Taitoa ja tahdonvoimaa

torstai 27.08.2020
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ

Kesällä on järjestetty eri ilmailulajien Suomen mestaruuskilpailuja ja -osakilpailuja sekä tehty ennätyksiä. Yhteinen haaste hyvinkin erilaisten ilmailulajien kilpailuille on ollut koronaan varautuminen ja vaihteleva kesäsää. Tosin sää vaikuttaa ilmailuun aina tavalla tai toisella ja sääilmiöiden tulkinta on osa ilmailutaitoja.

 

Vaikeuksista huolimatta monien lajien mestarit ovat jo selvillä. Voittaminen vaatii ilmailijalta kykyä tulkita ajoissa erilaisten sääilmiöiden kehittymistä kilpalennon kannalta suotuisasti, lajitaitoja ja kilpakoneen hyvää tuntemista sekä hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa.

 

Lajitaitojen ylläpito vaatii jatkuvaa harjoittelua läpi vuoden. Kun säät eivät salli lentämistä tai lennättämistä, avuksi voi ottaa mielikuvaharjoittelun. Yhä useampi menestyvä urheilija tekee ainakin osan harjoittelustaan mielikuvaharjoitteluna ja yhä useampi myös kertoo esimerkiksi jännityksen hallintakeinoistaan. Ilmailijalle mielikuvaharjoittelu on erinomainen keino lisätä harjoittelun määrää, sillä se ei maksa mitään.

 

Kilpailuihin tähtäävän lajiharjoittelun lisäksi myös hupilentämisellä ja muiden ilmailulajien harrastamisella on merkitystä kilpailijalle. Onnistuneessa kilpalentosuorituksessa on aina mukana myös rentoutta ja iloa. Kuten jokainen kilpailuissa käynyt tietää, suorituksensa voi pilata liialla jännittämisellä, vaikka lajitaidot sujuisivatkin. Toisaalta pieni jännitys on hyvästä, sillä se auttaa keskittämään ajatukset käsillä olevaan kilpailuun.

 

Lajitaidoilla ja hermojen hallinnalla on iso merkitys kilpalentämisen turvallisuudessa. Vaikka tarkoitus on lentää paremmin kuin muut, turhia riskejä ei pidä ottaa. On tiedettävä, mitä pitää tehdä ja päätettävä, miten toimia.

 

Kilpailuihin osallistuminen ja niihin harjoitteleminen on hyvä tapa kehittää lentotaitojaan ja sitä kautta myös harrastuksensa turvallisuutta. Ennen jokaista lentoa kannattaa suunnitella, millaisia lentotehtäviä harjoittelee, jolloin lennostaan saa enemmän irti. Kilpailuissa saa kokeneemmilta piloteilta neuvoja ja joutuu lentämään huonommassakin säässä, kuin mihin huvilennolla lähtisi.

 

Kilpailut tuovat haasteita paitsi ilmailijoille myös kilpailuiden järjestäjillekin. Parhaimmillaan syntyy innovaatioita, joilla ratkaistaan jokin ongelma. Hyvänä esimerkkinä tästä on purjelennon SM-kilpailuiden johtajan kehittämä sovellus, joka helpottaa merkittävästi kilpailutoimiston paperitöitä. Purjelentokilpailuiden hallintaan on nyt tehty dynaaminen, tietokantapohjainen websovellus. Kerran sovellukseen tallennetut tiedot ovat käytettävissä kaikissa kilpailuissa. Sovelluksella hallinnoidaan muun muassa kilpailijoiden ja koneiden asiakirjoja, hinauksia ja majoituksia.

 

Ilmailussa kuten muidenkin lajien parissa tapahtuu aika ajoin kilpailun ja harrastamisen vastakkainasettelua. Jotta arvokilpailut ylipäänsä voidaan järjestää, tarvitaan runsaasti talkootyötä. Se jos mikä on sitkeyttä ja sosiaalisia taitoja vaativaa ja kehittävää puurtamista. Kerhoissa tehtävä talkootyö on mittaamattoman arvokasta ja lukuisa joukko harrastajia mahdollistaa mestaruuskilpailuiden järjestämisen: Kiitos.