lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Saab ja Lockheed Martin simuloivat USA:n asevoimien ammuntoja

keskiviikko 31.10.2018
TEKSTI

Keskinäinen kilpailu hävittäjäkaupoista ei näytä haittaavan ruotsalaisen Saabin ja amerikalaisen Lockheed Martinin kimppaa puolustusteknologian muilla alueilla. Yhtiöt ovat saaneet USA:n puolustusvoimilta jatkosopimukseen kehittää eri aselajien taktisia ammuntasimulaatioita ja simulaattoreita. Uuden sopimuksen arvo on 17,7 miljoonaa dollaria eli noin 160 miljoonaa Ruotsin kruunua.

Nyt tehdyssä jatkokaupassa on kyse alun perin jo kesällä 2017 tehdystä simulaatiosopimuksesta, jossa Lockheed Martin ja Saab toimittavat Yhdysvaltain puolustusvoimille niin sanotun VTESS (Vehicle Tactical Engagement Simulation System) -järjestelmän modernisoidun version.

– VTESS -koodin päivitetyssä versiossa USA:n armeija kykenee nyt ja tulevaisuudessa toimimaan tehokkaammassa yhteistyössä muiden Nato-kumppaneiden puolustusvoimien kanssa, Saab kirjoittaa tiedotteessaan.

Päivitetty VTESS -koodi sisältää sekä laitteita että ohjelmistoja eli it-alan rautaa ja softaa. Tärkeä osa-alue on ammuntojen tarkkuuden mittaaminen lasereiden avulla eli IMILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) -järjestelmä, joka sekin on sovitettu Nato-maiden yhteisiin SISO (Simulation Interoperability Standards Organization) -mittausstandardeihin.

– Uusien ammuntasimulaattoreiden avulla monikansalliset toimijat ja eri aselajit kykenevät harjoittelemaan yhdessä tehokkaammin, Saabin puolustusvälinetoimintojen USA:n toimitusjohtaja Erik Smith muotoilee yhtiön tiedotteessa.

Tarkempaa ammuntaa entistä halvemmalla

Smithin mukaan Saabin ja Lockheed Martinin uudet simulaattorit antavat USA:n armeijalle myös hyvän alustan kehittää omia uuden sukupolven asejärjestelmien taktisia simulointijärjestelmiä.

Lockheed Martinin simulaattoritoimintojen johtaja Tom Gordon sanoo, että päivitettyjen VTESS-simulaattoreiden avulla sotilaat saavat realistisemman kuvan taisteluammunnoista ja asejärjestelmien yhteistoiminnasta.

Gordonin mukaan asiakkaat eli sotilaat saavat lisäbonuksena myös sen, että ammuntoja voidaan järjestää entistä pienemmillä kustannuksilla.

– Uusilla simulaattorikaupoilla Saab vahvistaa asemiaan yhtenä maailman johtavista simulaattori- ja harjoitusvälinetoimittajista. Näemme Yhdysvaltain armeijan haluavan lisätä yhteisharjoitusten tehokkuutta muiden Nato-maiden asevoimien kanssa, Saabin Training & Simulation -liiketoimintayksikön johtaja Åsa Thegström sanoo.