
  2. Lääkkeen tai menetelmän käyttö ei saa tuottaa urheilijalle ylimääräistä hyötyä terveisiin urheilijoihin verrattuna
  3. Asianmukaista korvaavaa vaihtoehtoa ei löydy

 

Neljä askelta erivapauden hankkimiseen

  1. Tulosta erivapaushakemuslomake SUEK:n internetsivuilta.
  2. Lääkärin tulee täyttää hakemuslomakkeen sairautta ja lääkitystä koskevat kohdat ( 2 ja 3) sekä lääkärin allekirjoitusosuus (4). Sekä lääkäri että urheilija (tarvittaessa myös huoltaja) allekirjoittavat hakemuksen.
  3. Liitä hakemukseen diagnoosin vahvistavat lääkärintodistukset, joista käy ilmi koko sairaushistoria, tulokset ja kuvat kaikista asiaan tehdyistä lääketieteellisistä tutkimuksista.
  4. Lääkärintodistuksissa on myös oltava pätevät lääketieteelliset perusteet sille, miksi hoidoksi vaaditaan juuri kyseinen urheilussa kielletty lääke tai menetelmä eikä sitä ole mahdollista korvata muilla urheilussa sallituilla hoitomuodoilla.
  5. Ennen hakemuksen lähettämistä ota itsellesi kopio hakemuksesta ja sen liitteistä
  6. Lähetä hakemus liitteineen ADT:n toimistolle postitse osoitteeseen: SUEK Valimotie 10, 00380 Helsinki tai faksilla numeroon (09) 148 5195

 

Onko vanha erivapaus voimassa?

Erivapaudet ovat aina määräaikaisia. Jos urheilijalle on aikaisemmin myönnetty erivapaus, täytyy tarkista kansainväliseltä lajiliitolta tai SUEKilta, onko toimitettava uusi hakemus vai voiko hakea vahvistuksen aiemmin myönnetylle erivapaudelle.

 

Lisätietoa

Suomen Ilmailuliiton antidopingohjelma

SUEK:n ohjeistus erivapaudesta urheilijan lääkityksessä

Tietoa kansainvälisistä erivapauskäytännöistä

FAI:n antidoping-sivusto

KAMU-lääkehaku

laji- ja valmennuspäällikkö Jari Lehti: jari.lehti@ilmailuliitto.fi, +358 44 261 2587