Ilmailuliitto on ilmailijoiden edunvalvoja Suomessa. On ollut jo vuodesta 1919. Liiton sääntöjen mukainen tarkoitus on edistää Suomen urheilu- ja harrasteilmailua. Sukupolvien yli menevä ketju onkin tehnyt työtä, jotta Suomessa ilmailu on voinut kehittyä, ja että ilmailun harjoittaminen on nykypäivänäkin mahdollista.
Mitä tuo harrastaminen on? Kielitoimiston sanakirja määrittelee harrastamisen jonkin itseä kiinnostavan asian säännölliseksi harjoittamiseksi vapaa-aikana. Harrastaminen on jotain, mitä tehdään toistuvasti tai on tapana harjoittaa. Kielitoimiston mukaan esimerkiksi urheilua tai seksiä voidaan harrastaa. Näihin kumpaankin voidaan joissain yhteyksissä liittää myös sana ”yleinen”, mutta niiden käsittely jää tämän kolumnin ulkopuolelle.
Sävyjä liiton tarkoitus on saanut aina kulloisestakin ajasta. Liiton ajanlaskun alussa 1919 Suomen Ilmailuklubin tarkoitus oli kaikin tavoin vilkastuttaa siviili- ja sotilasilmailua Suomessa kaikilla sen sovelluttamisaloilla – sekä urheilullisella että tieteellisellä. Kansainvälisen ilmailujärjestö FAI:n (Fédération Aéronautique Internationale) jäseneksi pääsy 1921 oli edellyttänyt sotilasilmailun poistamista säännöistä. Liiton ajanlaskun seuraavassa vaiheessa vuodesta 1925 Suomen Ilmapuolustusliiton tarkoitus oli Suomen ilmailun ja erittäinkin sen ilmapuolustuksen edistäminen.
Vuonna 1945 Suomen Ilmailuliiton tarkoitus oli Suomen ilmailun edistäminen sen kaikilla soveltamisaloilla. Vuonna 1987 muutetuissa säännöissä liiton tarkoitus oli edistää Suomen siviili- ja urheiluilmailua sen kaikilla soveltamisaloilla. Liiton tarkoitus on tänä päivänäkin Suomen urheilu- ja harrasteilmailun edistäminen.
Miten liittoa ja suomalaisia ilmailijoita on palkittu tästä sadan vuoden työstä suomalaisen ilmailun eteen? Liikenne- ja viestintäministeriö muun muassa poisti liitolta vuosittaisen avustuksen (193 000 euroa). Tuki LVM:ltä suomalaisen ilmailun järjestötyölle loppui vuoteen 2012. Liiton työ tarkoituksensa toteuttamiseksi sen sijaan jatkuu: edistämme ilmailua, vaikutamme lainsäädäntöön ja ilmailumääräyksiin, tuomme jäsenkuntamme tarpeita esille ilmatila-asioissa, lento- ja lennätyspaikkoja koskien muun muassa kaavoitus-, ympäristö- ja saavutettavuusasioissa, teemme ilmailun turvallisuustyötä, vastaamme koulutuksesta, teemme tiedotustyötä ja paljon muita ilmailulle elintärkeitä asioita.
Me ilmailun toimijat teemme tätä yhdessä. Vaikuttamistyössä järjestön koolla on merkitystä sen lisäksi, miten hyvin osaamme edunvalvontaamme tehdä. Siksi jokaisen Ilmailuliiton jäsenen suora ja henkilökohtainen etu on markkinoida Ilmailuliiton jäsenyyttä myös muille ilmailijoille.
Suomessa yhdistyslaki sääntelee yhdistystoimintaa ja yhdistyksen säännöistä voi lukea yhdistyksen tarkoituksen: miksi yhdistys on olemassa. Tästä sääntöjen määrittelemästä tehtävästä päättävät Ilmailuliiton jäsenet. Liittymällä jäseneksi voit siis vaikuttaa. Ilmailuliitto on suomalaisia ilmailijoita varten.
* * *
Ja lopuksi haluan muistuttaa kaikkia ilmailijoita eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on huhtikuun 14. Vaikuta ilmailun mahdollisuuksiin ja käy äänestämässä. Ota selvää oman ehdokkaasi suhtautumisesta ilmailuun. Jos hän on ilmailumyönteinen – hyvä, jos ei – etsi uusi ehdokas.
Kirjoittaja on Ilmailuliiton toiminnanjohtaja.