
MOOTTORLENTO
Uusi vesilentokone: Vickers Wave
Vesilentokoneet ovat aina olleet suomalaisten ilmailijoiden mielenkiinnon kohteena. Uusi vesikonetyyppi Vickers Wave on peräisin Uudesta-Seelannista, missä sen kehitystyö alkoi 2010.
Koneen ensilento maakiitotieltä tapahtui vuoden 2022 maaliskuussa ja tätä kirjoittaessa ensimmäiset vesikokeet on saatu päätökseen.
Vickers Wave on kaksipaikkainen amfibiokone. Sen siiven kärkiväli on 9,40 metriä, suurin kokonaismassa on 839 kilogrammaa ja kuormitettavuus 295 kilogrammaa. Voimanlähteenä on 141 hevosvoiman Rotax 915iS -turbomoottori.
Wave-konetta kehittävän yhtiön johtaja Paul Vickers kertoo, että konetta on määrä sertifioida vuonna 2023 amerikkalaiseen LSA-luokkaan, kokonaismassan osalta poikkeusluvalla. Koneen hinta-arvio on 200 000 US-dollaria.

LENTOKOULUTUS
Koulukonetilauksia USAssa
Ovatko paremmat taloussuhdanteet tulossa? Ainakin amerikkalaiset lentokouluttajat näyttävät uskovan näin. ATP Flight School, joka operoi 75 lentokoulua ympäri USA:aa, tilasi lokakuussa 55 uutta Cessna 172-konetta.
Lentoyhtiö Mesa Airlines puolestaan tilasi peräti 104 Pipistrel Alpha Trainer 2 -koulukonetta käytettäväksi vasta perustamassaan Mesa Pilot Development Program -koulutusohjelmassaan. Tämä MPD-ohjelma kouluttaa oppilaat suoraan Mesan ohjaajiksi.

LIIKENNEILMAILU
Tecnam P2012 Travellerin STOL-versio
Tecnam tuo markkinoille STOL-version (Short Take-Off and Landing) P2012 Traveller -matkustajakoneestaan. Koneessa on normaaliversiota pidemmät siivet ja turboahtimilla varustetut GTSIO-520-S-moottorit, ja se pystyy täten toimimaan lyhyiltä ja vaativilta kiitoradoilta.
Koneessa on yhdeksän matkustajapaikkaa ja sen suurin sallittu lentoonlähtömassa on 3680 kilogrammaa. Lentoonlähtökiidon pituus on STOL-versiossa 275 metriä ja lentoonlähtömatka 15-metrisen esteen yli on 425 metriä. Laskussa kone tarvitsee vastaavasti 15-metrisen esteen yli 360 metriä, varsinaisen maakiidon ollessa vain 155 metriä.
Tecnam on jo aloittanut tyyppihyväksymistestit ja uskoo sertifioinnin valmistuvan vuonna 2023.

MOOTTORILENTO
MT-Propeller koelensi 11-lapaisen potkurin
Saksalainen MT-Propeller on koelentänyt 11-lapaisen potkurin kaksimoottorisessa P&W PT6A-turbiineilla varustetussa Piper PA-31 Cheyenne-lentokoneessa. Tämä on tiettävästi ensimmäinen näin monilapaisen potkurin koelento yleisilmailukoneessa. Edellinen ennätys oli yhdeksän lapainen ja sekin MT-Propellerin valmistama.
Monilapaisella potkurilla on kolme merkittävää etua perinteisempiin verrattuna. Tärkein on melun väheneminen, johon kuuluu sekä alhaisempi melutaso että mukavampi melun sävy. Toinen etu on voimakkaampi staattinen työntövoima ja kolmas pienempi potkurin läpimitta, mikä parantaa koneen maavaraa. Vastapuolella on tosin monilapaisen potkurin suurempi paino.
MT-Propellerin mukaan alustavat koelentotulokset ovat lupaavia, ja tämäntyyppinen monilapainen potkuri soveltuu myös varsin hyvin sähkömoottorin yhteyteen.

SÄHKÖKÄYTTÖISET
Ensimmäinen sähköhelikopterin A-to-B-lento
Amerikkalainen Tier 1 Engineering tiedotti lokakuussa suorittaneensa maailman tiettävästi ensimmäisen lennon lentopaikalta toiselle (ns. A-to-B-lento) sähkökäyttöisellä helikopterilla. Lennon reitti oli Kalifornian Jacqueline Cochran Regional Airport (TRM) – Palm Springs International Airport (PSP). Välimatka on kartalta mitattuna noin 40 kilometriä, mikä on jo melko pitkä hyppy kaupunkiympäristössä.
Lennolla käytetty helikopteri oli sähkökäyttöiseksi muunneltu Robinson R44 -mallinen. Tier 1 Engineeringin pääjohtaja Glenn Dromgoolen mukaan lento oli merkittävä osoitus sähkön käyttökelpoisuuden helikopterikäytössä. Tier 1 Engineeringin taustalla on sairaalatekniikan kehitysyhtiö Lung Biotechnologies, joka kaavailee sähköhelikopterien käyttöä kiireellisissä sairaus- ja elinsiirtokuljetuksissa.

