lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Virtuaali-ilmailun ensimmäinen yhdistys Suomen virtuaali-ilmailijat ry on purettu

keskiviikko 09.06.2021
TEKSTI VILLE MATTILA

Vuosituhannen vaihteessa virtuaali-ilmailu oli uudenlainen Suomeen rantautunut ilmailuharrastuksen muoto, joka keräsi nopeasti suosiota erityisesti nuorten harrastajien keskuudessa.  Kesällä 2002 nuoret, täysi ikäisyyden kynnyksellä olleet harrastajakaverukset perustivat Suomen virtuaali-ilmailijat ry:n (SVIL).

 

– Harrastajia oli Suomessa satoja, mutta toiminta oli hyvin epävirallista. Ajatuksenamme oli, että SVIL olisi eräänlainen virtuaalinen lentokerho, jonka puitteissa olisi helpompaa järjestää erilaisia oikean maailman tapahtumia ja viedä harrastusta eteenpäin,  muistelee yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittu Jaakko Vikman.

 

Yhdistyksen toiminta oli monipuolista ja aktiivista. Yhdistys esitteli virtuaali-ilmailuharrastusta erilaisissa pelitapahtumissa kuten Assemblyillä ja toisaalta ilmailutapahtumissa, esimerkiksi Malmin lentoaseman avointen ovien päivillä. Yhdistys julkaisi omaa sähköistä jäsenlehteä, jonka nimi oli asianmukaisesti ATIS. Jäsenistölle järjestettiin tutustumisretkiä moniin mielenkiintoisiin paikkoihin. Retkien kohteena olivat muun muassa Tampereen aluelennonjohto, Finnairin tekniikka ja Finnair Flight Academy.

 

Ilmailuliiton jäseneksi alusta saakka

SVIL ry liittyi Suomen Ilmailuliiton jäseneksi pian perustamisensa jälkeen.
– Halusimme saada simulaattorilentämiselle virallisen statuksen muiden ilmailulajien tapaan, niinpä Ilmailuliittoon liittyminen oli ensimmäisiä toimenpiteitä yhdistyksen alkutaipaleella. Lajin virallistaminen oli juuri samaan aikaan käynnissä myös maailmalla, FAI kehitti sääntöjä kansainvälistä kilpailutoimintaa varten. Simulaattoreiden nopea kehitys muutaman vuoden aikana teki lajista koko ajan realistisempaa ja potentiaalia tuntui olevan paljon, muistelee Mikko Pätäri, yksi SVIL:n perustajajäsenistä.

 

Harrastajien kohtaamiset tärkeitä
Tärkeimmät toimintamuodot olivat vuotuiset Jämin lentopaikalla järjestetyt CAVOK-kesäleirit sekä pienemmät Hotelli Pilotissa Vantaalla järjestetyt simu-viikonloput, jotka kokosivat yhteen harrastajia ympäri Suomen. Virtuaali-ilmailuun liittyi alusta saakka oleellisena osana ns. nettilentäminen ja -lennonjohto, jossa oma kone kytketään osaksi maailmanlaajuista verkkoa.

 

–Muistan, että pelkästään nettiyhteyksien saaminen Jämi-hotellille oli hankalaa. Ensimmäisinä vuosina paikallinen puhelinyhtiö sponsoroi ja erikseen asensi meille ADSL-yhteyden, joka sitten vedettiin hotellin kokoustiloihin hotellin ravintolan keittiön läpi, muistelee yhdistyksen perustajajäsen Ville Mattila.

 

–Vaikka iso osa leiristä vierähti tietokoneiden ääressä, paljon kerättiin kuppilatiimaa hotellin terassilla, istuttiin saunan lauteilla laskuvarjohyppääjien kanssa ja käytiin kanssaharrastajien kyydissä oikeastikin taivaalla. Aika monella virtuaali-ilmailijalla oli oikea lupakirja, miettii yksi leirien vakiokävijä, nykyisin liikennelentäjänä työskentelevä Olli Keijonen.

 

–Simuharrastus ja Jämillä ilmailutunnelma innosti minut ja monet muut nuoret oikeiden lentokoneiden pariin. Niinpä lentämisestä on kehkeytynyt minullekin ammatti. Sen seurauksena tosin tietokoneharrastus on jäänyt sivummalle. Nykyisin pelejä harrastavat nuoret taas eivät koe virallisen tuntuista yhdistystoimintaa omakseen, vaan harrastus tapahtuu eri nettisovellusten, kuten Discordin välityksellä. En siis koe lentosimuharrastuksen olevan hiipumassa yleisesti ottaen, sen muoto on vain muuttunut ja aika ehkä ajanut yhdistyksen ohi, Keijonen jatkaa.

