Helsinkiläisen, 35-vuotiaan Riikka Huttusen ilmailuharrastus alkoi syksyllä 2016, kun hän tutustui sattumalta purjelentoon GoExpo-messuilla.
– En ollut aiemmin tiennyt tästä lajista ja käsitykseni lentämisestä oli sama kuin useimmilla, eli että se on hienoa mutta liian kallista, Huttunen kuvailee.
Messuilta Huttusen matkaan tarttui esite Nummelassa järjestettävästä purjelennon esittelykurssista, jonne hän meni syksyllä 2016.
– Kokemus oli hieno. Sillä tiellä nyt ollaan, ja monia hienoja asioita on tullut koettua matkan varrella, hän kehuu.
Kun kävi ilmi, ettei purjelentolupakirjan suorittaminen ja lentäminen olekaan kovin kallista, Huttunen kävi Polyteknikkojen Ilmailukerhon PIK:in teoriakurssin talvella Espoossa. Seuraavana keväänä Huttunen lensi purjelentolupakirjan Räyskälässä. Pari vuotta myöhemmin hän kouluttautui lisää ja alkoi lentää myös moottoripurjekoneella.
–Nyt olen pääasiassa lentänyt moottoripurjekoneella. Lentotunteja on kertynyt noin 100 tunnin verran, puolet purjekoneilla ja puolet Fournier RF-5 Tuulia moottoripurjekoneella, Huttunen kertoo.
Ilmailussa Huttusta kiehtoo vapaus kolmessa ulottuvuudessa sekä se, ettei ole pakko suorittaa mitään, vaan voi vain fiilistellä. Monet yksittäiset, hienot hetket ovat jääneet mieleen.
– Purjekoneen virtaviivaisuus ja sulavuus taivaalla, moottorikoneen lentoonlähtö, kun kaasun voi laittaa täysille ja kone lähtee kiihtymään, purjelento talvella vuoristossa Kebnekaisen purjelentoleirillä, upean näköiset muhkeat pilvet taivaalla, joita pääsee katsomaan lähempääkin sekä ilta-auringon värit maassa ja taivaalla, Huttunen kuvailee.
Kerhotoimintaa hyvän porukan kanssa
Huttunen on PIK:in jäsen ja myös kerhon johtokunnassa, sekä tuttu näky kerhon talkoissa ja tapahtumissa. Hänestä kerhotoiminta on mielenkiintoista, koska siinä pääsee näkemään ja tekemään monenlaisia taustalla tapahtuvia asioita.
Huttusesta on hienoa, että PIK:illä on pitkä historia lentokoneiden suunnittelussa, ja näitä koneita voi nähdä Räyskälässä. Kerhon toiminta on monipuolista, sillä se järjestää muun muassa lentoleirejä, lennokkitoimintaa, simulaatiolentämistä sekä ilmailuhenkisiä leffailtoja.
– PIK:issä on tosi hyvä porukka. Teekkarihenkisyys on myös oiva lisä, porukasta ei ainakaan huumoria puutu, Huttunen kiittää.
Uusia mahdollisuuksia
Huttunen harrastaa myös geokätköilyä, mihin ilmailu on tuonut uuden ulottuvuuden.
–Tänä kesänä suoritin lentokenttäaiheisen haastekätkön. Haasteena oli löytää yli 20 ilmailuaiheista kätköä pitkin Suomea. Kävin katsomassa useita lentokenttiä ja -paikkoja, vaikkakin maata pitkin, Huttunen kertoo.
–Kaikki ilmailulajit kiinnostavat, enkä tiedä, mihin suuntaan harrastus etenee tulevaisuudessa. Kaikkea on aina kiva kokeilla. Esimerkiksi moottorilentolupakirjaan jatkaminen voisi olla seuraava haaste, saa nähdä, Huttunen sanoo.