
Suomen Ilmailuliitto kokoaa harrasteilmailulajit yleisön nähtäville Porin lentonäytökseen. Harrasteilmailua voi harrastaa lähes kuka vain normaaliterveyden omaava henkilö.
Jokaiselle halukkaalle löytyy oma laji iän, paikkakunnan, rahan tai mielenkiinnon mukaisesti. Ilmailulajien harrastamiseen tarvittavat taidot opitaan kerhojen järjestämässä koulutuksessa ja harjoittelemalla.
Lentonäytöksen ”Harrasteilmailukylässä” esitellään moottorilento, ultrakevytlento, purjelento, varjoliito, laskuvarjourheilu, gyrokopterit ja lennokit. Lisäksi harrasteilmakylässä pääsee kokeilemaan purjelentosimulaattoria sekä osallistumaan arvontaan, jonka palkintoina on muun muassa lentämistä tai laskuvarjohyppäämistä. Arvontaan osallistutaan nettilinkillä.
Kerhoista edustettuina ovat muun muassa Porin Ilmailukerho ry, Satakunnan laskuvarjourheilijat ry, Tampereen kevytilmailukerho ry ja Gyrokopterilentäjät ry.
Porin Ilmailukerho ry
Lennokkeja, purjelentoa ja moottorilentoa
Porin Ilmailukerho ry on perustettu vuonna 1928 ja sen päätoimintalinjat ovat lennokit, purjelento ja moottorilento. Ilmailukerholla on jäseniä noin 215. Kerho antaa koulutusta lennokkiharrastajille, purjelentäjille sekä moottorilentäjille. Koulutusta järjestetään pitkin vuotta niin vasta-alkajille kuin jo harrastuksessa pidemmälle päässeillekin.
Porin ilmailukerhossa rakennetaan ja harrastetaan kaikenlaisia lennokkeja, esimerkiksi vapaasti lentäviä liidokkeja ja kumimoottorilennokkeja, sekä droneja. Ohjattuja lennokkien rakenteluiltoja järjestetään talviaikaan joka viikko, kesäisin keskitytään talven aikana rakennettujen lennokkien lennättämiseen sekä korjaamiseen. Piikajärvellä järjestetään myös lennokkileirejä kesällä.
Purjelentäjien käytössä on kaksi kaksipaikkaista ja viisi yksipaikkaista purjelentokonetta. Toista kaksipaikkaista Puchacz-purjelentokonetta käytetään pääasiassa purjelentäjien alkeiskoulutukseen. Toinen kaksipaikkainen, Janus CT, on erinomainen jatkokoulutus- ja matkalentokone. Purjelennon alkeiskoulutus alkaa vuosittain teoriakoulutuksella helmi- maaliskuun vaihteessa Porissa luokkaopetuksella. Lentokoulutus alkaa toukokuun alusta Piikajärvellä.
Porin Ilmailukerhon omistuksessa on kolme moottorilentokonetta: Kaksi itse rakennettua PIK-15 Hinu -konetta purjekoneiden hinaamiseen sekä nelipaikkainen Diamond DA40NG -matkalentokone. Moottorilentokoulutus on vilkkaampaa kuin vuosiin. Nykyaikainen lentokone houkuttelee myös uusia oppilaita. Koneella on mahdollista lentää ja kouluttaa myös mittarilento-olosuhteissa. Kerhossa on omat lennonopettajat, mutta teoriakoulutus on ulkoistettu kaupalliselle toimijalle.
Ilmailukerhon toimitilat sijaitsevat Porissa lentokentän alueella, keskikaupungilla sekä Kokemäellä Piikajärven lentokeskuksessa. Porin Ilmailukerholla on Porin lentokentällä käytössä kaksi lentokonehallia luokka- ja huoltotiloineen.
Keskikaupungin tilat puolestaan ovat aktiivisten lennokkiharrastajien käytössä. Piikajärven lentokentällä on Porin Ilmailukerhon käytössä kaksi lentokonehallia, asuntolarakennus, hirsisauna ja toimistorakennus. Lisäksi vanha saunarakennus toimii lennokkiharrastajien tukikohtana.