 

Yhdistystoiminnan hiipuminen
2010-luvun puolivälin tienoilla yhdistyksen toiminta vähitellen hiipui. Opiskelu, perhe ja työt tulivat monen aktiivisen jäsenen harrastamisen esteeksi.

 

–Aika eräällä tavalla ajoi ohi virallisen yhdistysmuotoisen toiminnan, kun uudet harrastajat eivät enää löytäneet jäseniksi ja jäljellä olevien jäsenten aika ei enää riittänyt toiminnan kehittämiseen, pohtii sihteeri Ville Mattila.

 

–Yhdistyksellä ei käytännössä ole ollut mitään toimintaa neljään-viiteen vuoteen, mutta pankki- ja nettisivukulut ovat kuitenkin juosseet. Totesinkin, että ehkä on hyvä purkaa byrokratia hallitusti. Lähestyin asiasta yhdistyksen viimeisintä valittua hallitusta, kävimme hieman keskustelua sähköpostitse ja päätimme kutsua yhdistyksen purkamiskokouksen kokoon, Ville jatkaa.

 

Purkaminen tapahtui poikkeuksellisina aikoina
SVIL ry purettiin virallisesti lauantaina 10.4.2021 järjestetyssä yhdistyksen kokouksessa. Etänä Teamsin välityksellä järjestettyä kokousta leimasi monella tapaa poikkeuksellisuus: COVID-19 -pandemia on rökittänyt ilmailualaa jo yli vuoden, lähes kaikki toimialat ovat tehneet digiloikkia virtuaalimaailmaan, ikoninen Malmin lentoasema on hiljentynyt ja Microsoft julkaisi hiljattain uuden Flight Simulator -peliversion vuosikymmenen tauon jälkeen.

 

Purkamiskokoukseen kutsu lähetettiin sääntöjen mukaan kaikille jäsenrekisterissä oleville sähköpostitse. Sähköpostiosoitteista osa ei enää ollut toiminnassa, joten kutsuja lähetettiin tehtiin myös perinteisellä kirjepostilla.

 

Viimeisen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin hallituksen varapuheenjohtaja Mika Mononen.

 

–Purkamiskokous oli luonnollisesti hieman haikea ja nuijittu läpi hetkessä, mutta samalla hauska hetki palata muutamien muiden harrastajien kanssa ilmailun nykyhistoriaan.

 

Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Jaakko Vikman lähetti terveisensä yhdistyksen kokoukselle, kun purkupäätös oli tehty.

 

–Haluan kaikkien perustajien puolesta kiittää SVIL:n tarinassa mukana olleita ja erityisesti teitä nuorempia, jotka veitte yhdistyksen 2020-luvulle saakka. Tiedän, että virtuaali-ilmailuharrastus jatkuu aktiivisena, vaikka SVIL ry onkin yhdistyksenä nyt purettu. Kansainvälisellä virtuaalitaivaalla voi radiokeskustelun ohessa löytää uusia ystäviä eri puolilta maailmaa.

 

Yhdistyksen varat lahjoitettiin Ilmailuliiton tukisäätiölle
SVIL ry päätti purkamiskokouksessaan lahjoittaa jäljellä olevat rahavarat (noin 300 €) Suomen Ilmailuliiton tukisäätiölle. Tukisäätiön vuoden 2021 avustusten painopistealueena on hyvin SVIL ry:n alkuperäiseen toiminta-ajatukseen liittyen ”virtuaalilentäminen polkuna oikeaan lentämiseen”.

 

–Lentosimulaattorit kehittyvät huimaa vauhtia ja eri valmistajien ohjaamoiden replika-osilla voi nostaa harrastuksen todella realistiselle tasolle. Voi hyvin sanoa, että virtuaalilentäminen on oivallinen startti myös kohti oikeaa ilmailu-uraa, jolle moni “svilliläinenkin” on sittemmin päätynyt. Onkin hienoa todeta, että SVIL:n viimeiset varat päätyvät Suomen Ilmailuliiton Tukisäätiön kautta tämän polun tukemiseen, Vikman päättää.