SIL-Eagles Ilmailuliiton nuorisotyön kärkihankkeena

tiistai 11.04.2023
TEKSTI Nuutti Luukkonen
KUVAT Hannu Tiitu
Ilmapartio Malmin Tuulenkävijät järjesti yhteistyössä Kevytilmailu ry:n kanssa SIL Eagles -lennätyspäivän 3.10.2020. Kila, joka hoiti lennätykset. OH-U501-tunnuksella rekisteröity kone on Evektor EV-97 Eurostar 2005R. Kuva: Hannu Tiitu

 

Nuorison saaminen mukaan lentotoimintaan on elintärkeä asia Suomen ilmailulle. Nuoriso takaa Suomen Ilmailuliiton ja suomalaisen ilmailun tulevaisuuden harrastus-, urheilu- ja yleisilmailussa mutta myös sotilas- ja liikenneilmailussa. Ilmailu varmasti kiinnostaa monia nuoria, mutta nuoriso ja ilmailun toimijat eivät välttämättä kohtaa helposti.

 

 

Nuorilla on paljon kysymyksiä – Missä? Miten? Milloin? Paljonko maksaa? Kauanko kestää? Mitä saa lentää? Parhaiten näihin kysymyksiin saa vastauksen kokeilemalla! SIL Eagles on nuorisohanke, jonka tavoitteena on koota ilmailusta kiinnostuneet kokeilemaan ilmailua edullisesti ja ohjata heitä eteenpäin paikallisiin lentokouluihin jatkamaan lentoharrastusta.

 

Malli tarjotaan kerhoille toteutettavaksi. Tilaisuuden järjestäjä voi soveltaa mallia toimintaympäristöönsä sopivaksi. Kokonaisvastuu tilaisuuden sisällöstä on aina tilaisuuden järjestäjällä. Lennosta vastaa aina koneen päällikkö. Lentopäivä luo oikean ilmapiirin ja mahdollistaa nuorison tutustumisen muihin ilmailusta kiinnostuneisiin. Tämä lisää motivaatiota ja tuo ohjelmalle ja lentämiselle jatkuvuutta. Perusajatus on, että nuoriso pääsee ilmaan kokeneiden lentäjien kanssa kustannuksitta. Osallistuja näkee lentämisen käytännössä ja tuntee, onko ilmailu hänelle ”oma juttu”.

 

Nuoret ilmapartiolaiset pääsivät tutustumaan ultralentämiseen Malmin lentokentällä syksyllä 2020. OH-U511-tunnuksella rekisteröity kone on Comco Ikarus C 42 B. Kuva: Hannu Tiitu

 

Avaimet käteen -ratkaisu
Ilmailuliiton nuorisotoimikunnan tavoitteena on tarjota liiton jäsenkerhoille ”avaimet käteen” -ratkaisuja, joissa vastuukysymykset, materiaalit ja mahdolliset muut järjestelyn haasteet on minimoitu. SIL Eagles mahdollistaa kerhojen lennätystoiminnan siten, että vastuukysymykset on selvitetty juristien ja Traficomin kanssa yhteistyössä. Tämän takia informaatio sekä lennätettävän että lentäjän suuntaan on valmiina ladattavissa Ilmailuliiton sivuilta. Käytännössä lennättävän kerhon ei tarvitse kuin järjestää tapahtuma ja kutsua haluamansa nuorisokohderyhmä kokeilemaan lentämistä!

 

SIL-Eagles on jo ollut kaksi vuotta käytössä ja sen avulla on saatu satoja nuoria kokeilemaan ilmailun eri lajeja purjelennosta ultrakevyisiin ja muihin moottoroituihin lentolaitteisiin. Toivottavasti mahdollisimman moni Ilmailuliiton kerhoista ottaa todistetusti toimivan nuorisotoiminnan muodon käyttöönsä ja mahdollistaa siten uusien nuorten innostumisen ilmailusta!

 

 

SIL-Eagles lyhyesti
– Valmis lennätyspaketti kerhoille.
– Valmiit lomakkeet ja materiaalit sekä koulutuspaketti.
– Sopii kaikille ilmailukerhoille!
eagles.ilmailuliitto.fi