Ranuan kenttä on hyvässä kunnossa

torstai 18.08.2022
TEKSTI Kirsi Seppälä
KUVAT Matti Kaikkonen
Ranuan kiitotie on hyvässä kunnossa. Kiitotien suunnat ovat 33 ja 15. Kuva: Matti Kaikkonen

 

Koordinaatit: 655823N 0262152E
Kiitotie: 15/33 – 1200 x 23 m asfalttia
LDA: 15: 1200 m, 33: 1200 m
Radiotaajuus: 123,500
Kentän korkeus: 165 m (541 ft)
Polttoainepiste: ei
Tiedotukset: NOTAM

 

 

Ranuan lentokenttä sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Ranuan keskustasta Rovaniemen suuntaan. Kentällä harrastetaan muun muassa varjo- ja riippuliitoa sekä moottorilentoa ja palovalvontalentoja North flying wings ry:ssä. Kentällä toimii ilmailuvälineiden huolto- ja korjauspalveluja tuottava Arctic AirService Ky.

 

 

Ranuan kentän kotikerho on Ranuan Ilmailukerho ry. Kerho ei tällä hetkellä omista ainuttakaan lentokonetta eikä järjestä mitään toimintaa. Kerho on pidetty olemassa, jos se saisi tuulta siipiensä alle uusien lentäjien myötä.

 

–Nuoret lähtevät työn perässä etelään. Täällä on niin vähän nuorta väkeä, että työntekijöistäkin on jopa pulaa. Pidämme kerhon olemassa ja uinuvassa tilassa. Jos joku nuori ja pirteä tai innokas vetäjä tulisi, niin avustaisimme hänet alkuun. Kerhoa olisi helppo pitää, sillä talous on voitollinen, kerhon puheenjohtaja Pauli Ranua kertoo.

 

Hyvää taloustilannetta selittää se, että kerho vuokraa omistamastaan kylmästä peltihallista talvisäilytystilaa muualta Lapista tuleville koneille. Moni talvisäilytykseen tuleva kone käy ensin huollossa Ranuan kentällä toimivassa Arctic Air Servicessä. Halliin mahtuu kuusi pienkonetta.

 

 

Logistiikka toimii
Kentällä toimivan Arctic AirServicen yrittäjä Sampo Kukkola kertoo yrityksen tarjoavan kahden työntekijän voimin yleisilmailukoneiden huolto- ja korjauspalveluja. Yritystoimintaa on ollut vuodesta 2003.

 

–Ranua sopii aivan mahtavasti korjaustoimintaan. Vaikka valtakunnallisesti olemme syrjässä, on täällä mukava olla rauhassa ja silti logistiikka toimii samalla lailla Ranualle kuin muuallekin, Kukkola kehuu.

 

Hyvää on myös se, että Ranuan kentän lähellä on vesilentosatama, jossa on mahdollisuus viedä ja hakea koneita vedestä. Kentän päästä satamaan menee kilometrin mittainen yksityistie.

 

 

Parinkymmenen hengen kerho
–Koska kerhon tulot ovat suuremmat kuin menot, olemme lahjoittaneetkin rahaa esimerkiksi taiteen ostamista varten Ranuan sairaalalle ja kehitysvammaisille, Pauli Ranua kertoo.

 

Ranuan Ilmailukerholla oli aktiivista toimintaa 1980–90-luvulla. Sen jälkeen lentäjäkunta ikääntyi, eikä tuon ajan aktiiveista enää kellään ole lupakirja voimassa. Kerhossa on edelleen parikymmentä jäsentä, mutta toisaalta kaikki Ranuan kentällä lentävät eivät ole kerhon jäseniä. Yksi kerhon jäsenistä lentää omalla koneella, jonka kotikenttä on Rovaniemi.

 

–Ranuan kentällä edustetuimmat ilmailumuodot ovat moottorivarjoliito ja triket. Riippuliitotrikejä on kaksi ja movia on neljä, Pauli Ranua kertoo.

 

Vaikka kenttä on hiljainen, siellä poikkeaa Arctic Air Servicen asiakkaiden lisäksi myös matkalentäjiä. Pauli Ranua kannustaa lentäjiä kiinnittämään huomiota paikkakunnan kauniisiin maisemiin ja laajoihin suoalueisiin.

 

–Kun Perämerta kohti mennään, on suuri Lapiosuo. Suo on luonnonsuojelualuetta ja kaunista katseltavaa. Ranualla on hyvät hillasuot. Ennen kerholaiset lensivät vesitasokoneella erämaajärvelle ja poimivat hillaa siellä, Pauli Ranua kertoo ja mainitsee yhtenä nähtävyytenä Ranuan eläinpuiston.

 

Ranuan kenttää ympäröivät metsä- ja suoalueet. Kentän lähellä kulkee Rovaniementie. Kentän päässä on Kivijärvi, jonne pääsee laskeutumaan myös vesitasokoneella. Kuvat on otettu varjoliitotrikestä. Kuva: Matti Kaikkonen