lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Super Puma nähtiin pintapelastustehtävissä Kaivari 21:ssä

torstai 23.09.2021
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ
KUVAT AHTI KANNISTO

 

 

Suomen Ilmailuliiton järjestämässä Kaivari 21 -lentonäytöksessä yhtenä ohjelmanumerona oli Rajavartiolaitoksen näytös, jossa miehistön jäsenet pelastivat vedenvaraan joutuneen henkilön. Pintapelastustehtävä suoritettiin Super Puma -kopterista.

 

Komentaja Kimmo Ahvonen Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, että lentonäytöskone oli Rajavartiolaitoksen päivävarustuksessa. Siihen kuuluu muun muassa pelastusvälineistöä sekä potilaan sairaankuljetuksessa tarvittavia varusteita ja lääkkeitä.

 

Ahvosen mukaan Rajavartiolaitos harjoittelee lentonäytöksessä nähtyä henkilön pelastamista vedestä jokaisessa päivystysvuorossa; tyypillisiä vinssauskohteita ovat esimerkiksi veneet, laivat ja pelastuslautat.

 

– Rajavartiolaitoksen yksiköt, myös muut kuin helikopterit, pelastavat vuosittain pääasiassa merialueella noin 150–200 henkilöä veden varasta, Ahvonen kertoo.

 

Vartiolentolaivueella on käytössään yhteensä 12 helikopteria tyypeiltään H215 Super Puma, AB/B 412 ja AW 119 ke Koala sekä kaksi Dornier DO-228 -valvontalentokonetta. Päätehtävänä ilma-aluksilla on rajojen valvonta maalla ja merellä sekä meripelastus.

 

OH-HVQ Super Puma H215

-pääroottorin halkaisija 15,6 m
-pituus 18,7 m
-maksimilentoonlähtöpaino 8600 kg
-matkalentonopeus 130 kts
-moottori 2xTurbomeca Makila 1A1. 1400 kW / moottori
-mittarivarustus IFR-hyväksytty, usean ohjaajan ilma-alus
-varusteina mm. jäänpoisto, NVG-pimeänäkökyky, pelastusvinssi