- Alailmakehän lentosääennuste (sfc-FL125) yleisilmailun tarpeisiin.
- Käytössä Ruotsissa ja Tanskassa nykymuodossaan vuodesta 2017, sitä ennen jo hieman vastaavan kaltainen graafinen tuote.
- Graafinen ennusteen esitystapa ja tekstiennuste.
- Valvottu tuote, jota korjataan tarvittaessa.
- Korvaa GAFORin.
- Käyttäjälle visuaalisempi kuin GAFOR.
- LLF sisältää enemmän tietoa GAFORiin verrattuna ja tarkemmin ennustettuna (esim. CB, QNH, pilven yläraja, FL100 tuulet/lämpötilat.
Avaruussääpäivystys sijaitsee Helsingissä Kumpulassa Ilmatieteen laitoksella sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksessa. Kuvassa avaruussääpäivystäjä Mirjam Kellinsalmi vuorossaan.
AVARUUSSÄÄKESKUS PECASUS AVAUTUI HELSINGISSÄ
ILMATIETEEN LAITOKSEN johtama maailmanlaajuinen PECASUS-avaruussääkeskus aloitti toimintansa marraskuussa. Keskuksessa seurataan jatkuvasti auringon ja maan lähiavaruuden tilaa satelliittien ja maasta käsin tehtyjen havaintojen avulla. Sen tuottaman tiedon avulla parannetaan ilmailun turvallisuutta.
Kun kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAOn määrittämät kynnysarvot lähiavaruuden häiriöissä ylittyvät, keskuksesta lähetetään avaruussäätiedote lentoliikenteen toimijoille.
”Avaruussäätietojen avulla lennonjohto ja lentoyhtiöt voivat suunnitella lentoreitit ja aikataulut turvallisesti”, PECASUS-konsortion koordinaattori Ari-Matti Harri sanoo.
Tarve avaruussääpalveluille kasvaa, sillä lentokoneiden toiminnot ovat yhä riippuvaisempia satelliittipohjaisista navigointi- ja viestintämenetelmistä. Voimakkaat aurinkomyrskyt voivat vaikuttaa sekä lentokoneiden että lennonjohdon järjestelmien toimivuuteen.
Ilmatieteen laitos johtaa PECASUS-keskuksen operatiivista ja tieteellistä toimintaa, vastaa avaruussäätiedotteiden laadusta ja tuottaa tiedotteet maailmanlaajuiseen ilmailun tietoverkkoon. Belgian avaruussääkeskus koostaa tiedotteiden sisällön muiden konsortion jäsenten tuottamien havaintojen ja mallitulosten perusteella. Britannian ilmatieteen laitoksella on valmius korvata muita konsortion jäseniä häiriötilanteissa ja Alankomaiden ilmatieteen laitos tarkkailee palvelun luotettavuutta sekä kerää palautetta asiakkailta.
Muut konsortioon kuuluvat maat ovat Saksa, Puola, Itävalta, Italia, Kypros ja Etelä-Afrikka.