Suomalaiset ilmalaivat lentävät kuvauslentoja

tiistai 03.01.2023
TEKSTI
Kelluu Oy:n ilmalaivat käyttävät polttoaineenaan vetyä; lentäessä ilmaan ei vapaudu lainkaan hiilidioksidia. Arkistokuva: Kelluu Oy

Ilmalaivoja valmistavan ja infrastruktuurin tarkkailupalvelua tarjoavan joensuulaisen Kelluu Oy:n kehittämät ilmalaivat ovat lentäneet yhtäjaksoisesti jo 12-tuntisia tarkkailulentoja.

 

Ilmalaivojen pitkä lentoaika ja päästötön vetypolttoaine voi korvata esimerkiksi sähkölinjojen helikopteritarkastukset ja maatarkkailun maailmanlaajuisesti. Kelluu Oy kehittää ja valmistaa pienikokoisia, itseohjautuvia ja vetyteknologiaan pohjaavia ilmalaivoja Pohjois-Euroopan ainoassa ilmalaivatehtaassa ja tuotekehityslaboratoriossa Joensuun Reijolassa.

 

Kriittisen infrastruktuurin, eli esimerkiksi sähköverkkojen tarkkailuun ja tarkastamiseen käytetään maailmanlaajuisesti noin 60 miljardia euroa vuodessa. Nykyisin tarkkailu tehdään helikopterilennoilla, akkukäyttöisillä droneilla tai maassa liikkuvilla tarkkailuryhmillä.

 

Kelluu Oy:n toimitusjohtaja Janne Hietala uskoo, että yritys voi kasvaa maailmanlaajuiseksi, aidosti yhteiskuntaa palvelevaksi yhtiöksi.
– Autonomiset ilmalaivamme pystyvät lentämään, keräämään ja analysoimaan tietoa esimerkiksi sähköverkkojen kunnosta tai kirjanpainajatoukan tuhoista metsissä tarkemmin ja merkittävästi nopeammin mitä vaihtoehtoiset menetelmät, Hietala sanoo lokakuussa julkaistussa lehdistötiedotteessa.

 

Kelluun tavoite on rakentaa yksittäisten alusten sijaan laivasto ja laajentaa toiminta-aluettaan. Kelluun aluksiin voi kytkeä useita sensoreita, tutkaimia ja kameroita keräämään dataa maastosta tai infrastruktuurista. Tätä varten yhtiö myös palkkaa ilmalaivainsinöörejä ja ohjelmoijia. Yhtiö huomauttaa, ettei suomen kielen osaamista vaadita.

 

– Liiketoimintamme nojaa ilmalaivojen autonomisuuteen, pitkään lentoaikaan ja päästöttömyyteen. Aluksemme käyttävät polttoaineenaan vetyä, jolloin lento ei vapauta ilmaan lainkaan hiilidioksidia. Seuraavan sukupolven aluksissa tavoittelemme vieläkin pidempiä lentoaikoja, tutkimus- ja kehitysjohtaja Jouni Lintu selventää.

 

Tällä hetkellä Itä-Suomen alueella lentävä Kelluu Oy tavoittelee lentoalueen laajentamista koko Suomeen ja Pohjois-Eurooppaan. Janne Hietala kertoo yhtiön varmistaneen kahden miljoonan euron kasvurahoituksen.

 

Kelluu Oy:n ydinjoukko on pieni: Hermanni Kärki (vasemmalla), Jouni Lintu, Valtteri Herrala, Janne Hietala, Jiri Jormakka, JP Henderson ja Benedek Pragai.