Tavoitteet taivaalla

perjantai 10.06.2022
TEKSTI Hanna Räihä
KUVAT Hanna Räihä ja Elsa Marjasen kotialbumi
Elsa Marjanen on lähdössä matkalennolle. Kuva: Elsan kotialbumi

 

 

Elsa Marjanen on alakoulun loppupuolelta asti haaveillut lentämisestä ja päättänyt, että hänestä tulee isona ammattilentäjä. Vuonna 2019 Elsa oli vasta 14-vuotias kokemäkeläinen nuori, joka kaipasi taivaalle.

 

Elsa Marjanen puhui vanhempansa ympäri ja lähti suorittamaan purjelentolupakirjaa Piikajärven ilmailukeskukseen. Kevät käytiin teorioita ja kesällä päästiin ilmaan. Kun oli ensimmäisen yksinlennon aika, äitiä vähän jännitti enemmän, mutta isä luotti opettaja Ari Pullisen sanaan: Tyttö on valmis. Itse lennon Elsa Marjanen kertoo muistavansa todella hyvin ja sen, miten jännitys ilmestyi vasta lennon jälkeen. Onnistumisen tunne oli voimakas. Elsa lensi nuoren ikänsä vuoksi kaksi kesää oppilaana Arin valvonnassa.

 

Elsa Marjanen kaartelee koululennolla Ari Pullisen kanssa. Kuva: Elsan kotialbumi

Opinnot etenevät Vääksyssä

Nyt 2022 vuonna Elsa Marjanen lentää edelleen ja on edelleen täynnä tarmoa. Hän lähti Vääksyyn ilmailulukioon opiskelemaan ja suorittamaan samalla LAPL-lupakirjaa. Nyt lentotunteja on kertynyt purjekoneella noin 60 tuntia, moottorikoneellakin jo muutama ja opinnot ovat edenneet. Viikot asutaan Vääksyssä ja viikonloput kotona. Kesällä vietetään paljon aikaa Piikajärvellä.

 

Moni voisi kauhistua ajatusta, että lähtee muualle lukioon ja muuttaa pois kotoa jo noin nuorena. Elsa Marjasta se ei edes mietityttänyt, tähtäimessä oli vain lentäminen. Hän on viihtynyt koulussa.

 

–Siellä on samanhenkisiä oppilaita, moni muukin suorittaa lupakirjaa. Lukio syö kyllä paljon aikaa LAPL-opinnoilta, mutta lukio on kuitenkin suoritettava hyvin, mikäli aikoo toteuttaa haaveitaan, Elsa Marjanen kertoo.

 

– Aika vähän tulee tehtyä muuta kuin opiskeltua ja harrastettua ilmailua, tietysti musiikkia tulee kuunneltua ja joskus käyn frisbeegolfaamassa, Elsa kertoo.

 

Elsa Marjanen haluaisi lukion jälkeen opiskella Porissa Suomen Ilmailuopistossa. Kuva: Hanna Räihä

Konetta huoltaessa oppii
Paras harrastus lentämisen lisäksi on ollut lentokoneiden huoltaminen; hän on saanut olla mukana Porin Ilmailukerholla vuosihuolloissa ja on oppinut paljon lisää koneesta ja sen tekniikasta. Se onkin tärkeää, ymmärtää konetta kokonaisvaltaisesti, tulee parempia lentäjiä.

 

Elsa Marjasen tähänastisen lentouran tähtihetkiä on viime kesänä suoritettu HC-aika kentän ympäristössä, 5 tuntia 50 minuuttia. Osan matkasta hän lensi ampiainen seuranaan, ja toivoi että ei ole allerginen, mikäli se päättää pistää.
Tulevaisuudessa Elsa Marjanen haluaa keskittyä matkapurjelentoon ja tietysti saada lukio suoritettua hyvin arvosanoin ja LAPL valmiiksi, jotta voi lentää enemmän. Horisontissa siintää jo lukion jälkeinen aika ja tavoite on selvä: Hän haluaa mennä opiskelemaan ammattilentäjäksi, mieluiten Poriin Suomen Ilmailuopistoon. Samalla myös harrastusta pystyisi jatkaa helposti kotikerhossa.