MOOTTORILENTO
Aura Aero: Sähköinen taitolentokone
Ranskalainen Aura Aero esitteli Pariisin lentonäytöksessä sähkökäyttöisen erityisesti taitolentoon ja purjelentokoneiden hinaukseen tarkoitetun kaksipaikkaisen Aura Aero -lentokoneen.
Integrale E -nimisessä koneessa on Safranin sähköjärjestelmä, joka antaa koneelle noin 60 minuutin toiminta-ajan, mikä riittää tyypilliseen taitolento- tai hinauslentoon. Kone on rakennettu puusta ja hiilikuidusta, millä yhdistetään vahvuus ja keveys.
Koneen kärkiväli on 8,8 metriä, mutta mielenkiintoiset tehon ja painon luvut puuttuvat vielä valmistajan verkkosivulta. Tähtäimessä on CS-23-tyyppihyväksyntä jo 2023.

MOOTTORILENTO
Elixir Aircraft satsaa uusiutuviin polttoaineisiin
Ranskalainen Elixir Aircraft esitteli Pariisin ilmailumessuilla suunnitelmansa kohti ympäristöllisesti kestävää ilmailua.
Ensimmäisessä vaiheessa kaksipaikkaisen Elixir-lentokoneen nokalle tulee mäntämoottorin tilalle TurboTechin uusi TP90-turboprop-moottori, jonka polttoaineen kulutus on merkittävästi pienempi kuin tähän astisissa pienissä turbiineissa. Turbiini mahdollistaa biopolttoaineen SAF:in eli Sustainable Aviation Fuelin käytön, jolloin lentäminen muuttuu hiilidioksidineutraaliksi.
Toisessa vaiheessa, kun vetyteknologia on riittävän kypsää, polttoaineena käytetään nestemäistä, päästövapaasti tuotettua vetyä, niin sanottua vihreää vetyä.
Tarkka lukija huomaa, että tässä roadmapissa ei esiinny akkuenergiaa käyttäviä sähkömoottoreita lentokoneen voimanlähteenä. Tämä onkin tietoinen päätös Elixirin johdolta. SAF- polttoaine on kaupallisessa ilmailussa jo arkipäivää, ja sen käyttö vaatii huomattavasti pienemmät muutokset lentokoneeseen, lentäjien koulutukseen, operointiin etenkin toiminta-aikojen osalta sekä polttoaineen jakeluverkkoihin verrattuna täyssähkövaihtoehtoon.
Elixirin ilmoitus on siksi varsin mielenkiintoinen, etenkin kun kyseessä on pieni, vain kaksipaikkainen kone. Tämänkokoisten lentolaitteiden tulevaisuuskuvissa on usein nojattu akkusähköön tulevaisuuden energiaratkaisuna. Onko Elixirin ilmoitus merkki tilanteen muuttumisesta? Aika näyttää.

eVTOL
Uusi eVTOL: Rotor X Dragon
Kaupallisen air taxi -toimintaan tarkoitettujen lukuisten eVTOL-lentolaiteprojektien lomassa on hyvä huomata, että myös harrastelentämiseen soveltuvien yksipaikkaisten ”sähkökopteri”-projektien määrä on pikku hiljaa kasvamassa. Amerikkalainen ultralight-guru Dan Johnson bongasi uuden Rotor X Dragon-kopterin, joka suunnittelussa on ollut vahvasti mukana experimental-harrastajille tuttu Rotorway-yhtiö.
Rotor X Dragon on kuitenkin Rotoway Exec-helikopterista poiketen multicopter-tyyppinen yksipaikkainen ilma-alus. Tyhjäpainoltaan 115 kilogramman alus kykenee nostamaan 113 kilogramman ohjaajan ilmaan 20 minuutin ajaksi, ja kone saavuttaa 102 kilometrin tuntinopeuden (55 solmua). Voimanlähteenä on kahdeksan sähkömoottoria ja potkuria. Kone kykenee lentämään vielä yhden moottorin vikaantuessa.
Rotor X Dragon-koneella on toistaiseksi tehnyt miehittämättömiä koelentoja, mutta valmistajan mukaan rakennussarjojen tuotanto olisi alkamassa vielä kuluvan vuoden aikana. Kone kuuluu amerikkalaieen ultralight-luokkaan, joka on eurooppalaista huomattavasti kevyempi, joten täällä saamme vielä odottaa näiden uudentyyppisten ilma-alusten saapumista ilmatilaamme.

