Sudarisiivissä tehtiin lennokkeja ja lentohärveleitä

maanantai 12.03.2018
TEKSTI Michael Hunt
KUVAT Michael Hunt

Ilmapartio on suosittu harrastus muualla maailmassa, mutta Suomessa toimii vain yksi ilmailuun erikoistunut partiolaisten lippukunta, Malmin Tuulenkävijät. Sudarisiivet 2018 keräsi Malmin lentoasemalle lauantaina 10. maaliskuuta runsaasti ilmailusta kiinnostuneita. Kaikkiaan osallistujia, 7-9 -vuotiaita sudenpentuja oli noin sata.

 

Vuonna 2015 perustettu lippukunta toimii Malmin lentoasemalla. Oman harrastuksensa lisäksi Tuulenkävijät pyrkii tuomaan ilmailua ja ilmapartiolaisuutta tutuksi laajemminkin: sitä varten lippukunta järjesti ensimmäisen Sudarisiivet-tapahtuman.

Tapahtumaa isännöineet, enimmäkseen 15-vuotiaat Tuulenkävijät, ohjasivat nuorempia erilaisten ilmailuun liittyvien tehtävien, kuten paperilennokkien ja laskuvarjojen tekemisen, niiden lennättämisen sekä lentoaseman tutustumiskierroksen, lävitse.

”Olimme iloisia, että osallistujia tuli näin paljon. Olimme saaneet levitettyä sanaa tapahtumasta ja osallistumiskynnyskin oli matala”, Tuulenkävijöiden lippukunnanjohtaja Hannu Tiitu sanoo.

Päivä alkoi paperilennokkeja tekemällä Ilmailuliiton talossa. Koneen valmistuttua siirryttiin lennättämään niitä pihalle, missä jokainen sai yrittää lennättää omaansa sinne asetettujen renkaiden lävitse. Seuraavaksi valmistettiin laskuvarjo, jotka pudotettiin Malmin lentoasematerminaalin ylimmästä kerroksesta yrittäen päästä mahdollisimman lähelle aulaan asetettua maalia.

Sudenpennut pääsivät myös Malmin lentoaseman ystävät ry:n johdolla opastetulle kierrokselle lentoasemalla ja lopuksi tutustumaan Kevytilmailijoiden Kila ry:n omistamaan, Ikarus C 42b -tyyppiseen ultrakoneeseen (OH-U420).

Päivän päätteeksi syötiin makkaraa ja mehua. Sudenpennut saivat suorituksistaan erityisen suoritusmerkin, jossa suden tassun jäljen päällä on paperilennokki.

”Tarkoitus on, että sudenpennut ompelevat merkin partiopaitaansa. Erikoinen ja näyttävä merkki herättää kiinnostusta muissa partiolaisissa, kun Sudarisiipiin osallistuneet menevät taas omien lippukuntiensa kokouksiin.”

”Haluamme silläkin tavalla levittää tietoa ilmapartiolaisuudesta”, Tiitu sanoo.

Ilmapartio on lähes yhtä vanhaa kuin lentäminen lentokoneilla. Molemmat alkoivat 1900-luvun alussa. Malmilla Tuulenkävijöillä on ollut erinomainen mahdollisuus oppia ja tutustua monipuolisesti ilmailun eri puoliin. Lentoasemalla toimivat ilmailukerhot ja muut toimijat ovat päästäneet partiolaiset tutustumaan koneisiinsa ja laitteisiin.

Ilmailun ja ilmapartion profiilin noston lisäksi Sudarisiivet oli nuorille Tuulenkävijöille hyvä tilaisuus opetella johtamistaitoja ohjatessaan nuorempia partiolaisia läpi päivän rastitehtävien.

Lisää ilmapartiosta ja Tuulenkävijöistä verkossa osoitteessa http://www.tuulenkavijat.fi/ ja @ilmapartio

LISÄÄ AIHEESTA