Taistelulennokkien maailmanmestari voitti myös suomenmestaruuden

perjantai 02.09.2022
TEKSTI MATTI PIRHONEN
KUVAT ANNE FORSS

Helsinkiläinen Jussi Forss voitti 27.8. Vantaan Petikossa käydyn lennokkien F2D-luokan suomenmestaruuskisan. Hän sai kilpailussa yhteensä viisi voittoa. Toisena oli hänen isänsä Timo Forss kolmella voitolla. Kahdella voitolla tuli kolmanneksi Laura Leino, josta tuli samalla lajin lajin epävirallinen naisten suomenmestari;  lajissa ei kuitenkaan ole erikseen naisten sarjaa.

 

Taistelulennokit ovat siimaohjattuja polttomoottorilennokkeja, joissa ei ole esimerkiksi sivuperäsimiä eikä siivekkeitä ollenkaan. Niiden tehtäviä hoitavat keskipakoisvoima ja 15,92 metriä pitkät teräspunossiimat. Korkeusperäsin on niissä ainoa ohjaava taso, jota ohjataan kahdella siimalla. Moottoria ei voi erän aikana säätää mitenkään, vaan moottori ulvoo koko ajan. Erä kestää neljä minuuttia ja sen aikana voi kuulua kolmekin pamausta, kun lennokit osuvat yhteen. Varsinaisesti tarkoituksena on katkoa vastustajan lennokin perässä roikkuvaa nauhaa, striimeria. Sen katkaisemisessa potkuri on tehokkain, mutta siivelläkin sen saattaa saada katkaistua.

 

Kilpailussa taistelulennokit lentävät noin 150 km/h ja voivat tehdä halkaisijaltaan kolmen metrin suuruisia silmukoita, joten G-voimat ovat valtavia.

 

Lennokit ovat rakenteeltaan hyvin yksinkertaisia, mutta valittu siipiprofiili vaikuttaa paljon ketteryyteen ja lentonopeuteen. Koko lennokki on käytännössä siipi, jonka takareunassa on korkeusperäsin. Siiven etureuna on yleensä komposiittirakenteinen ja takareunat hiilikuitua. Siipikaaret ovat balsaa ja koko siiven pinnoitteena on kirkas muovikalvo. Moottorin tilavuus on sääntömääräisesti noin puoli kuutiosenttimetriä ja kierroksia moottori ottaa noin 18000. Moottoritehot litraa kohti ovat suuremmat kuin formula-autojen moottoreissa.