Pinnalla: Kilpailumenestystä ja satavuotisjuhlat

perjantai 28.10.2022
TEKSTI Jukka Jusslin, Sara Salonen, Kirsi Seppälä

Hyvinkäällä juhlittiin sataa vuotta

Satavuotisjuhlien tunnelmaa.

Jukolan Pilottien ja Finnairin lentokerhon satavuotisjuhlat vietettiin Hyvinkäällä elokuussa. Finnairin lentokerho perustettiin vuonna 1961 ja Jukolan Pilotit 1980. Kerhot yhdistivät voimavaransa vuonna 2020.

 

Toiminta on sittemmin jatkunut ja vilkastunut Jukolan Pilottien väreissä. Kuuden koneen kerholla on noin 450 jäsentä ja koneet lentävät yhteensä toista tuhatta tuntia vuodessa. Kerho on myös DTO-organisaatio. Juhlaviikonloppuun sisältyivät lentonäytös ja fly-in, johon saapui useampikin konekunta Euroopasta ja Suomesta. Uusi lentokonehalli somistettiin iltagaalaa varten juhlatilaksi, rekvisiittana oli muun muassa kerhon Beechcraft Debonair OH-BDA.

Teksti ja kuva: Jukka Jusslin

 

***

Lassi Nurila voitti F3A-luokan Suomen ja Euroopan mestaruudet

Lasse Nurila iloitsee voitosta muhkean pokaalin kera.

Tuore Suomen mestari, Lassi Nurila voitti Euroopan mestaruuden radio-ohjattavien taitolennokkien F3A-luokassa. Euroopan mestaruuksista kilpailtiin Espanjan Zamorassa 21.–28.8.

 

Kilpailu avattiin näyttävin menoin sunnuntaina 21.8. Maanantaiaamuna alkoi neljän päivän alkukierrosrupeama. Kilpailussa oli viiden tuomarin paneeli, joka koostui kokeneista eri Euroopan maiden tuomareista. Aamu- ja iltapäivälennot suoritettiin eri lentolinjoilla; näin vältettiin auringonpaiste lentosektorissa. Alkukierrosten jälkeen johdossa oli Sveitsin Sandro Matti 2997 pisteellä ja heti perässä tuli Lassi Nurila 2990 pisteellä. Semifinaaliin pääsi 20 parasta. Toinen suomalaiskilpailija, Antti Aho-Mantila oli tässä vaiheessa sijalla 30.

 

Alkukierrosten jälkeen Antti Aho-Mantila oli sijalla 30 ja valitettavasti ulkona semifinaalista, johon jatkoi 20 parasta.

Perjantain välipäivänä kilpailijat valmistautuivat semifinaaliin, jossa lennettiin vaikeampaa, kahden vuoden välein vaihtuvaa F-23 ohjelmaa. Ohjelma on kuitenkin ennalta kaikkien tiedossa samoin kun helpompi alkukierrosohjelmakin.
Semifinaalin lähtöjärjestyksessä arpaonni ei suosinut Nurilaa, joka sai starttasi aamun toisena kilpailijana. Lennon alkupuolella näkyi tuntuman puute eikä pilotti ei päässyt oikein keliin kiinni eikä hallinnut tilaa. Ensimmäinen kierros meni 1000 pisteellä Itävallan Gernot Bruckmannille, toiseksi tuli Sveitsin Matti 999 pisteellä. Nurila sijoittui kolmanneksi 971 pisteellä. Iltapäivällä toisella semifinaalilennolla Nurila hallitsi lennätyksen aamua paremmin ja tuomarit pitivät esityksestä.
Kymmenen parasta pilottia eteni sunnuntain finaaliin, jossa lennettiin kaksi ennalta tuntematonta lento-ohjelmaa ja yksi F-23 finaaliohjelma. Finaaliin lähdetään puhtaalta pöydältä niin, ettei alkukierrosten ja semifinaalin tuloksia enää huomioida. Finaaliin voittaja ratkeaa kolmen finaalissa lennätetyn ohjelman perusteella.

 

Finaalin ilmapiiri oli hieman jännittynyt, kun kilpailijat kävivät tuntemattomia ohjelmia läpi avustajiensa kanssa. Nyt olisi edessä se neljä vuotta odotettu päivä, kun Euroopan mestaruus ratkaistaan. Nurila lennätti ensimmäisen tuntemattoman ohjelman samoin kuin toisen kierroksen F-23-ohjelman mallikkaasti. Hän sai molemmista kierroksista 1000 pistettä. Kahden ensimmäisen kierroksen ajan Nurila ja Matt olivat melkein tasoissa, Sveitsin Mattilla oli yksi piste vähemmän.