MOOTTORIKONEET
Ensilento: Diamond DART-750
Diamond Aircraftin uusin luomus, alun perin sotilaslentäjien harjoituskoneeksi tarkoitettu turboprop-kone DART-750 suoritti kesäkuussa ensilentonsa yhtiön kotikentältä Itävallan Wiener Neustadtissa. Kaksipaikkai-sen koneen 750-version nokalla on nyt peräti 700 akselihevosvoiman P&WC PT6-turbiinimoottori, jolla suorituskykyä varmasti riittää.
Uusimmassa versiossaan konetta on tarkoitus hyväksyttää myös siviilikoneeksi. Diamondin mukaan käyt-töä tällaiselle voimakkaalle koneelle löytyy muun muassa lentoyhtiöiden ohjaajien upset recovery training -toiminnasta sekä taitolentokoneena. Diamondin arvion mukaan EASA-hyväksyntä valmistuu vuonna 2024.

eVTOL
Jobyn eVTOL sai koelentoluvan ja lisää rahoitusta
Sähköisten eVTOL-koneprojektien eturintamaan lukeutuva Joby Aviation sai kesäkuussa USA:n ilmailuviranomaisen koelentoluvan ensimmäiselle alkutuotantolinjalta valmistuneelle ilma-alukselleen. Lupa sallii koelentojen aloittamisen tällä tuotantoprototyypillä.
Joby suunnittelee toimittavansa koneen asiakkaalle eli USA:n ilmavoimien Agility Prime -projektille vuoden 2024 aikana. Kaupallinen lentoliikenne alkaisi Jobyn nykysuunnitelmien mukaan vuonna 2025.
Joby Aviation sai kesäkuussa myös lisärahoitusta, kun eteläkorealainen matkaviestionoperaattorina tunnettu SK Telecom investoi 100 miljoonaa dollaria Jobyyn. Muita merkittäviä Jobyn partnereita ovat muun muassa Toyota ja Delta Airlines.

SÄHKÖINEN ILMAILU
Tecnamin P-Volt sähköprojekti “hyllylle”
Italialainen Tecnam ilmoitti kesäkuussa lyykkäävänsä P-Volt-nimisen sähkölentokoneprojektinsa “toistaiseksi”. P-Volt perustuu Tecnamin 9-paikkaiseen lyhyen matkojen P2012 Traveller -matkustajakoneeseen, missä bensiinimäntämoottorit on vaihdettu sähköisiin.
Tecnamin ilmoituksen mukaan päällimmäinen syy lykkäykseen on koneen saavutusarvojen nopea heikkeneminen akkujen vanhetessa. Wikipedian mukaan tavoite oli 85 merimailin eli 157 kilometrin kantama huomioiden 30 minuutin VFR-reservit.
Uusien laskelmien mukaan vain muutaman sadan lennon jälkeen akkujen varauskyky laskisi noin 173 wattituntiin per kilogramma, jolloin akkujen vaihtaminen olisi jo ajankohtainen. IFR-varakenttävaatimukset vaikeuttavat tilannetta vielä tästä. Tässä tilanteessa turvallisen ja kannattavan lentotoiminnan saavuttaminen on sen verran kaukana, että lykkäys oli paras vaihtoehto, kertoo Tecnamin tiedote. Muun muassa norjalainen Wideroe on osoittanut suurta kiinnostusta täkän konetyyppiin, mutta nyt lentoyhtiö joutuu tutkimaan muita vaihtoehtoja.

MATKUSTAJAKONEET
Tecnam P2012 nyt myös Continental-mottoreilla
9 + 2 -paikkainen kevytreittikone Tecnam P2012 Traveller on nyt tilattavissa myös Continentalin 375 hevosvoiman GTSIO-520-S-moottoreilla tähänastisen Lycoming TEO-540 C1A -vaihtoehdon lisäksi. Tecnamin myyntijohtajan Francesco Sferran mukaan uusi vaihtoehto vastaa perinteisiä ratkaisuja arvostavien operaattorien toiveisiin ja siinä on perinteiset tehonsäätö-, potkurinsäätö- ja seosvivut.
Uusi moottori on saatavissa myös konetyypin erikoislentotoimintaan tarkoitettuun Sentinel-versioon.

UUSI ILMAILUTEKNOLOGIA
NASA hyllytti X-57-sähkökoneprojektin
USA:n ilmailu- ja avaruustutkimuslaitos NASA tiedotti kesäkuussa lopettavansa uutta sähköpropulsiotekniikkaa tutkinutta X-57 Maxwell -projektia. Projektissa rakennettiin Tecnam P2006 -koekoneeseen tavanomaisten moottorien tilalle niin sanottu blown-lift-konseptia mukaileva, usean pienen sähkömoottorin rivistö siiven etureunaan lentoonlähtöä ja laskua varten. Siiven kärkiin asennettiin isommat sähkömoottorit matkalentoa varten. Laskelmien mukaan tämä ratkaisu mahdollistaisi lyhyet lentoonlähtö- ja laskukiidot yhdistettynä suureen matkanopeteen.
NASA:n tiedotteen mukaan tarvittavien uusien teknologioiden tekninen kypsyysaste ei kuitenkaan ole vielä päässyt sille tasolle, että koekoneella voitaisiin lentää turvallisesti.
Projektin kustannus nousi 87 miljoonaan dollariin, josta 47 miljoonaa ovat kustannusarvion ylityksiä. Saamapuolelle jää kuitenkin iso määrä tutkimustietoja ja kokemuksia muun muassa akku-, sähkömoottori- sekä sähköhäiriösuojaustekniikkaan liittyvistä ongelmista ja ratkaisuista. Näistä on varmasti hyötyä tulevissa projekteissa, arvioi NASA.
