Turvallista ilmailua – koronasta huolimatta

keskiviikko 15.04.2020
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ

Jo nyt voi sanoa, että vuosi 2020 jää aikakirjoihin erikoisena vuotena. Lapissa oli valtavasti lunta, mutta Etelä-Suomeen talvi ei tullut lainkaan. Tuhannet ihmiset ympäri maailmaa sairastuivat koronavirukseen. Maiden hallitukset rajoittivat voimakkaasti ihmisten liikkumista viruksen leviämisen hidastamiseksi. Terveyden varjeleminen aiheutti maailmanlaajuisen, vakavan talouskriisin.
Vaikutukset näkyvät nyt ja vielä pitkään kaikilla elämänalueilla eikä harrasteilmailukaan ole tästä poikkeus.

 

Niin kauan, kun koronaviruksen leviämistä hillitään sosiaalisten kontaktien rajoittamisella, eri ilmailulajien täysipainoinen harrastaminen on mahdotonta. Kaikkea suunniteltua koulutusta, kerhotoimintaa, kilpailuja ja ilmailutapahtumia ei voida järjestää. Monet pitkää valmisellut tapahtumat on tältä keväältä jouduttu peruuttamaan.

 

Vaikka kerhomuotoisesti organisoitu ilmailuharrastus onkin hyvin yhteisöllistä, monia ilmailulajeja voi harrastaa ainakin jossain määrin myös yksin. Esimerkiksi lennokin lennätys sujuu yksinkin toisin kuin vaikkapa laskuvarjohyppääminen.

 

Näistä mahdollisuuksista kannattaa poikkeavissakin oloissa pitää kiinni, sillä harrastukset tuottavat ihmisille hyvää mieltä, ystäviä, vaihtelua, uuden oppimista ja elämyksiä. Kaikkea tätä tarvitaan erityisesti juuri nyt, kun koronavirus ja viruksen leviämisen hidastaminen ovat muuttaneet tapojamme ja mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa. Samaan aikaan on hyvä välttää toimintaa, jossa onnettomuuksia sattuu, sillä koronaviruksen vuoksi terveydenhuollon työkuorma on tavallista suurempi.

 

Vaikka täysipainoiseen ilmailuharrastukseen ei juuri nyt olisi mahdollisuuksia, kannattaa aika käyttää hyödyksi ja perehtyä ilmailumääräysten muutoksiin ja turvallisuuteen vaikuttaviin seikkoihin. Tässä Ilmailu-lehdessä esitellään määräyksiä, joihin tulee merkittäviä muutoksia tämän vuoden aikana.

 

Yksi tärkeä turvallisuuden kehittämiskohde on miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten toiminnan yhteensovittaminen. Heinäkuusta alkaen suurinta osaa droneista saa lennättää vasta, kun on tehnyt verkossa kokeen ja rekisteröitynyt lennättäjäksi Traficomiin. Tarkoitus ei ole lisätä byrokratiaa vaan valistaa uusia lennättäjiä siitä, mitä eri ilmatiloissa voi turvallisesti tehdä.

 

Kirsi Seppälä
päätoimittaja