Sara Salonen lähtee purjelennon MM-kilpailuihin

tiistai 05.04.2022
TEKSTI SEIJA SUIHKONEN
KUVAT ANTTI TAIMIOJA, KATJA SOIKKELI
Sara Salonen lensi ensimmäisen 500 kilometrin FAI-kolmion toukokuun lopulla viime vuonna. Salosen fiilikset laskeutumisen jälkeen olivat hienot. Kuva: Antti Taimioja

 

 

Kova motivaatio, halu oppia ja periksiantamattomuus

 

Kouvolalainen Sara Salonen osallistui viime kesänä ensimmäisiin purjelentokilpailuihinsa. Elokuussa hän edustaa ainoana naisena Suomea lajin nuorten MM-kisoissa Tshekissä.

 

–Niin… se onkin kinkkisempi kysymys, Sara Salonen makustelee.

Nuori purjelentäjä ei oikein osaa sanoa, miksi aloitti kilpailemisen. Salosen nykyisessä kotikerhossa Kouvolan seudun ilmailuyhdistyksessä Selänpäässä tai naapurikerhossa Karhulan ilmailukerhossa Kymissä ei ole kovin monta purjelentäjää, jotka kävisivät aktiivisesti kilpailuissa.

 

–Ehkä kilpailuhaluni tulee siitä, että oli laji mikä tahansa, innostukseni tahtoo lössähtää, jos en pääse kilpailemaan, Salonen tuumii.
Niinpä Salonen alkoi pari vuotta purjelentoa harrastettuaan etsiä itsenäisesti tietoa kilpailemisesta ja ilmoittautui viime kesän SM-kilpailuihin Räyskälässä.

 

–SM-kisat sattuivat hyvään ajankohtaan, ja kun sain kerholta koneen viikoksi lainaan, menin mieluummin kilpailemaan kuin lentämään huvikseni.
Se kannatti. Salonen sijoittui ensimmäisissä kilpailuissaan yhdeksänneksi 11 kilpailijan kerholuokassa.
–No, kai se ihan hyvin meni, ensikertalaiseksi.

”Ettei olisi ollut jopa kesän 2020 paras nosto, jossa tuota kuvaa ottaessa kaarroin… Variometrin lukema oli ainakin tapissa ilmeestä päätellen”, Sara Salonen muistelee. Kuva: Sara Salonen

 

Ilmoitus paikallislehdessä herätti

Ensikosketuksen purjelentämiseen 21-vuotias Salonen sai viitisen vuotta sitten. Hän oli juuri lopettanut peruskoulun ja paikallislehdessä oli ilmoitus, että Selänpään lentokentällä Kouvolassa pääsi purjelentokoneen kyytiin.

–Vintturihinaus ja alkukiihdytys ovat jääneet mieleen. Muita muistikuvia minulla ei siitä lennosta oikeastaan ole. Paitsi, että lopussa tehtiin pari silmukkaa. Se oli hienoa, Salonen muistelee.

 

Ihan heti hän ei kuitenkaan purjelentokurssille rynnännyt, vaikka ilmailuala kiinnostikin jo pienenä. Lapsena Salonen oli ilmoittanut haluavansa lentäjäksi — ja siitä hän yhä haaveilee. Mielessä oli myös hankkia ”joku lupakirja”, kunhan aika olisi sopiva.

 

–Epäilin ensin, olisiko purjelentäminen minun juttuni, mutta kun tajusin, että voin itse vaikuttaa koneen pysymiseen ilmassa, kiinnostuin enemmän. Niinpä kun vuonna 2018 tuli tilaisuus lähteä purjelentokurssille, ei edes se, että kurssi vartin ajomatkan päässä kotoa, Selänpäässä, oli täyteen buukattu, estänyt Salosta. Hän kävi kurssin Karhulan ilmailukerhossa Kotkassa. Kouvolan Voikkaalta Kymin lentokentälle on matkaa 45 minuuttia.

 

–Teoriakoulutus pidettiin talvella, ja kun lentokoulutus kesällä alkoi, hoksasin heti, miten konetta ohjataan, se tuntui niin loogiselta, Salonen kertoo.

