lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Valmennuksella nostetaan kilpailijoiden ja harrastajien tasoa

tiistai 18.02.2020
TEKSTI
Hannu Halonen vastaanotti valmentajakurssin todistuksen Matti Huovialalta.

Kaksi ilmailijaa valmistui valmentajakurssilta

Hanna Halonen ja Hannu Halonen valmistuivat Suomen Urheiluilmailuopiston järjestämältä 1. tason valmentajakurssilta. Hannan laji on laskuvarjohyppy ja Hannun purjelento.Valmentajakurssi alkoi tammikuussa 2019 Vierumäen urheiluopistossa järjestetyllä lähiopetusjaksolla. Kurssilaiset opiskelivat monimuotokoulutuksena taitoharjoittelua, harjoitusten suunnittelua, psyykkistä valmennusta sekä urheilijakeskeistä valmennusta. Valmennuksen perusteet ovat eri urheilulajeissa samat lajitaitoja lukuun ottamatta.Ilmailussa valmennuksesta hyötyvät niin kilpailijat kuin harrastajatkin.

 

–Varsinkin peruskoulutuksen jälkeen ihmiset tarvitsevat tukea ja apua, Hannu Halonen toteaa.

 

Kurssin koordinaattori Pasi Pirttikoski pitää valmentamista hyödyllisenä silloin, kun Ilmailija haluaa nostaa tasoaan.

 

–Valmentaja käy ilmailijan kanssa harjoituksia läpi, ja keskustelee ilmailijan tekemistä päätöksistä. Valmentaja voi myös auttaa ilmailijaa rakentamaan kestävyyskuntoaan niin, että ilmailija jaksaa fyysisesti ja psyykkisesti pitkäkestoisen kilpailun läpi, Pirttikoski kuvailee.

Menestystä ja turvallisuuttaValmennuskurssi sopii henkilöille, jotka haluavat valmentaa tai haluavat itselleen lisätietoa oman valmentautumisen tueksi.

 

– Olen aina ollut kiinnostunut uusien ja nuorempien ilmailijoiden auttamisesta. Tämä on tärkeä osa-alue harrastuksen jatkamisen kannalta ja sillä on vaikutusta kilpailumenestyksen lisäksi turvallisuuteen, Hannu Halonen kertoo. Suunnitelmissa on koota kaikki kilpailemisesta kiinnostuneet alle 25-vuotiaat purjelentäjät valmennukseen.

 

– Talvikaudelle suunnitellaan yhdessä peruskunto-ohjelmat ja laaditaan tulevan vuoden harjoitus- ja kilpailusuunnitelmat, hän jatkaa.

 

–Uutta minulle kurssilla oli taitoharjoittelun opettelu. Jouduin uudella tavalla miettimään, mitkä ovat perus- ja lajitaitoja. Sain aiempaa laajemman käsityksen siitä, mitä taidot pitävät sisällään. Myös psyykkinen valmennus tuo aina uutta ymmärrystä siihen, miten asioita pitää lentäessä käsitellä, Halonen kertoo. Ilmailuopisto on järjestänyt tähän mennessä kaksi valmentajakurssia. Seuraava kurssi järjestetään, jos osallistujia tulee vähintään kahdeksan. Kurssin suorittaneet voivat jatkaa opintojaan esimerkiksi valmentajan ammattitutkintoon.