Tampereen kevytilmailukerho ry
Pirkamaan alueen varjoliitokerho
Tampereen kevytilmailukerho ry on Pirkanmaan alueella toimiva varjoliitokerho. Yhdistys on perustettu 1999 ja jäseniä on noin 80. Kerho keskittyy varjoliitimellä lentämiseen ja uusien lentäjien koulutukseen. Kerho on yksi Suomen aktiivisimmista niin harrastajien lukumäärältään kuin toiminnaltaan. Kevytilmailukerhon kotikenttänä toimii Jämi, josta löytyy myös kerhotila. Jämillä on mahdollista päästä tutustumaan lajiin varjoliitotandemilla. Varjoliitokursseja järjestetään talvella ja koululennot lennetään Pirkanmaan ympäristössä järvien jäiltä.

Gyrokopterilentäjät ry
Suomen ainoa gyrokopterikerho
Gyrokopterilentäjät ry on kesäkuussa 2014 perustettu kerho. Yhdistyksen tarkoitus on kehittää ja edesauttaa turvallista ja yhteisöllistä toimintaa gyrokoptereilla. Kerhon kotipaikka on Hyvinkään lentokenttä. Kerholla on käytössä oma Magnigyro M24 Orion, rekisteritunnukseltaan OH-G016, jolla myös koulutetaan uusia lentäjiä. Kaikki kerhon perustajajäsenet on koulutettu samanlaisella autogyrolla OH-G007:llä.
Kerhoon voi liittyä kuka vain ja sen vuotuinen jäsenmaksu on 30 euroa. Lentäväksi jäseneksi pääsee suoritettuaan autogyrolupakirjan ja kerhon tarkastuslennon. Tällä hetkellä lentojäsenelle tulee kustannuksia omavastuun poistosta 1000 euroa kertasuorituksena. Lentotunti maksaa 170 euroa; summa sisältää polttoaineet ja vakuutuksen. Jäsenen on mahdollista suorittaa 5000 euron ennakkomaksu, jolloin lentotunnin hinta on 85 euroa. Kustannusmuutokset mahdollisia, mikäli ulkopuolisissa olosuhteissa tapahtuu muutoksia.

Satakunnan Laskuvarjourheilijat ry
Skydive Pori
Satakunnan Laskuvarjourheilijat ry, Skydive Pori, on Porin lentokentällä toimiva laskuvarjokerho, jonka tarkoituksena on mahdollistaa laskuvarjourheilun harrastaminen ja siihen liittyvä koulutus Satakunnan alueella. Kerho on rekisteröity vuonna 1969 ja se on Suomen kolmanneksi vanhin laskuvarjokerho. Kaudella 2021 kerhossa hypättiin 2356 hyppyä ja järjestettiin kuusi alkeiskurssia. Itsenäisen hyppääjän kelpoisuuden saavutti ennätykselliset 11 hyppääjää. Tandemhyppyjä hypättiin 84.
Laskuvarjokerho on yhteisö, joka kokoaa erilaisista taustoista olevat ihmiset yhteen: moni lajin harrastaja sanookin, että kerhosta tulee kuin toinen perhe. Hyppykauden aikana moni kerhon aktiiveista viettää leijonanosan ajastaan kerholla. Hyvillä keleillä hyppytoiminta pyörii aamusta iltaan. Niinä päivinä, jolloin sää ei salli hyppäämistä, kokoonnutaan usein kerhon porukalla muihin aktiviteetteihin. Yhteydenpito säilyy myös talvitauon aikana, ja kevään lähestyessä alkaa olla havaittavissa innostunutta odotusta seuraavan hyppykauden alkamisesta. Vuonna 2022 alkeiskursseja on kuukausittain huhtikuusta syyskuuhun.