 

Koulutuslennot hän suoritti tiiviiseen tahtiin noin kuukaudessa ja sai lupakirjan samana kesänä. Sen jälkeen hän on treenannut ahkerasti ensin paikallislentoja Kymissä, sitten pidempiä matkalentoja. Viime kesäksi kotikentäksi vaihtui Selänpää.

–Sinne kun on se vartin ajomatka, niin helpottaa kulkemista, Saloinen myöntää.

 

SM-kilpailut olivat Sara Salosen mukaan upea mahdollisuus oppia lisää purjelentämisestä. Kisaviikon aikana hän sai paljon vinkkejä kokeneemmilta lentäjiltä ja tärkeää lentokokemusta. Kuvassa Salonen valmistautuu päivän kisalentoon. Kuva: Katja Soikkeli

 

500 kilometrin FAI-kolmio

Nuorella purjelentäjällä on paljon tavoitteita ja innostusta. Meteorologiaa opiskeleva Salonen tuijottaakin kesäisin erilaisia sääsovelluksia päivittäin ja vahtaa sopivaa säätä.

 

– Kiva poutapäivä, valkoisia kumpupilviä taivaalla, korkeat pilvenpohjat ja heikko tuuli. Aivan ideaali matkalentokeli, hän maalailee.

 

Viime kesänä sää oli suosiollinen ainakin 29. toukokuuta. Tuolloin Salonen lensi ensimmäisen viisisatasen FAI-kolmionsa: Selänpää—Naarajärvi—Vojakkala—Selänpää. FAI-kolmiossa lennetään tasasivuinen kolmio, ja oman haasteensa siihen tuo se, että ainakin yksi legeistä lennetään sivutuulessa. Lisäksi sään pitää olla hyvä laajalla alueella.

 

–Viissatanen on ollut yksi parhaimmista kokemuksista purjekoneella tähän asti.
Se oli myös purjelentomaajoukkueen kapteenin ja nuorten valmentajan Hannu Halosen mielestä hieno suoritus.
–Kirjoitin siitä jopa purjelentäjien keskustelupalstalle herätelläkseni muita. 500 kilometrin FAI-kolmion lentäminen vaatii paljon. Sen lentäminen Saran ikäisenä ja kokemuksella kertoo hänen kyvyistään ja innostuksestaan, Halonen kehuu.
Kova motivaatio, armoton halu oppia lisää ja periksiantamattomuus ovat ominaisuuksia, jotka ovat vieneet Salosen neljän vuoden kokemuksella maajoukkueen nuorten rinkiin ja MM-kilpailuihin.

 

Sara Salonen osallistui ensimmäisiin purjelentokilpailuihinsa, Räyskälä Masters 2021:een viime kesänä. Kisakone oli KILY ry:n Discus b, jonka kilpailutunnus on ”DS”. Kuva: Katja Soikkeli

 

Kilpailuissa oppii

Silti hänen tavoitteensa ovat perin yksinkertaiset.
– Kunhan vaan pääsee lentämään ja kokemaan niin paljon kuin mahdollista. Ja tietysti lentämään kisoja mahdollisimman paljon, Salonen listaa.

 

Kilpaileminen tuntuukin hänestä luontevalta.
– Taidan olla vähän kilpailuhenkinen. Haluan aina pistää paremmaksi ja tavoitella nopeampia aikoja.
Samalla hän kannustaa muitakin, eteenkin nuoria, kilpailemaan. Mukaan pääsee matalalla kynnyksellä.

 

–Kun on matkalennon perusteet hallussa ja hopea-C suoritettuna, niin sitten ei tarvitse muuta kuin ilmoittautua kilpailuihin, Salonen kannustaa.

 

Hän pitää kilpailuja myös erinomaisena mahdollisuutena oppia lisää purjelentämisestä.
– SM-kisat oli hieno kokemus. Sen viikon aikana opin älyttömästi, sain paljon vinkkejä ja nyt uskallan asettaa isompia tavoitteita, Salonen miettii.

 

 

1700 kilometriä Via Balticaa

Kiitosta saa myös purjelentomaajoukkueen nuorten kehitysprojekti, jossa Salonen on ollut mukana. Ryhmä on pitänyt leirejä ja korona-aikana myös webinaareja, joissa on kannustettu kilpa- ja matkalentoihin.

