Timantteja Floridan taivaalla

torstai 16.02.2023
TEKSTI Pasi Pirttikoski
KUVAT Matti Pirttikoski, Pasi Pirttikoski, Michael Chico Tomaselli, Michael Chico, Jackson Hoffman
Muodostelman purku on aina kriittinen ja vaarallinenkin, koska se tehdään normaalisti matalammalla. Starburst-komennolla kaikki muodostelmassa olijat irroittavat otteensa ja poistuvat pois ajatellusta muodostelman keskustasta. Kuva: Michael Chico Tomaselli

 

 

Lake Walesissa Floridassa hypättiin marraskuussa uusi kahden pisteen 54:n hengen kupukuvion maailmanennätys. Pasi Pirttikoski oli mukana ennätysryhmässä. Tämä on hänen 14. maailmanennätys.

 

Spring Fling -kupukuvioleirin aikana maaliskuussa 2022 oli ensikertaa puhetta mahdollisesta maailmanennätysleiristä myöhemmin loppuvuodesta. Vuoden 2021 ennätysyritys peruttiin koronaepidemian takia. Huhtikuun alussa kirjoittaja sai ennakkokyselyn, johon luonnollisesti vastasin myöntävästi. Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa exit-painoa ja käytettävää kupukokoa. Käytännössä nykyisin kaikki isot kupukuviot hypätään PD:n Lightning kuvuilla, joita on Suomessakin toistakymmentä.

 

Huhtikuun puolessa välissä aikataulu vahvistui ja sain ilmoituksen, jossa kerrottiin alustava 54:n hengen ennätysryhmä. Samassa yhteydessä tiedusteltiin hyvätasoisia lisähyppääjiä, jotka voisivat osallistua leirille ja hypätä siellä noin 16-way sekvenssihyppyjä. Kaksi suomalaista sai tätä kautta kutsun leirille. Matti Pirttikoski pystyi osallistumaan, mutta toinen kutsun saaneista joutui työesteiden takia jättämään leirin väliin. Nämä pienemmät sekvenssimuodostelmat tulivat mahdolliseksi, kun Andrew Draminski ja Joe Thompson ilmoittivat halunsa vetää näitä ryhmiä ennätyshyppyjen sijaan!

 

Syyskuun alussa tuli tieto alustavasta paikasta muodostelmassa sekä tarkennettu aikataulu. Tarkoitus oli, että yhdeksän hengen pohja aloittaa kaksi päivää aikaisemmin ja 16-way, johon kirjoittaja kuului, päivää ennen muiden tuloa.

 

Kesän aikana hypättiin harjoitushyppyjä niin kotimaassa kuin muualla Euroopassakin. Tuloksena oli kaksi Suomen ennätystä mutta Euroopan ennätystä ei saatu. Hypättyä tuli kuitenkin Puolassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

 

Isä ja poika Pirttikoski valmiina koneeseen nousuun. Isoissa timanttimuodostelmissa myös hyppääjien vaatetuksella on väliä. Muodostelman pohjassa on tarkoitus lentää lujaa ja ihonmyötäiset haalarit/vast auttavat. Kuva: Jackson Hoffman

 

 

Ongelmia leirin alussa

Matkajärjestelyihin kuuluivat normaalit kolme asiaa – lennot, vuokra-auto ja majoitus. Kaikki hoitui helposti internetin kautta, joskin majoituksen kanssa meinasi tulle hätä käteen. Syyskuussa varattu ja puoliksi maksettu talon vuokraus peruttiin syytä ilmoittamatta lokakuun 19. päivä. Onneksi AirBnB palautti ennakkomaksun ja sitä kautta löysimme nopeasti uuden kodin leirin ajaksi. Hyppykerholle täytettiin vastuuvapauslomake ja omat varusteet laitettiin kuntoon.

 

Leiri alkoi pohjanmuodostelman hypyillä, mutta ennen taivaalle lähtöä tuli vastaan ongelmia. Leirille tilatuista neljästä kuvusta kahdessa oli osin vääränmittaiset punokset! Onneksi paikalla oli riggereitä, jotka pystyivät punosten vaihtoon pikaisesti. Kupuongelmien takia hollantilainen George Buijtendijk hyppäsi ensimmäisenä päivänä kolme hyppyä, kaikki eri kuvuilla. Uusia kupuja käytettiin neljällä ensimmäisellä paikalla. Lisäksi molemmat kolmosrivin siivet hyppäsivät uusilla Skydive Pharaoshin kuvilla. Skydive Pharaosh on egyptiläinen hyppykeskus, joka tuki tapahtumaa kustantamalla toisen harjoituspäivän 16-way hypyt.

