Maailmanmestaruuskultaa Suomeen
Vuosi 2023 jää ilmailun historiaan vuotena, jolloin suomalaiset urheiluilmailijat saavuttivat peräti kaksi maailmanmestaruuskultaa ja kaksi Euroopan mestaruuskultaa.
Lassi Nurila voitti radio-ohjattavien taitolennokkien maailmanmestaruuden ja Suomen joukkue vapaastilentävien lennokkien joukkuekilpailun maailmanmestaruuden. Purjelennon Euroopan mestaruuden voittivat Juha Sorri ja Simo Kettunen ja nuorten Euroopan mestaruuden Kim Toppari.
Kansainvälinen arvokilpailumenestys toimii esimerkkinä ja innoittajana kaikille harraste- ja urheiluilmailijoille. Vaikka Suomessa on vähän harraste- ja urheiluilmailun harrastajia verrattuna vaikkapa jääkiekkoilijoihin ja voimistelijoihin, suomalaisten ilmailu-urheilijoiden taso on kova ja se riittää kirkkaimpaankin mitaliin kansainvälisissä kilpailuissa.
Vaikka parhaiten valmistautuneella urheilijalla on parhaat mahdollisuudet tehdä hyvä suoritus kilpailuissa ja voittaa, on aina ripauksella onnea tai sattumalla osuutensa lopputulokseen. Kun maailmanmestaruus voitetaan yhden pisteen erolla toiseksi tulleeseen, kuten nuorten purjelennossa kävi, tiedämme, että tulos olisi voinut olla toinenkin. Juuri se, että kärki kamppailee mitaleista varsin tasaväkisenä pitää kilpailujännityksen yllä viimeiseen hetkeen saakka ja saa penkkiurheilijat pidättämään hengitystään ratkaisun loppumetreille saakka.
Urheiluvoittajat ovat esikuvia ja innostavat harrastajia panostamaan lajiinsa. Motivoitunut, oikealla tavalla riittävän paljon harjoitteleva ilmailija voi päästä pitkälle, vaikka Suomi on ilmailumaana pieni ja harjoittelu tapahtuu suurimman osan vuodesta säiden armoilla.
Menestys vaatii eri osa-alueiden saumatonta toimimista: kilpailukaluston ja harjoittelupaikkojen sekä urheilijan ja hänen valmentajansa ja taustajoukkojen tulee olla kunnossa. Vaikka urheiluilmailussa kilpailusuoritus on yleensä yksilösuoritus, taustajoukkoja tarvitaan. Jokainen joukkueenjohtaja, purjelennon siipimies ja lennokin lennättäjän avustaja ovat tärkeitä.
Ennen arvokilpailuihin lähtemistä ja niissä menestymistä on tehty paljon laajalla rintamalla. Ilmailun harrastaminen on tarkasti säädeltyä, vaikkakin lajikohtaisia eroja on. Toiminta on ainakin jollakin tavalla luvanvaraista ja itsenäisen harjoittelun aloittaminen vaatii koulutuksen suorittamista.
Suomen Ilmailuliitto edistää ilmailua monin tavoin. Liiton edunvalvonta vaikuttaa siihen, että ilmatilaa ja lento- ja lennätyspaikkoja on myös harraste- ja urheiluilmailijoiden käyttöön. Liitto tekee jatkuvaa yhteistyötä viranomaisten kanssa niin, että ilmailun sääntelyssä otetaan huomioon harrastajien ja urheilijoiden tarpeet ja lajien ominaispiirteet.
Menestyksen hetkellä on hyvä muistaa taustajoukkoja, jotka mahdollistavat urheilijan harjoittelun kohti häntä motivoivia päämääriä. Voitto on lopulta urheilijan oman unelman toteutuminen ja motivaation tulos. Ilmailuliiton puolesta onnittelen kaikkia arvokilpailuissa menestyneitä ilmailu-urheilijoita!
Kirsi Seppälä
päätoimittaja