 

– Olen saanut niistä ohjausta ja vinkkejä lentämiseen. Projekti on vauhdittanut omaa kehitystäni aivan valtavasti.
Ensi kesälle Salosen kalenterissa on merkitty ainakin SM-kilpailut Räyskälässä ja nuorten MM-kilpailut Tshekissä. Kansainvälisiin kilpailuihin Salonen lähtee avoimin mielin ja oppimaan lisää – kuinkas muuten. Sitä tarvitaan jo menomatkalla.

 

– Vuokraan koneen Suomesta, pistän sen putkeen ja auton perään ja lähden ajamaan kohti Tshekkiä.
Via Balticaa pitkin matkaa tulee 1 700 kilometriä suuntaansa.

 

Nuorten MM-kisoihin lähdössä neljä pilottia

 

Purjelennon nuorten MM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Tshekin Taborissa heinä-elokuun vaihteessa. Suomella on harvinaisen hyvä tilanne, sillä joukkueessa on pitkästä aikaa neljä pilottia. Sara Salosen lisäksi mukana ovat Mikko Ylihärsilä, Nuutti Luukkonen ja Kim Toppari.

 

Nuorten kisojen osallistujat ovat alle 26-vuotiaita. Purjelentomaajoukkueen kapteeni ja nuorten valmentaja Hannu Halonen uskoo, että kokeneimmat Nuutti Luukkonen ja Kim Toppari yltävät tasaisilla suorituksilla hyville sijoituksille.
Suomella on aiemmilta vuosilta nuorten kisoista kaksi mitalia. Toistaiseksi viimeisin mitalisti on Pekka Uoti, joka lensi EM-pronssia vuonna 1999.

 

Sara Salonen, Mikko Ylihärsilä ja Kim Toppari osallistuvat MM-kisoissa kerholuokkaan, jossa lennetään ns. kuivalla koneella. Myös koneiden suorituskyky on tasoitettu tasoituskertoimella. Nuutti Luukkonen lentää vakioluokassa.
Taso nuorten MM-kilapailuissa on kova. Kärkipilotit pärjäävät aikuisten avoimessa luokassa. Parhaimmat purjelentäjät tulevat Britanniasta, Puolasta, Saksasta ja Ranskalta.

 

Ensikertalaisen Salosen tavoitteena on tehdä tasaisen hyvä oma suoritus.
–Tulostavoitetta on vaikea asettaa, koska ei tiedä, ketä siellä tulee vastaan, Salonen miettii.

 

MM-kilpailuihin valmistautumisen hän on aloittanut jo talven aikana. Salonen on käynyt läpi aiempia lentojaan ja miettinyt, mitä niissä olisi voinut tehdä paremmin. Lisäksi hän harjoitellut Condor 2 -purjelentosimulaattorilla.

 

–Eihän siinä samanlaista tunnetta saa kuin ilmassa. Perstuntuma puuttuu eikä esimerkiksi tunne nostoja tai miten kone liikkuu, mutta sillä olen päässyt lentämään tulevalla MM-kisa-alueella, Salonen kertoo.

 

Purjelentokausi alkaa huhtikuussa, kun lumet ovat sulaneet. Samalla alkaa myös todellinen valmistautuminen MM-kilpailuihin
– Paljon vaan tehtäviä, paljon lentämistä, Salonen suunnittelee.
– Lisäksi ensi kesän SM-kisat on tärkeä esikisa ennen MM-kisoja, hän jatkaa.

 

 

 

Sara Salonen
Ikä 21 vuotta
Asuu Opiskelijasolussa Helsingissä sekä vanhempien luona Kouvolan Voikkaalla.
Ammatti Opiskelija, opiskelee ensimmäistä vuotta fysiikkaa meteorologian linjalla Helsingin yliopistossa, valmistuu viiden vuoden päästä meteorologiksi.
Harrastuksia Valokuvaus
Ilmailulaji Purjelento, mukana nuorten maajoukkueessa
Ilmailu-ura Lupakirja 2018, suorittanut hopea-C:n kesällä 2019, jonka jälkeen harjoitellut itsenäisemmin matkalentoa. SM-kisat 2021.
Konetyypit Lentänyt eniten Discus- ja LS4-koneilla.
Kotikerho Kouvolan seudun ilmailuyhdistys
Tavoite ilmailijana Lentää ja kokea niin paljon kuin mahdollista.