Rakenna itse perinteinen lennokki: Hyttynen

torstai 11.02.2021
TEKSTI JUKKA RANTANEN
KUVAT JUKKA RANTANEN ja ILMAILULIITTO
Hyttynen

Hyttynen on Suomen Ilmailuliiton myydyimpiä lennokkisarjoja. Sen on suunnitellut Ilmailuliiton entinen toiminnanjohtaja Lennart Poppius. Sarjan tuotanto on lopetettu, mutta lennokin voi rakentaa rakennuspiirustuksen ohjeita noudattamalla.

 

Materiaalit

4 kpl 2 x 5 mm balsarimaa (pit. 65 cm)

1 kpl 5 x 5 mm balsarima (pit. 90 cm)

2 mm balsalevyä

1 kpl 0,8 mm teräslankaa (pit. 15 cm)

1 kpl 20 x 25 x 200 mm balsapalikka (potkuri)

1 x 3 mm lennokkikumia

 

Tarvikkeet

Tasainen rakennusalusta

Nuppineuloja, nastoja

Pieni katkoteräveitsi

Pyöreäkärkiset pihdit, katkaisupihdit

Leivinpaperia

Vesiohenteista puuliimaa tai lennokkiliimaa

Lujaa yleisliimaa

Puikkoliimaa

Kaupan ohut hedelmäpussi

Hiekkapaperia

Pora + 1 mm metalliterä

 

Balsan hankinta

Balsaa myydään hyvin varustelluissa askarteluliikkeissä. Voit tilata balsaa myös internetistä. 2 x 5 rimat voi tilata valmiiksi sahattuina, tai ostaa 2 mm:n balsalevyn (paino n. 25 g) ja leikata rimat itse. Käytä veitsen ohjaimena metalliviivoitinta tai alumiinikiskoa.

 

Rakentaminen

Kiinnitä piirustus nastoilla rakennusalustaan. Suojaa se leivinpaperilla.

 

Aloita lennokin rakentaminen leikkaamalla siiven rimat oikean mittaisiksi. Leikkaa jäljelle jääneistä paloista peräsinrimat. Kiinnitä ne nuppineuloilla piirustuksen päälle. Liimaa osat toisiinsa.

 

Siipikaarien kärjet jäävät piirustuksessa piiloon eturiman taakse. Piirrä puuttuvat kärjet piirustukseesi. Leikkaa yksi kaarista irti ja liimaa se ohuelle pahville. Leikkaa kaari pahvista ja piirrä tämän mallin avulla seitsemän siipikaarta 2 mm balsalevylle. Leikkaa veitsellä kaaret levystä.

 

Sovita 2 x 5 rimaa kaarien keskellä olevaan rimakoloon. Jos kolo on ahdas, suurenna sitä veitsellä. Poista materiaalia jokaisessa kaaressa samalta puolelta koloa.

 

Kiinnitä siiven etu- ja takarima rakennusalustaan. Asettele siipikaaret pystyyn rimojen väleihin. Liimaa kaaret rimoihin. Jätä keskimmäinen kaari liimaamatta.

 

Merkitse keskisalkoon sen keskikohta. Tee merkin kohdalle pieni viilto veitsellä. Murra rima viillon kohdalta ja aseta se piirustuksessa olevan lennokin etukuvan päälle. Säädä riman v-muoto samaksi kuin piirustuksessa. Liimaa murtokohta.

 

Merkitse keskisalkoon murtokohdan vieressä olevan kaaren paikka. Sovittele salko toiseen siipipuoliskoon niin, että merkintäsi osuu tämän ensimmäisen kaaren kohdalle. Liimaa salko paikalleen.

Tee pienet viillot siiven etu- ja takarimojen keskikohtaan. Taita siipi, rimat murtaen, samaan kulmaan kuin keskisalko. Sovita salko rimakoloihin. Tue rakennelmaa nuppineuloilla. Liimaa salko ja murtokohdat. Liimaa keskimmäinen kaari pystysuoraan siiven v-muotoon nähden.

 

Leikkaa pahvimallin avulla 2 mm balsasta siiven kärkikappaleet. Huomioi puun syiden suunta. Liimaa kappaleet toisiinsa kuten piirustuksessa.

Liimaa valmiit siivenkärjet siipien päihin.

