Pyhtää on tulevaisuuden ilmailun keskittymä

tiistai 22.03.2022
TEKSTI Atte Korjula
KUVAT Vesa Hovi ja Aeronautica Arena
Pyhtään kentän monipuoliseen toimintaan kuuluu muun muassa koulutusta, työ- ja tilauslentoja sekä harrasteilmailua. Kuva: Vesa Hovi

 

 

Pyhtään lentokenttää ympäröivä alue on kaavoitettu teollisuus- ja teknologiapuistoksi, minkä lisäksi kentällä aletaan tuottaa ratkaisuja tulevaisuuden ilmaliikenteelle. Kokonaisuudesta käytetään termiä Helsinki-East Aerodrome.

 

Ilmaliikenne ja logistiikka ovat historiallisessa murroksessa. Ilmatilan käyttäjät lisääntyvät dramaattisesti miehittämättömien ja sähköisten ilma-alusten myötä.

 

Pyhtään lentokentän kehitysyhtiöllä ja operaattorilla Redstone AERO:n ratkaisu on digitaalinen lentokenttäverkosto. Etälennonjohdon, satelliittilähestymisen ja automatisoidun teknologian avulla hiljaisetkin pikkukentät voidaan ottaa käyttöön maltillisella kulurakenteella, ja uusia kevyen mallin lentokenttiä voidaan avata lisää. Tulevaisuudessa lentokenttiä on moninkertainen määrä, ja liikkuminen siirtyy tilausperusteisiin suoriin yhteyksiin. Pyhtään lentokentästä halutaan tehdä digitaalisen lentokenttäkonseptin keihäänkärki, jonka jälkeen mallia voidaan soveltaa muualla.

 

Valtion rahoittama tutkimuskeskus 

 

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 2,5 miljoonaa euroa tukea Helsinki-East Aerodromen kehittämiseksi ilmailuteknologioiden edelläkävijäksi.

 

Lentokenttien modernisoinnin ja valtakunnallisen testialustan lisäksi, yksi tutkimuskeskuksen pilotointikohteista on yleistyvät lentotaksit ja logistiikkadroonit, joita varten tarvitaan täysin omanlaiset nousu- ja laskeutumispaikat tiheästi asutuille alueille. Näitä kutsutaan drone- ja vertiporteiksi. Ne eivät vaadi pitkiä kiitoteitä, vaan operointi tapahtuu pystysuunnassa kaupungin keskellä tai vaikka sairaalan katolta. Tämä on välttämätön infrastruktuurinen muutos sähköisen ja miehittämättömän ilmaliikenteen mahdollistamiseksi, mikä myös osaltaan ratkaisee ilmaliikenteen ympäristökysymyksiä.

 

Lentoelämykset ja tuulitunneli

 

Kehittyvällä Helsinki-East Aerodromen alueella tapahtuu paljon muutakin aktiivista lentotoimintaa. Viereinen elämys- ja tapahtumakeskus Aeronautica Arena pyörittää yhtä Suomen kahdesta tuulitunnelista. Paikka on päässyt monien laskuvarjokerhojen suosioon hyvien tilojen ja oheispalveluiden ansioista. Aktiivisimmat sporttilentäjät jäävätkin usein yöksi ja tekevät etätöitä keskuksen kokoustiloissa.

 

Tuulitunneliharrastajia ja matkailijoita tulee myös ulkomailta. Saapuminen suoraan kohteeseen omalla lentokoneella on yksi keskittymän uniikeista ominaisuuksista, joka avaa oven myös kansainvälisille kongresseille tai vaikkapa maailmantähtien konserteille.

 

Aeronautica järjestää kuluttaja- ja yritysasiakkailleen helikopterilentoja. Koptereita operoidaan lentokentältä käsin, mutta tarvittaessa lennätyksiä järjestetään suoraan tapahtumakeskuksen pihalta. Retkelle voidaan pakata eväät mukaan ja suunnata vaikka rannikolle Kaunissaareen.

 

 

PYHTÄÄ

ICAO: EFPR
Koordinaatit:
N60°28,7´, E26°35,6´

Kiitotie: 15/33 – 1000 x 30 – Asfaltti – Pidennetään 1800 m

Radiotaajuus: 118.475 MHz

ATIS: 135.725 MHz

Kentän korkeus: 22m / 72 ft

Polttoaine: Jet A1, Avgas 100LL

Tiedotukset: NOTAM

 

Tuulitunnelissa käyvät lentämässä lajin harrastajat ja elämysten hakijat. Tunnelikuva: Aeronautica Arena