lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Tavataan kesäkuussa Kaivopuistossa

perjantai 02.06.2017
TEKSTI Suvi Huttunen
KUVAT Pasi Salminen
Viime vuonna Malmin ilmailunäytöksessä esiintyivät muun muassa Midnight Hawkit.

Kesäkuun alussa Helsingin Kaivopuistossa koetaan ainutlaatuinen kaikille avoin lentonäytös, jossa nähdään poikkeuksellisen hienoa kalustoa. Finavia on yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista.

Lentonäytös Kaivopuistossa on sijainniltaan ainutlaatuinen. Kaivopuistolla on kuitenkin pitkät perinteet lentonäytösten tapahtumapaikkana ja etenkin 1900-luvun alkupuolella siellä järjestettiin paljon ilmailutapahtumia. Viimeisin suurempi näytös on järjestetty 1955.

– On poikkeuksellista, että lentonäytös järjestetään aivan Helsingin keskustassa. Tulossa on todella korkeatasoinen näytös. Kun katsoo esillä olevaa kalustoa, niin harvoin pääsee seuraamaan vastaavaa, Finavian viestintäjohtaja Mikko Saariaho sanoo.

Pääyhteistyökumppanina Finavia tarjoaa lentonäytökseen osallistuville koneille pysäköinnin ja muut tarvittavat palvelut Helsinki-Vantaalla. Suurin osa koneista lähtee näytökseen lentoasemalta ja ne on sovitettu muun liikenteen joukkoon.

Aikamatkalle lentoaseman tulevaisuuteen

Finavian kehitysohjelma Helsinki-Vantaalla etenee hyvää vauhtia ja lentoasema kasvaa tulevina vuosina voimakkaasti. Lentonäytöksen yleisö pääsee nyt näkemään ja kokemaan laajentuneen lentoaseman aivan kuin olisivat itse paikan päällä tulevaisuudessa.

Finavian omalla näyttelypisteellä Kaivopuistossa voi tehdä virtuaalisen aikamatkan Helsinki-Vantaan lentoaseman tulevaisuuteen. Kävijät pääsevät itse kulkemaan virtuaalisesti tulevaisuuden lentoasemalla ja paikalla on myös finavialaisia vastaamassa kysymyksiin.

– Tapahtumaan tulee paljon ilmailusta kiinnostuneita ihmisiä, joten luonnollisesti haluamme olla paikalla keskustelemassa heidän kanssaan, Saariaho sanoo.
Helsinki-Vantaan laajennuksen valmistuttua vuonna 2020 lentoasema voi palvella 20 miljoonaa vuotuista matkustajaa. Laajennuksen tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa kansainvälisessä kilpailussa ja vaihtokenttänä Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Seuraava merkittävä etappi laajennuksessa tapahtuu heinäkuussa, kun terminaalin eteläsiipi otetaan käyttöön.

Suomi lentoliikenteen suurvalta

Saariaho haluaa muistuttaa myös lentoliikenteen merkityksestä Suomen taloudelle. Lentoliikenne työllistää välillisesti noin 100 000 ihmistä ja Helsinki-Vantaalla noin 20 000. Palveluviennin kautta Suomeen tulee runsaasti tuloja.

– Suomi on lentoliikenteen suurvalta, kun katsoo liikenteen volyymia suhteessa väkilukuun. Vaihtoliikenne on tässä merkittävässä roolissa, sillä se nostaa yhteyksien määrää, Saariaho toteaa.

Kaivopuistossa 9.6. järjestettävä lentonäytös kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden viralliseen ohjelmaan ja on yksi vuoden suurimmista yleisötapahtumista. Näytöksessä esiintyy koneita ilmailun eri aikakausilta ja tapahtuma kertoo suomalaisen ilmailun historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Kaivopuiston lentonäytös on maksuton ja kaikille avoin tapahtuma. Parhaat katselupaikat ovat Kaivopuiston rannoilla, mutta näytöstä voi seurata keskustan rannoilta aina Kauppatorilta Hernesaareen. Lentonäytöksen järjestää Suomen Ilmailumuseo.