Turpabookiet 2021: Vahvuuksien löytäminen palkitsee

perjantai 03.12.2021
TEKSTI SATU EKOLUOMA
Hanna Lydèn

Alavuden Ilmailukerhon lokakuun lopussa järjestämissä laskuvarjourheilijoiden Turpaboogieissa kuultiin
kerhojen ja Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunnan ajankohtaisia kuulumisia ja turvallisuusasioita sekä erilaisia näkökulmia lajin nykypäivään ja tulevaisuuteen.

 

”Ei tämän kuulu olla hauskaa eikä vapaaehtoosta” -puheenvuorossa käsiteltiin laskuvarjohyppäämistä työnä ja elämäntapana. Laji kehittyy ja siinä on nykyään mahdollisuuksia myös ammattilaiseksi ryhtymiseen. Verneri Vuorenjuuri aloitti hyppäämisen
2017 ja on tehnyt sitä työkseen viimeiset pari vuotta, aloittaen pakkaamisesta ja tandemkuvauksista. Nykyään hän toimii myös tandemhyppymestarina toiminimellä. Työkokemusta on kertynyt Suomen lisäksi Uudesta Seelannista ja pian myös Thaimaasta.

 

Hanna Lydén puhui omien vahvuuksien löytämisestä yhtenä mahdollisena tienä ammattilaisuuteen. Hän kokee olevansa hyppääjänä ihan tavallinen, mutta vahvoilla kouluttajana ja nopeana ideoiden toteuttajana. Lydénin 2008 alkanut hyppyura onkin vienyt hänet hoitamaan niin koulutuksia kuin erilaisia kerhojen tukipalveluitakin sekä Skydive Finland ry:n palkattuna työntekijänä että yrittäjänä SkyFlow Finland Oy:ssä.

 

Lydén nosti esiin eri hyppykerhoista tuntemiaan henkilöitä ja ominaisuuksia, joita heissä erityisesti arvostaa. Mukana olivat muun muassa sääntöjä kunnioittava äitihahmo, peloton vastuunkantaja, yhteisöllisyyden rakentaja sekä henkilö, joka hyppää kaikkien kanssa tasosta riippumatta. Ilman ammattilaisuushaaveitakin tämä herättelee ajatuksia siitä, mitä hyvää kukin voi omalle kerholleen ja koko lajille antaa.

 

Puheenvuoron päätti Pauli Saarijärvi, jolle vapaaehtoistyöstä hyppäämisen ja Alavuden Ilmailukerhon hyväksi on muodostunut elämäntyö. Kentällä vietettyjä tunteja on kertynyt lukematon määrä jo usealta vuosikymmeneltä. Aina ei ole kivaa, mutta
samat asiat palkitsevat yhä uudelleen: ensikertalaisen ilme itsensä voittamisen jälkeen, keinojen löytyminen siihen, kun oppilas jumiutuu vaikeaan asiaan, se että saa toimintaa kehitettyä ja pidettyä vielä lentokoneetkin toimintakunnossa hyppäämistä mahdollistamassa.

 

Ilmailuliiton laskuvarjotoimikunta nimesi Pauli Saarijärven Vuoden laskuvarjourheilijaksi 2020 ja palkitsi hänet Nesteen malja -kiertopalkinnolla Turpaboogieissa. Toimikunta palkitsi elämätapapalkinnolla Pasi Pirttikosken ja Simo Sainion.