Savon helmi Kiuruvesi

torstai 27.02.2020
TEKSTI Lasse Tuorila
KUVAT Jarmo Korhonen
Kiuruveden lentopaikalla sijaitseva vaalea halli on kerhon omistama. Punainen halli on koiraharras-tajien agility-halli. Kentän länsipuolella sijaitsee urheiluautoilijoiden maastorata.

Kiuruveden Haapakummussa, noin seitsemän kilometrin päästä kaupungista sijaitsee vuonna 1975 perustetun Kiurun Siivet ry:n pyörittämä lentopaikka (EFRV). Sitä alettiin ra-kentaa vuonna 1979. Muutama vuosi sitten kenttä alkoi jo metsittyä, kun toiminta oli 2000-luvun alussa hiipunut.

Syksyllä 2016 toimintaa alettiin herätellä ja aloitettiin kentän kunnostustyöt. Vesakoita raivattiin ja eteläpäästä poistettiin 2,2 hehtaarin alueelta puustoa. Myös kiitotietä on paikattu.

– Nyt kenttä on varsin hyvässä kunnossa ja se on valittu Savon kolmen parhaim-man joukkoon, kehuu Kiurun Siivet ry:n puheenjohtaja Aimo Heinonen.

Lentopaikan asfaltoitu kiitotie on mitoiltaan 840 m x 18 m (15/33). Lisäksi kentällä on lennokkiharrastajille 180 m x 20 m rata, jossa on satsattu sen hyvään nurmeen.

Kentällä on lennokkitoiminnan lisäksi paljon trike- ja ultrakevytilmailua. Kerholla on kahdeksan hengen kimppakone ja suurin osa koneen omistajista suorittaa ultrakevytlupa-kirjaa. Koulutuksesta huolehtii Lapinlahden ilmailijat ry.

– Opettajia on vain vaikea saada nykypäivänä. Lisäksi Kiurun Siivet järjestää trike-kursseja.

Kentällä on lentokonehalli ja sen yhteydessä pieni lennonvalmistelutila. Lisäksi sauna lämpiää aina tarvittaessa.

– Kaipaisimme tänne yöpymistilaa ja olemme selvittäneet rahoitusmahdollisuuksia sellaisen rakentamiseksi.
Omaa kalustoa kerholla ei ole.

– Saimme myytyä vanhaa kalustoa muun muassa Venäjälle ja Tsekkeihin. Niillä rahoilla on kunnostettu kenttää. Pari kertaa vuodessa täällä on jokamiesajot ja vuokraamme kenttää parkkipaikoiksi. Tämän väen kanssa olemme myös järjestäneet talkoita, Heinonen iloitsee.

Kesäaikaan kentällä on varsin vilkasta lentotoimintaa, kun erityisesti Savon koneet pistäytyvät kentällä. Paikalla ei ole polttoainepistettä. Lähin bensa-asema löytyy viiden ki-lometrin päästä.

 

Kiuruveden lentopaikalla sijaitseva vaalea halli on kerhon omistama. Punainen halli on koiraharras-tajien agility-halli. Kentän länsipuolella sijaitsee urheiluautoilijoiden maastorata.