Räyskälä Masters 2023: Purjelennon Pohjois-Euroopan huiput kisasivat huippukeleissä

tiistai 01.08.2023
TEKSTI Nuutti Luukkonen
KUVAT Katja Soikkeli
Open-luokan voitti Juha Sorri, toiseksi tuli Pasi Pulkkinen ja kolmanneksi Aku Jaakkola. Kuva: Katja Soikkeli

 

Vuoden 2023 Räyskälä Masters kilpailut osoittautuivat yhdeksi kaikkien aikojen purjelentokilpailuista Suomessa. Kilpailuissa saatiin lennettyä kaikki kahdeksan lentopäivää. Kyseessä on harvinainen saavutus ja ensimmäinen tällainen SM-kilpailu tällä vuosituhannella. Masters-kilpailuja on järjestetty vuodesta 2016 alkaen vuorovuosittain Uppsalassa ja Räyskälässä. Kilpailussa kilpaillaan usein myös isäntämaan kansallisista mestaruuksista ainakin joissain luokissa, 2023 kilpailussa SM-luokat olivat Racing- ja Avoin luokka. Avoimen luokan Suomen mestariksi lensi Juha Sorri ja Racing-luokan Kristian Roine.

 

Yhteisö edellä tekemällä syntyvät onnistuneet purjelentokilpailut! Kuva: Katja Soikkeli

 

Purjelentomaajoukkueen kapteeni Aku Jaakkola on ollut kehittämässä Masters-konseptia ensimmäisestä Räyskälä Masters -kilpailusta 2016. Konseptin tavoitteena on ollut kehittää avoin, positiivinen ja vastaanottavainen kilpailutapahtuma, jossa kilpailullisuus on keskiössä. Käytännössä Mastersissa pyritään mahdollistamaan kilpailijoiden viihtyminen kilpailuissa toimivalla infrastruktuurilla ja mahdollistamalla korkeatasoinen purjelentokilpailu notkealla ja hyvin johdetulla organisaatiolla. Kilpailuissa pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon kilpailijoilta saatavaa palautetta, jolloin kilpailu motivoi osallistumaan ja kerää ympärilleen positiivista mainetta ympäri kansainvälisen purjelentoyhteisön.

 

Hän korostaa purjelentokilpailujen roolia osana vapaa-ajan viihdebisneksenä: se kilpailee kilpailijoiden, avustajien ja katsojien ajasta muiden alanviettotapojen kanssa.
—Jos voittoa tuottamatonkin organisaatio tuottaa palveluita, joita ihmiset eivät halua kuluttaa, ei organisaatio pysy toiminnassa kovin pitkään.

 

Mastersia pyritään siis järjestämään kuluttajat edellä luomalla puitteet, jotka houkuttelevat kilpailijoita. Tässä ajatus turhan byrokratian välttämisestä tulee myös vahvasti mukaan.

 

—Masters haluaa olla oma erillinen kilpailukonseptinsa erillään kansallisista kilpailuista. Kansallisten liittojen säännöt ovat lähes poikkeuksetta jäykät, joten ne eivät mahdollista joustoa kilpailijoiden kollektiivisten toiveiden mukaan ainakaan kovin nopealla aikataululla, Jaakkola toteaa.

 

Mastersissa kilpailuorganisaatiolla on siten paremmin mahdollisuuksia säätää kilpailutoimintaa kilpailijoiden ehdotusten mukaiseksi nopeallakin aikataululla, esimerkiksi kilpailupäivien välissä.

 

Konkreettisia esimerkkejä tästä ajattelutavasta löytyy 2023 Mastersista roppakaupalla. Kilpailun puolivälissä järjestetty grilli-ilta mahdollisti kilpailijoiden välisen tutustumisen. Lisäksi Räyskälän valmis infranstruktuuri tarjosi mukavat majoittumistilat kilpailijoille ja joukkueille, unohtamatta saunomismahdollisuuksia. Lisäksi toimivat ravintolapalvelut, kilpailuorganisaation tuki ja avoimuus loivat kilpailijoille mukavan ilmapiirin.
Toinen Masters-konseptin kulmakivi, kilpailullisuus, oli todella keskiössä tämän kesän kilpailussa.

 

Kilpailujen viimeisenä päivänä kilpailijat ja katsojat pääsivät nauttimaan perinteisestä kiitotie 12:n maalilinjasta. Tässä tyylinäyte Ruotsin Börje Eriksonilta, koneena Ventus 3. Kuva: Katja Soikkeli

 

Pitkä kilpailu korosti taktisia valintoja
Kahdeksan kilpailupäivää mahdollisti monet muutokset tuloslistassa kilpailujen aikana ja korosti tasavahvan lentämisen merkitystä. Kilpailijat pystyvät pitkässä kisassa välttämällä suuret pistemenetykset kerryttämään aivan kärkisijojen ulkopuolellakin hyvän kokonaissijoituksen.