 

Itse hypyt menivät liki suunnitellusti, joskaan neljän ja yhdeksän hengen pohjamuodostelmaa ei saatu aluksi kokoon toivotussa ajassa. Tavoite oli, että ensimmäinen neljän timantti olisi koossa minuutissa ja 9-way 90 sekunnissa. Ensimmäisellä 16-way-hypyllä muita hyppääjiä pudottanut kone pudotti korkeutta liitäen suoraan purussa olevan muodostelmamme ylitse läheltä. Tämä aiheutti luonnollisesti keskustelua hyppykeskuksen suuntaan.

 

Ensimmäisenä virallisena leiripäivänä, 17.11., hypättiin neljä pohjaharjoitusta. Ensin pari 25-waytä ja iltapäivällä kaksi 36-waytä. Toisella 25-wayllä teimme purun jälkeen vielä 24:n hengen muodostelman ennen sovittua purkukorkeutta. Pohjamuodostelman ulkopuoliset ja loput leiriläisistä hyppäsivät samaan aikaan noin 16-way hyppyjä.

 

Isot timanttimuodostelmat näkyvät hyvin myös maahan. Tämä on kuvattu reilun kahden kilometrin päästä. Tätä muodostelmaa, jossa oli mukana Matti Pirttikoski, lennettiin 11 sekuntia ennen purkua. Kuva: Pasi Pirttikoski

 

Ennätyshypyt ja isot muodostelmat

Torstai-iltana harjoiteltiin kolmen pisteen 54-way-hyppy maassa. Tarkoitus oli siirtyä ennätyshyppyihin heti perjantaina 18.11. Perjantaina oli normaali herätys kotitalolla kello 5.30, ja kokoonnuimme hyppykeskuksessa seitsemältä. Ensiksi taivaalle lähtivät pienemmät muodostelmat ennätysryhmän käydessä tulevaa hyppyä läpi maassa. Ennen kymmentä päästiin taivaalle ja pohjamuodostelma hyppäsi 4 600 metrin korkeudesta. Pohjan kasaantuessa tuli seuraavat kaksi konetta, jotka lensivät kahden minuutin ja noin 500–600 metrin korkeusporrastuksella muodostelman ylitse. Näistä hyppäsi ryhmän loppuosa.

 

Muodostelma rakentui tasaisesti ja noin 2 100 metrissä radioista kuului ilmoitus – complete, sequence, sequence, three, two, one, break. Tämä tarkoitti 19 hyppääjän irrottamista muodostelmasta. Irrotuksen jälkeen kyseiset hyppääjät telakoituivat pohjamuodostelmaan mutta nyt eri paikoille. Toinen piste saatiin kokoon noin 1 500 metrin korkeudessa.

 

Samat komennot ja kohti kolmatta pistettä. Mutta suunniteltu purkukorkeus tuli ensin vastaan. Nyt purku tapahtui starburst-komennolla ja laskulla kymmenestä alaspäin. Seitsemällä irroitettiin 8-rivin hyppääjät, viidellä 7-rivin ja kolmella 6-rivin hyppääjät. Loput, eli 25-way purettiin kerralla. Radiot toimivat nyt erinomaisesti.

 

Toisella hypyllä tuloksena oli sama kaksi pistettä mutta kolmas jäi vähän vajaaksi. Pakkaamisen ja videotarkastelun jälkeen ryhmä lähti kolmannen kerran taivaalle. Kolmas hyppy loppui kuitenkin lyhyeen. Radiosta kuului nimittäin ilmoitus, ”Brian, jump is over”! Syynä oli, että muodostelma osittain sortui 25-timantin rakentamisen yhteydessä.

 

Hypyn jälkeen pääorganisoija Chris J. Gay päätti lopettaa ennätysyritykset tältä erää. Osasyynä oli varmaan se, että paikalla ollut tuomari Marylou Laughlin ilmoitti videokatselun yhteydessä uuden ennätyksen syntyneen.

