Lapin tuntureilta ilmaan
Kittilässä asuva Joonas Larmala harrastaa kiipeilyä, lumilautailua, enduroa, skeittaamista, alamäkipyöräilyä, snorklausta ja sukellusta sekä varjoliitoa. Yhteistä lajielle on Larmalan mielestä luonnossa liikkuminen.
–Varjoliito on vapaata, voi lentää luonnonvoimilla, kun aurinko lämmittää maata ja syntyy nousevia ilmavirtoja. Tai voi lentää rinnelentoa reippaassakin tuulessa. Menet kuin olisit lintu, ilman moottorin pärinää. On vain sinä, ilma ja luonto, Larmala kuvailee.
Tuntureilta ilmaan
Nyt 35-vuotias Larmala on ollut lapsesta saakka kiinnostunut ilmailusta. Varjoliidon pariin Larmala pääsi asuessaan reilun vuoden verran Uudessa-Seelannissa.
–Siellä oli vaan pakko päästä lentämään ja kävin kurssin. Liitelin siellä jonkun aikaa, ja kun tulin Suomeen 2020 heinäkuussa, muutin Lappiin. Siinä välissä kävin Lofooteilla lentämässä, Larmala kertoo.
Toukokuussa suomalaisen varjoliitolisenssin saanut Larmala kehuu Lapin tarjoamia varjoliitomahdollisuuksia.
–Täällä on tuntureita, joten lentämään pääsee omatoimisesti. Juoksen vain rinteeltä ja lähden vastatuuleen lentämään. Se houkuttaa, etten ole hinauksen vuoksi muista riippuvainen. Lentäminen on täällä vain keliriippuvaista, Larmala vertailee.
Vauhtivarjoilua sukset jalassa
Larmala on varsin tuore pilotti ja ehtinyt tähän mennessä lentää noin 50 tuntia. Hän on laajentanut harrastustaan jo perinteisestä varjoliidosta speed ridingiin, jonka voisi suomentaa vauhtivarjoiluksi.
–Siinä on pienempi varjoliidin ja sukset jalassa. Suksilla lasketaan rinteeltä alas ja aletaan liitää. Kun päästään alas, varjo vedetään sivuttain, jolloin voi leijatyylillä vedättää itsensä ylös. Koska varjon narut ovat tavallista lyhemmät, varjoa on helpompi hallita, Larmala kertoo.
–Sitä voi tehdä monta tuntia kerrallaan, eikä minulla ole käsitystä, paljonko olen leijaillut sillä, hän jatkaa.
Larmalalla on 14 neliöinen pieni speed wing -varjo ja 18 neliöinen mini wing -varjo sekä pari täysikokoista, oikeaa varjoliidintä. Viime syksynä hän osti paramoottorin, jonka mukana tuli toinen varjoista. Edellisen omistajan puuhun lentämä moottori on kuitenkin niin vanha, ettei Larmala ole vielä löytänyt siihen varaosia.
Kuten ilmailusta kiinnostuneet yleensäkin, myös Larmala haluaa kokeilla uusia asioita. Yksi hänen kiinnostuksen kohteistaan onkin helikopterilla lentäminen.
–Helikopterilla voisi lähteä mistä vain ja lentää ylös, eteenpäin, taaksepäin ja sivulle, siinä olisi lentämisen vapautta.
Uusi koti Kittilässä
Helsingistä kotoisin oleva Larmala muutti Kittilään syksyllä 2020.
–Aion pysyvästi olla täällä, vaikka Norja ja Alpit houkuttelisivatkin ilmailun ja rinteiden puolesta. Toistaiseksi olen kuitenkin täällä.
Varjoliidon lisäksi Larmalan elämään Lapissa kuuluu muun muassa mekaanikon työt Levillä. Koulutukseltaan hän on automaatioasentaja.