 

Viimeinen kierros oli jälleen tuntematon ohjelma. Kahden hyvän lennon tuomat paineet olivat Nurilalle liikkaa eivätkä kierteet viimeisellä kierroksella enää napsahtaneet kohdalleen ja muitakin vaikeuksia oli muun muassa etäisyyden kanssa. Viimeisen kierroksen voitti Itävallan Bruckmann (1000 p.), toiseksi tuli Sveitsin Matti (988 p.) ja kolmanneksi Nurila (987 p.). Yhteen lasketuissa loppupisteissä Nurilan etumatka riitti yhdellä pisteellä voittoon ennen Sandro Mattia. Kolmanneksi sijoittui, vain seitsemän pisteen päässä, Gernot Bruckmann.

 

Kisakylän ympärillä oli kolme harjoituskenttää, joissa kilpailijat pääsivät ottamaan tuntumaa paikallisiin olosuhteisiin, mikä olikin tarpeen, koska kisakenttä oli noin 650 m korkeudella merenpinnasta ja lämpötila huiteli 35 asteessa.
Euroopan mestaruuksien joukkuekilpailussa Suomi oli sijalla 11. Joukkuekilpailun voitti Itävalta, toiseksi tuli Sveitsi ja kolmanneksi Espanja. Joukkueita oli yhteensä 14. Suomea edustivat Lassi Nurila ja Antti Aho-Mantila.
Tulokset http://2022f3a-eczamora.com/results.php

 

Nurila myös Suomen mestariksi

Radio-ohjattavien taitolennokkien Suomen mestaruudesta kilpailtiin kolmessa eri osakilpailussa. Sääntöjen mukaan kahden osakilpailun voitto riittää Suomen mestaruuden voittoon. Nurila osallistui Kälviällä ja Seinäjoella järjestettyihin osakilpailuihin ja varmisti mestaruusvoittonsa Seinäjoella 6.–7.8.

 

***

Kim Toppari kahdeksanneksi purjelennon nuorten MM-kilpailuissa

Suomea purjelennon nuorten MM-kilpailuissa edustivat Kim Toppari (keskellä), Sara SAlonen ja MIkko Ylihärsilä. Kuva: Otso Kivivuori

 

Purjelennon nuorten MM-kilpailut järjestettiin 30.7-13.8. Tshekin Táborissa. Suomea edusti Kim Toppari, Sara Salonen ja Mikko Ylihärsilä kerholuokassa. Joukkueenjohtajana toimi Kari Ylihärsilä.

 

Kilpailuissa päästiin lentämään yhteensä 11 päivää poikkeuksellisen hyvissä keleissä. Sää oli oikein otollinen pitkille nopeustehtäville ja kerholuokassakin pysyttiin lähes poikkeuksetta vakioluokan vauhdissa. Taso kilpailuissa oli todella kova ja maastolaskut jäivät vähiin. Suomalaisista Kim Toppari ylsi kahtena kilpailupäivänä päiväpodiumille ja nousi kokonaistuloksissa hienosti kahdeksanneksi. Mikko Ylihärsilä lensi sijalle 35 ja Sara Salonen sijalle 42. Kaiken kaikkiaan kilpailuissa lensi 74 nuorta, joista kerholuokassa 45.

Teksti: Sara Salonen, kuva Otso Kivivuori

***

 

Kantola F3K:n Suomen mestariksi

Petri Kantola voitti F3K-lennokkilajin Suomen mestaruuden. Kuva: Heikki Tammisaari, Porvoon Ilmailukerho ry

Petri Kantola voitti Suomen mestaruuden F3K-lennokkilajissa eli heittoliidokeissa. Kantola voitti kaikki kolme osakilpailua, joista viimeisin kilpailtiin Savikon lennokkikentällä 10. syyskuuta. Mestaruus ratkeaa kahden parhaan tuloksen perusteella. Kantola sai kaikista osakilpailuista 100 pistettä; yhteenlaskettu kahden kilpailun tulos oli 200 pistettä.

 

Suomen mestaruushopeaa saavutti Tauno Knuutila (193,98 p) ja pronssia Janne Lauren (192,86). Osallistujia oli yhteensä seitsemän.