 

Päällystäminen

Leikkaa hedelmäpussi sivusta ja pohjasta auki niin, että siitä tulee yksi iso pala. Aseta reilu pala muovia rakennusalustalle ja kiristä se tasaiseksi pienillä paloilla teippiä. Levitä puikkoliimaa peräsimen päällystettävälle puolelle. Aseta peräsin (liima alaspäin) muovin päälle ja painele se sormin hyvin kiinni. Irrota peräsin alustasta ja leikkaa ylimääräiset muovit pois.

 

Siipi päällystetään kahdella palalla. Kiinnitä kalvo ensin keskikaareen ja sitten siiven kärkeen. Seuraavaksi liimaa hieman kalvoa kiristäen molemmat sivut.

 

Potkuri

Piirrä ohjeen alulla potkuripalikkaan potkurin aihion kuva. Poraa aihion keskikohtaan reikä millin poranterällä potkurin akselia varten. Vuole aihiosta ylimääräinen balsa kynänjälkeen asti. Kun aihio on valmis, vuole ohjeen mukaisesti potkurin lavat. Etene vähän kerrallaan. Viimeistele hiomalla hiekkapaperilla.

 

Runko

Katkaise runkorima (5 x 5) piirustuksen osoittamaan mittaan. Viistä takarungon alapuoli.

 

Valmista potkuripukki messingistä tai alumiinista. Poraa 1 mm:n poranterällä reiät pukin molempiin päihin. Voit myös rakentaa potkuripukin. Liimaa 5 x 5 mm balsariman pätkä (15 mm) rungon etuosan alapuolelle. Yritä metsästää putkea, jonka sisään potkuriakseli sopivasti mahtuu. Liimaa putki epoksiliimalla tai pikaliimalla riman pätkän päälle ja varmista liimaus langalla. Sivele liimaa myös lankasidoksen päälle. Taivuttele pyöreäkärkisillä pihdeillä akseli potkurille ja takarunkoon tuleva kumikoukku.

 

Pujota pienet siiven kiinnityskumirenkaat runkoon ennen potkurin kiinnittämistä.

 

Rakenna siiven aluspala kuten piirustuksessa. Aluspalaan keskiosan saat tarpeeksi korkeaksi, kun liimaat 5 x 5 rimaa ja 2 x 5 rimaa yhteen. Viistä keskipala piirustuksen osoittamalla tavalla. Paksumpi pää tulee potkurin puolelle. Leikkaa sivulevyt 2 mm balsasta. Huomioi puun syiden suunta.

 

Lennokin kasaus

Liimaa sivuperäsin korkeusperäsimen päälle. Jos liima ei tartu muoviin, rapsuta hieman puuta näkyviin liimauskohdan alta.

 

Kiinnitä siipi runkoon pienillä kumilenkeillä.

 

Aseta kumimoottori paikalleen ja säädä siipeä liikuttamalla lennokin painopiste (katso piirustus). Painopisteen kohdalta, siiven alta kannattelemalla, lennokin tulee pysyä vaakasuorassa.

 

Lennätys

Hyttystä voi lennättää missä tahansa isossa huoneessa tai salissa. Koulun jumppasali on hyvä paikka. Tyynellä säällä Hyttystä voi lennättää myös ulkona.

 

Ennen kuin vedät vetoa kumimoottoriin, tee liidätyskoe. Saata lennokki, nokka hieman alaspäin suunnattuna, kevyesti heittäen ilmaan. Jos lennokki syöksyy, lisää siiven etuosan alle pieni pala 2 mm balsaa, siiven ja rungon väliin. Jos lennokki koukkii, lisää 2 mm balsapala siiven takaosan alle.

 

Vedä kevyesti vetoa kumiin ja saata lennokki nokka hieman alaspäin, kevyesti heittämällä lentoon.

 

www.lennokit.net keskustelufoorumilta löydät paljon tietoa lennokeista ja niiden virittämisestä. Palstalla voit myös kysyä neuvoja kokeneilta harrastajilta.

 

Pahvinen mallikaari ja sen avulla valmistetut siipikaaret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nokan oikealta puolelta on sahattu pieni pala ja liimattu vasemmalle puolelle. Näin saadaan potkuriin vasemmalle vetoa ja lennokki kaartamaan vasemmalle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potkurikiinnikkeen liimaus runkoon on hyvä vielä varmistaa lankasidoksella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siipi valmistuu. Vielä puuttuu keskikaari ja siiven kärjet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siipi rakennetaan kokonaisena ja keskikaari liimataan paikalleen vasta kun siipeen tehdään tarvittava v-kulma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potkuri
Hyttysen piirustus