Tapahtumien kesä

perjantai 02.06.2017
TEKSTI Mikko Tervonen

Ilmailun erilaisissa tiedotuskanavissa kuten ILMAILU-lehdessä, Ilmailuliiton jäsenkirjeessä ja myös somessa näkyy, miten paljon erilaisia tapahtumia tälläkin lentokaudella järjestetään. Kilpailutoiminnan lisäksi tarjolla on isoja, hienoja lentonäytöksiä mutta myös paikallisia, pienimuotoisia Fly In -tapahtumia. On hienoa, että näitä jaksetaan järjestää. Kyseessä voi olla osoitus eri puolella Suomea tapahtuvasta ilmailukiinnostuksen noususta ja paikallisten halusta markkinoida harrastusta ja yleisilmailua muutenkin.

Yhä useampi lentopaikka on myös veitsi kurkulla. Erilaiset tapahtumat auttavat suurta yleisöä ja poliitikkoja huomaamaan, että lentokentillä on käyttöä ja toimintamahdollisuuksia. Lentoasemien omistuksia on järjestelty, yleensä taloudellisesti epävarmempaan suuntaan. Myös myös pieniä lentokenttiä on ollut katkolla.

Itseäni lähellä on Lahti-Vesivehmaan kenttä. Se on lentokenttien joukossa myönteinen poikkeus, johon on muodostunut jopa työpaikkoja. Näitä on syntynyt enimmäkseen lentokoulutoiminnan ja ilmailuhuoltoyritysten kautta, mutta muutakin vireyttä kentällä on. Lisäksi mukaan on otettu erilaisia ilmailun ulkopuolisia tapahtumia. Kentän tunnetuksi tekeminen onnistuu niidenkin yhteydessä, mutta erityisesti lentokentän ylläpidon rahoittaminen on tärkeää. Tällainen toiminta hakee vielä muotoaan ja siitä saadut tulot ovat pienehköjä. Tiettävästi Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiössä nämä asiat ovat pohdinnan alla.

Tässä on hyvä tilaisuus muistuttaa, että Vesivehmaalla järjestetään lauantaina 17.6 klo 11–15 jälleen ”Ilmailuun tutustumispäivä”. Tapahtuma on tarkoitettu lähiympäristön asukkaille ja erityisesti perheille ikkunaksi ilmailuun.

Kiinnostus on ollut suurta aikaisempina vuosina. Paikalle saapuneet yli tuhat kävijää ovat olleet yllättävän kiinnostuneita aivan tavallisesta lentotoiminnasta ja lentokoneista. Lentonäytöstä ei tapahtumassa ole.
Vesivehmaan Ilmailupäivä on samalla Fly In ja paljon vierailevia koneita on edellisillä kerroilla nähtykin. Tervetuloa jälleen, kaikille lentokoneilla saapuville tarjotaan pullakahvit – myös DC-kolmosella tulijoille, jonka jäsenlento suuntautuu tällä kertaa Vesivehmaalle. Makkaranmyyntitulot menevät järjestelykulujen peittämiseen ja parin euron ajoneuvon pysäköintimaksu paikallisen kyläkoulun vanhempainyhdistykselle.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Seinäjoen Rengonharjun kentällä 10.–11.6. on jo aivan käsillä. Näytös on yksi Suomi 100 – juhlavuoden tapahtumista. Monipuolisesta ohjelmasta kiinnostusta herättäänee erityisesti vanha JAK-11, venäläinen sotilaskoulukone, sekä kotimainen Hawk-harjoitushävittäjillä lentävä taitolentoryhmä, Midnight Hawks.

 

Kirjoittaja on SIL:n hallituksen jäsen.