PYÖRIVÄSIIPISET
AW609 Tiltrotor sarjatuotantoprototyyppi lentää
Eräs nykyajan erikoisimmista siviili-ilma-aluksista eli Leonardo-konsernin (entinen Bell/Agusta) AW609-tiltrotor-koneen sarjatuotantoprototyyppi lensi lokakuussa ensilentonsa Yhdysvaltojen Philadelphiassa.
Pystysuoraan nousuun ja laskuun kykenevää AW609-tyyppiä on kehitetty jo yli 20 vuoden ajan, ja se perustuu Yhdysvaltojen Osprey V-22-koneeseen. Matka on kuitenkin ollut kuoppainen ja traaginenkin yhden prototyypin jouduttua kuolinonnettomuuteen 2015. Konetta on sen jälkeen modifioitu ja uuden version ensilento suoritettiin 2019.
Sarjatuotantoversion ensilento on merkittävä askel kohti konetyypin sertifiointia, jota monet odottavatkin mukaan lukien ”launch customer” Bristow, joka toivoo käyttävänsä konetta muun muassa öljynporauslauttojen huoltokuljetuksiin. AW609:n huippunopeus on peräti 500 kilometriä tunnissa, joten onnistuessaan projekti avaa aivan uusia ilmailun mahdollisuuksia.

ULTRAKEVYET
Aeroprakt A22-LS sai 600 kg hyväksynnän Saksassa
Saksalainen ultrakevytjärjestö DULV on myöntänyt ukrainalaiselle Aeroprakt A22-LS-koneelle kokonaispainon korotuksen 600 kilogrammaan. Tämä on mukava uutinen myös suomalaisille ultrakeveiden ystäville, koska saksalainen hyväksyntä helpottaa myös suomalaisen hyväksynnän saamista Traficomilta. A22-ultrakeveitä lentääkin jo ennestään useita Suomessa. Saksan Aerokurier-lehden mukaan tilanne Aeropraktin tehtaalla on kirjoitushetkellä normalisoitumassa sodasta huolimatta.

SÄHKÖKÄYTTÖISET
Vertical Aerospace VX-4 nousi ilmaan
Brittiläisen Vertical Aerospace-yhtiö tiedotti sähkökäyttöisen VX4 eVTOL -koneen ilmaan noususta yhtiön Bristolissa sijaitsevassa testikeskuksessa. Ensilennosta ei vielä voi puhua, koska koneesta oli turvaköydet maahan. Monista muista ”eVTOL-lentokokeista” poiketen koneessa oli kuitenkin koelentäjä mukana ja ilmailuviranomaisen lupa ilmailuun.
VX4:ssa on kahdeksan potkuria, joiden avulla koneen on määrä kuljettaa 1 + 4 henkilöä 160 kilometrin päähän jopa noin 250 kilometrin tuntinopeudella. Koneesta on peräti 1400 alustavaa tilausta.

SÄHKÖKÄYTTÖISET
Ensilento: Eviation Alice
Juuri edellisen Ilmailun mennessä painoon yhdysvaltalainen Eviation tiedotti sähkökäyttöisen Alice-matkustajakoneen prototyypin ensilennosta 28. syyskuuta. Noin kahdeksan minuuttia kestäneen lennon aikana kone nousi 3500 jalan eli noin 1100 metrin korkeuteen.
Sittemmin Eviation on myös tiedottanut uusista tilauksista Alice-koneelle. Tilauskannassa on yhtiön mukaan jo lähes 300 konetta ja tilausten arvo on jo kaksi miljardia dollaria. Nopea jakolasku antaa kappalehinnaksi noin 6,7 miljoonaa dollaria.
Seuraavaksi voimme sitten odotella koelennoilla mitattuja suoritusarvotietoja. Paljon julkisuutta saanut Eviation on ennustanut yhdeksän matkustajaa kuljettavan koneen nopeudeksi 250 solmua ja toimintamatkaksi 250 merimailia (noin 400 kilometriä). Aika näyttää, pääseekö kone näihin arvoihin koelennoillaan.

MIEHITTÄMÄTÖN ILMAILU
Sikorsky Black Hawk lensi miehittämättömänä
Helikopterivalmistaja Sikorsky on suorittanut sarjan miehittämättömiä esittelylentoja tähän tarkoitukseen muunnetulla Black Hawk -sotilashelikopterilla. Lennoilla esiteltiin useita eri kuljetus- ja pelastuslentotehtäviä kuten noin 140 kilometrin pituinen lääkintätarvikkeiden kuljetuslento, 1200 kilogramman ulkoisen riippuvan kuorman vienti kohteeseen sekä lentoreitin muutos kesken lennon haavoittuneen henkilön noutamiseksi.
Tässä MATRIX-teknologiaprojektissa on mukana Sikorskyn lisäksi Yhdysvaltojen puolustusvoimien tutkimuslaitos DARPA sekä USA:n maavoimat. Sotilastehtävien lisäksi Sikorsky tutkii myös MATRIX-teknologioiden soveltamista siviililentotehtäviin, esimerkkinä tavaran kuljetuslennot sekä jopa henkilökuljetukset kaupunkialueilla (Urban Air Mobility). Tämä on mielenkiintoinen uutinen, joka saattaa enteillä drone-käsitteen laajenemista myös raskaampiin ilma-aluksiin lähivuosina.