 

Alkukilpailuiden kuivatermiikistä siirryttiin kilpailun edetessä todella korkeassa pilvitermiikissä lentämiseen ja samalla erilaisten lentotyylien heikkoudet ja vahvuudet nousivat esiin. Kuivatermiikki tarkoittaa pilvetöntä tai-vasta, jolloin nousevien ilmavirtauksien löytäminen on kumpupilvistä keliä hankalampaa. Tämän takia kuiva-termiikissä suositaan hitaasti ryhmässä etenemistä aggressiivisen omien ratkaisujen tekemisen sijaan.

 

Esimerkiksi avoimessa luokassa keskikastissa kilpailut lentänyt Martti Koivula lensi viimeisenä kilpailupäivänä ehkä kaikkien aikojen nopeimman Suomessa lennetyn kilpailusuorituksen, 150,42 km/h 388 kilometrin matkalla. Myös Racing-luokassa viimeinen kilpailupäivä nosti Ruotsin vuoden 2022 EM-voittaja Janne Nordin päivävoittoon.

 

Kahdeksantena kilpailupäivänä kisaväsymystä oli aistittavissa myös köysitiimissä. Kuvassa Casper Vehmas (vas.) ja Tuukka Sundström. Kuva: Katja Soikkeli

 

Uusia ihmisiä lajin pariin
Räyskälä Mastersissa pyritään myös aktivoimaan kilpailut järjestävää yhteisöä ja tuomaan uusia innokkaita ihmisiä lajin pariin. Tämän vuoden kilpailuissa hinauksissa avustaviksi köysipojiksi palkattiin paikallisia nuoria Lopelta. He saivat ensimmäisen kesätyö- ja ilmailukokemuksensa innostavassa ja vauhdikkaassa kilpailuympäristössä.

—Tässä annettiin nuorille mahdollisuus tutustua ilmailuun, samalla mahdollistaen tutustuminen purjelentoon ja ilmailuun harrastuksena, Jaakkola toteaa.
Köysipoikina toimineet nuoret ovat myös jääneet osaksi Räyskälän aktiivista purjelentoyhteisöä ja jatkaneet köysipojan tehtävissä myös muissa kesän kilpailuissa!

 

Kerholuokassa seurattiin erityisesti Suomen ja Ruotsin nuorisomaajoukkueiden välistä tasonmittaamista ennen elokuun Tanskan nuorten EM-kilpailuja. Sara Salosen lentämän LS-4:n ympärillä Suomen nuoria purjelentäjistä Sara Salonen (vas.), Mikko Ylihärsilä ja Joa-Ossian Vaahtera. Kuva: Kari Paukola

 

Kansainvälistä kokemusta läheltä
Mastersin valttina on myös mahdollisuus kansainvälisen kilpailukokemuksen hakemiseen pohjoismaalaisittain pienellä matkustamisella. Räyskälässä kilpailijat edustivat Suomea, Ruotsia, Viroa ja Puolaa. Lisäksi aikaisemmissa kilpailuissa kilpailijoita on ollut myös muun muassa Itävallasta, Saksasta ja Australiasta. Tämä mahdollistaa piloteille kokemuksen hakemisen kovatasoisesta kilpailusta hieman maltillisemmalla konemäärällä ja kevyemmillä kustannuksilla verrattuna keski-Euroopan kilpailuihin. Esimerkiksi kerholuokkaan osallistui tämän vuoden kilpailuissa koko Ruotsin nuorten maajoukkue, joille kilpailu oli erinomainen mahdollisuus päästä mittaa-maan tasoa kotimaan kilpailujen ulkopuolella.

 

Mastersin nimi kuvaa hyvin osanottajalistaa. 2023 katseet kohdistuivat erityisesti jo kahdeksannella ikäkymmenellä huitelevaan puolalaiseen kolminkertaiseen maailmanmestariin Januzs Centkaan, joka ennen kilpailuja oli maininnut harkitsevansa kilpailu-uransa lopettamista. Kuitenkin viimeisenä iltana kuultiin purjelentolegendan suusta paljon kertova toteamus:
—I think will see each other again here in two years!

 

Räyskälä Masters 2023 tulokset

Open
1. AM Juha Sorri Arcus M 6955 pistettä
2. HB Pasi Pulkkinen EB29D 6781
3. W Aku Jaakkola Ventus-3 6771

Racing
1. AA Kristian Roine Ls-8t 7297 pistettä
2. JS Antti Koskiniemi Discus-2b 7040
3. HY Nuutti Luukkonen Ls-8a 6981

Club
1. PF Sakari Pyörre Ls-7 7151 pistettä
2. GE Mikko Ylihärsilä Ls-7 7050
3. CP Dylan Osolian Ls-3a 6654

 

 

Duo Discus XLT:ssä edes takaohjaamossa ei voi välttyä informaatiotulvalta. Kuva: Katja Soikkel