Venäjän kansalaisten ilmailua rajoitetaan edelleen

perjantai 15.12.2023
TEKSTI Mikke Hernetkoski

Venäjän kansalaisten ja kaksoiskansalaisten ilmailulajien harrastamista on rajoitettu Venäjän ja Ukrainan sodan ja siitä johtuvien pakotteiden johdosta. Rajoitukset ovat voimassa kaikkialla Euroopan unionissa, ja eniten ne koskevat moottorillisten ilmailumuotojen harrastamista.

 

Miehittämättömän ilmailun osalta dronen, lennokin tai vastaavan UAV:n lennättäminen ei ole Venäjän kansalaisille sallittua. EU:n pakoteasetus 833/2014 ei erottele miehitettyä ja miehittämätöntä ilmailua. Asetuksessa käytetty termi aircraft kattaa sekä miehitetyt että miehittämättömät ilma-alukset, mukaanlukien dronet ja lennokit. Tämä kerrotaan myös EASAn FAQ-osiossa.

 

Moottorilentäminen on selkeästi Venäjän kansalaisilta kielletty. Kiellosta on julkaistu ilmailutiedotusjärjestelmään NOTAM-ilmoitus. Liitimiä koskevat samat rajoitukset kuin moottorilentämistä.

 

Laskuvarjohyppäämisen harrastaminen voi olla sallittua, riippuen miten käytännön hyppytoiminta toteutetaan. Laskuvarjohyppääjä ei sovi ilma-aluksen määritelmään, kuten taas esimerkiksi kuumailmapallot, purjekoneet ja liitimetkin, joten laskuvarjohyppääminen sinänsä ei ole kiellettyä. Laskuvarjohyppääjän tulee kuitenkin kulkeutua ilma-aluksessa hyppypaikalle, jolloin tulee kyseeseen pakoteasetuksen 3 d artiklan 1 kohdassa oleva kielto, jonka mukaan Venäjän kansalaisen vuokraama (charter) ilma-alus ei saa lentää EU-alueella. Jos siis yksi tai useampi Venäjän kansalainen vuokraisi laskuvarjohyppäämistä varten lentokoneen kokonaan omaan käyttöönsä, se olisi kiellettyä.

 

Sen sijaan, jos lentokoneen on vuokrannut jokin muu taho, vaikkapa laskuvarjohyppykerho, johon kyseinen Venäjän kansalainen kuuluu, hän saa olla mukana ilma-aluksessa ja suorittaa laskuvarjohypyn; tässä tapauksessa hänet katsotaan matkustajaksi. Jos kyydissä on useita Venäjän kansalaisia, on syytä miettiä, onko tavoitteena vuokrausrajoitusten kiertäminen.

 

EASAn verkkosivujen FAQ-osiossa on muun muassa mainittu, että pakotteet eivät kiellä ottamasta Venäjän kansalaisia tai kaksoiskansalaisia ilma-aluksen kyytiin, mutta ilma-alusta ei voi vuokrata Venäjän kansalaisen käyttöön. Pakotteita ei voi kiertää myöskään siten, että ilma-aluksen vuokraisi suurempi porukka, joista osa on Venäjän kansalaisia. Venäjän kaksoiskansalaisilla on samat rajoitukset kuin muillakin Venäjän kansalaisilla.