Oripäässä lennetään, koulutetaan, kilpaillaan ja leireillään

tiistai 01.11.2022
TEKSTI Markus Hatakka
KUVAT Tapio Korpela, Pekka Kakko
Oripään kenttä idän suunnasta. Kuva: Tapio Korpela

 

Koordinaatit: 605236N 0224429E
Kiitotiet: 06/24 – 900 x 12 m – asfalttia,
14/32 – 940 x 16 m – öljysoraa
LDA: 06: 900 m, 24: 900 m, 14: 940 m, 32: 940 m
Radiotaajuus: 123.200 MHz
Kentän korkeus: 101 m (331 ft) MSL

 

Oripään lentokenttä sijaitsee noin 60 kilometriä Turusta pohjoiskoilliseen, Oripäänkankaan harjulla. Kentällä on monipuolista ilmailutoimintaa, pääosin purjelentoa, varjoliitoa, moottorilentoa, taitolentoa ja lennokki-toimintaa. Kentän ylläpidosta vastaa Turun lentokerho ry, jonka purjelentotoiminta on keskitetty Oripäähän.

 

 

Kuten suuri osa Suomen korpikentistä, on myös Oripään kenttä perustettu armeijan tarpeisiin. Kenttä on rakennettu pääosin välirauhan aikana 1940–41 palvelemaan Turun ilmapuolustusta, mutta varsinaista operatiivista toimintaa ei Oripäässä ole sota-aikana ollut. Kenttä oli pitkään Puolustusvoimien omistama ja hallinnoima, mutta siirtyi vuosituhannen vaihteessa Metsähallitukselle. Suihkuhävittäjäaikakauden alkaessa Puolustusvoimat suunnitteli kentän pääkiitotien jatkamista lähes kolmen kilometrin pituiseksi. Se jäi toteuttamatta muun muassa maantietukikohtien rakentamisen vuoksi.

 

Käytön puutteessa kenttäalue alkoi metsittyä, kun Loimaan ilmailukerho sai luvan raivata kenttää purjelento-koulutuksen tarpeisiin. Kentän ylläpitovastuu siirtyi 60–70-lukujen taitteessa Turun lentokerholle, jolla se on ollut jo yli puolen vuosisadan ajan. Kerho on vuosien saatossa luonut hyvät puitteet rakentamalla alueelle muun muassa lentokonehallin, huoltotilat, koulutuskäyttöön soveltuvan kerhorakennuksen, saunat ja uima-altaan sekä majoitustilaa.

 

Oripään kenttää on pyritty kehittämään myös yhteistyössä Oripään kunnan ja Oripää Lions Clubin kanssa. Joka toinen vuosi kentällä järjestetään valtakunnallinen maatalousnäyttely OKRA, jonka tapahtumatuotannosta paikallinen Lions Club vastaa. Lentokerhon ja Lions Clubin yhteisesti hakema rahoitus on mahdollistanut muun muassa kiitotien 06–24 leventämisen ja uudelleen päällystämisen vuonna 2017. Pääkiitotien 14–32 uudelleen päällystäminen odottaa vielä rahoitusta. Liikenne- ja viestintäministeriön viime vuosina jakamaa pienlento-kenttien kehittämisrahaa Oripään kentälle ei sen sijainnista johtuen ole saatu.

 

Purjelento on yleisintä lentotoimintaa Oripään kentällä. Kuva: Pekka Kakko

 

Lentokoulutusta ja -tapahtumia

Merkittävä osa Oripään toiminnasta on lentokoulutusta. Kenttää käytetään muun muassa purjelennon, varjo-liidon ja taitolennon perus- ja jatkokoulutukseen. Purjelentokoulutuksesta vastaa Turun lentokerho ja varjoliitokoulutusta kentällä järjestää esimerkiksi Airiston varjoliitäjät ry. Oripäässä on myös lukuisia vuosittain toistuvia lentokoulutustapahtumia, kuten perinteikäs matka- ja kilpapurjelennon koulutus- ja harjoitusleiri Oripää Camp, moottorilentoon keskittyvä liikennelentäjien SEP-leiri (ent. Tupen leiri) sekä Urheilutaitolentäjät ry:n järjestämät taitolennon kevät- ja syysleirit. Lisäksi Oripään kenttä on suosittu matalalähestymis- ja läpilasku-kohde ammattilentäjäopiskelijoiden matkakoululennoilla, tähän vaikuttanee kentän otollinen sijainti Turku–Pori–Pirkkala-kolmion keskellä. Myös Puolustusvoimat käyttää kenttää esimerkiksi helikopteri- ja UAV-koulutukseen.

 

Oripään kenttä on saanut kunnian olla myös kansainvälisten kilpailujen ja tapahtumien näyttämönä. Kentällä on järjestetty vuonna 2013 kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n myöntämät purjetaitolennon MM-kilpailut advanced- ja unlimited-luokissa. Maailmanmestaruuksia oli tuolloin tavoittelemassa kilpailijoita yhteensä 14 maasta. Kentällä on myös mitelty useita kertoja SM- ja PM-mitaleista purje- ja moottoritaitolennossa sekä tarkkuuslennossa. Kilpailujen lisäksi Oripäässä on järjestetty lukuisia kansainvälisiä lentotapaamisia, esimerkiksi Club Fournier- ja Vintage Glider Club -tapaamisia, joista viimeisimmät VGC Rendezvous -tapahtumina vuosina 2003 ja 2016.

 

Luonnon keskellä

Sijainti harjualueella tuo omat vaatimuksensa lentokentän ylläpidolle. Oripään kenttä ja sen ympäristö kuulu-vat tärkeään pohjavesialueeseen, jonka suojelusta on huolehdittava. Kentällä elää myös erittäin uhanalaiseksi luokiteltu kenttähietakoi, joka hyödyntää alueella kasvavaa kissankäpälää. Ympäristönsuojelullisten näkökohtien huomioiminen lentokenttätoimintojen, esimerkiksi polttoainejakelun, kehittämisessä onkin ollut keskustelunaiheena Oripäässä viime aikoina. Luontoarvoilla on kuitenkin yhä merkittävämpi vaikutus myös harrasteilmailun tulevaisuuteen.

 

 

Eräs Oripään kentän pitkäaikaisista käyttäjistä, Ari ”Asa” Saarinen, aloitti purjelentoharrastuksen ja sen myötä pitkän ja ansiokkaan sotilas- ja siviili-ilmailu-uransa tällä samalla kentällä jo 60-luvun lopulla. Asan edellisestä PIK-5 -lennosta oli aikaa jo reilut viisikymmentä vuotta, mutta kone pysyi konkarin hyppysissä kuin olisi eilen sillä viimeksi lentänyt. Kuva: Markus Hatakka