 

 

Isoja kupukuvioita

Ennätyshyppykuvioon lisättiin hyppääjiä ja tavoitteeksi tuli 65:n hyppääjän muodostelma. Illan viimeisellä hypyllä saimme kokoon 64-wayn. Ennen viimeisen telakoitumista muodostelman vasemmalla puolella olevan hyppääjän kupu kääntyi sisään irrottaen muodostelmasta liki kymmenkunta hyppääjää. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti ja pimeyden tullen ilo oli ylimmillään videoita katsellessa. Pitkä päivä tuli tästäkin.

 

Seuraavana aamuna kentällä oltiin jälleen seitsemältä. Nyt muodostelmaa oli muutettu ja kirjoittajankin paikka vapautui. Oma kupu sitä vastoin jatkoi lentämistä isoissa muodostelmissa ja sain lainakuvun käyttööni. Suomessahan tämä ei onnistuisi ilman riggerin tarkistusta. Päivän ensimmäinen 65-way onnistui erinomaisesti. Muodostelma tuli kokoon riittävän korkealla ja ongelmitta.

 

Toiselle hypylle tehtiin jälleen henkilövaihtoja. Nyt Matti Pirttikoski pääsi pohjamuodostelmaan kolmannen rivin siipimiehen lukitsijaksi. Muodostelma rakentui hyvin mutta aika vaan loppui kesken. Muodostelmaan ehti noin 60 hyppääjää ennen purkukorkeutta. Seuraava yritys päättyi ennenaikaisesti kupujen käännyttyä sisään.

 

Päivän viimeinen, neljäs 65-way hyppy, onnistui erinomaisesti. Muodostelma tuli kokoon 1 800 metrin korkeudessa ja sitä lennettiin pitkään ennen purkua. Kentällä oli jälleen iloisia hyppääjiä. Liki kaikki leiriläiset pääsivät mukaan näille 65-way hypyille. Matti Pirttikoskesta tuli kolmas suomalainen, joka on ollut näin isossa muodostelmassa mukana. Kaikkien näiden kotikerho on Hämeen Laskuvarjourheilijat.

 

Uusi ennätysleiri suunnitelmissa

Leiri päättyi etuajassa. Floridan säät eivät mahdollistaneet hyppyjä kolmena viimeisenä päivänä, joten pääsimme tutustumaan paikallisiin ilmailumuseoihin. Sitä ennen oli kuitenkin loppupalaverin aika.

 

Pääorganisoija oli tyytyväinen hyppyihin ja totesi, että tällä ryhmällä on hyvä jatkaa kohti vuoden 2023 sekvenssiennätyshyppyjä sekä 81-waytä. Samalla suunnitelma 121-waystä vuodelle 2024 sai tuulta purjeisiin. Tulevaisuus näyttää hyvältä ja mielenkiintoiselta, sillä onhan tulevan ennätysleirin ajankohta jo tätä kirjoittaessa tiedossa.

 

Uutta tekniikkaa

Ennen tätä leiriä on ajatuksena ollut, että muodostelmaa rakennetaan timantti kerrallaan. Valmiin timantin jälkeen on pidetty 5–10 sekuntia taukoa ennen seuraavan rivin telakoitumista. Nyt muutettiin telakoitumisjärjestystä.

 

Käytännössä pohjakoneesta viimeisenä hypännyt Chris J. Gay toimi liikenteenohjaajana. Hän lensi muodostelman taakse ja antoi radiolla ohjeita telakoituville. Kun timantin viimeinen sulkija oli siirtymässä omalle paikalle, hän antoi telakoitusmiskäskyn seuraavalle riville. Siten muodostelma kasvoi siivillä ja lukitsijoilla ennen kuin perustimantti oli suljettu. Ja silti muodostelma lensi hyvin.

 

Telakoitumisissa painotettiin sivusta telakoitumista. Perinteinen alhaalta tulo oli aina virhe, josta huomautettiin. Tavoitteena oli, että siipi ja hänen lukitsijansa tulivat käytännössä yhtä aikaa kiinni. Tavoite telakoitumisaika oli viisi sekuntia siitä, kun oma paikka avautui. Esimerkkiä näytti kanadalaisten neljän hengen ryhmä muodostelman vasemmalla sivulla. Rivin 7 siipi ja kolme lukitsijaa telakoituivat 12,2, 6,7 ja 9,9 sekunnin kuluessa.