ILMAILU ON nostettu ympäristökeskustelussa tikunnokkaan, mutta mielikuva pahasti saastuttavista lentokoneista ei aivan pidä paikkaansa. Globaalilla tasolla ilmailuteollisuus tuottaa kaksi prosenttia kaikista ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.
Moni saattaa kuitenkin tuntea huonon omantunnon pistoksia lentämisestä. Tuleeko vielä siis aika, jolloin lentäminen ei ole enää sosiaalisesti hyväksyttävää?
”Ilmailu on loistava osa elintapojamme, koska se avaa meidät muille ihmisille ja kulttuureille. Se pysyy ja kasvaa. Mutta kysymys kuuluu, miten kasvatamme sitä vastuullisesti?”, englantilaisen Bedfordshiren yliopiston ympäristö- ja matkailualan professori Andrew Holden toteaa.
Juuri alan vahva kasvu luo tulevaisuuden haasteita, kun samalla päästörajoitteet kiristyvät. Ilmailu on jo sitoutunut hiilineutraaliin kasvuun vuodesta 2020 alkaen – ensimmäisenä toimialana maailmanlaajuisesti. Ensi vuonna käynnistyy myös ilmailusektorin yhteinen päästökauppajärjestelmä.
Tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja niiden saavuttamiseksi on tehtävä lujasti töitä. Innovaatioiden ja uuden teknologian nopea omaksuminen on kuitenkin alalle tyypillistä, joten uusia lentämisen muotoja voidaan hyvinkin nähdä jo lähivuosina.
”Ilmailu sopeutuu ympäristörajoituksiin. Siten se auttaa jatkossakin maailman talouskasvua ja työpaikkojen luomista. Tässä on todellinen tilaisuus käyttää ilmailua liike-elämän ja yhteiskunnan hyväksi samalla, kun se toimii ilmastotavoitteiden puitteissa”, Holden huomauttaa.
Hän näkee yhdeksi keinoksi vähentää lentämisen päästöjä sähkölentokoneiden markkinoille tulon.
”Kunhan akkuteknologia paranee siihen pisteeseen, että sähköiset lentokoneet tulevat kaupallisesti kannattaviksi, samalla vähenevät sekä päästöt että lentokustannukset”, Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama ennakoi.
Lentokoneiden käyttäjille, niin isoille kuin pienille, kaksi suurinta kuluerää ovat fossiiliset polttoaineet ja perinteisten moottoreiden huolto. Sähkö vähentää molempia kustannuksia.
”Sähkö on taloudellisin tapa matkustaa tulevaisuudessa. Esimerkiksi kaupunkien liikenneratkaisuissa sähkölentokoneet ja helikopterit ovat autoja halvempia ja ekologisempia vaihtoehtoja liikkumiseen. Eikä siihen mene enää kovin pitkään”, Vasama sanoo.