Opi lisää ja tapaa tuttuja Jämi Fly In -tapahtumassa

keskiviikko 31.05.2023
TEKSTI Hannamari Mecklin
KUVAT Mikko Maliniemi ja Taneli Äikäs
Raimo Nikkanen Pittsillään on Jämi Fly Innin vakiovieras ja tulee myös tänä vuonna. Kuva: Mikko Maliniemi

 

 

Jämi Fly In lienee useammalle ilmailijalle tuttu tapahtuma: osalle suomalaisista ilmailuharrastajista jopa se rakkain. Tapahtuma on kehittynyt vuosi vuodelta enemmän järjestäjiensä näköiseksi ja heinäkuun 21.–22. järjestettävä tapahtuma kunnioittaa alkuperäistä teemaa modernilla twistillä.

 

 

Ensimmäinen Jämi Fly In järjestettiin Jämillä 1970-luvun alussa. Silloin joukko experimental-harrastajia eli itserakennettujen lentokoneiden tekijöitä kokoontui Jämille esittelemään koneitaan ja vaihtamaan kuulumisia. Vuosien saatossa tapahtuman koko kasvoi, ja vuosien 2008–2016 aikana tapahtuma järjestettiin lentonäytöksenä, 2008 ja 2012 Ilmailuliiton päälentonäytöksenä. Nyt kesällä 2023 Ilmailuliitto on Jämi Fly In -tapahtuman tukija.

 

Lentonäytösstatuksesta huolimatta heinäkuisen viikonlopun teema pysyi samana: ilmailuhenkisten ihmisten kokoontuminen rakkaan harrastuksensa parissa. Yleisöennätys koettiin vuonna 2014 – noin 12000 hlöä ja konemäärässä ennätys vuonna 2010 – 182  ilma-alusta 16 eri maasta. Tänä vuonna monen vuoden tauon jälkeen järjestettävä Jämi Fly In palaa juurilleen, eikä ole enää lentonäytös.

 

Kalle Brusi, Jyri Luoma, Jani Hintikka ja Jaakko Rissanen toimivat airbosseina Jämillä vuonna 2013. Kuva: Taneli Äikäs

 

Mahdollisuus oppia ilmailusta
Jämi Fly In ei ole vain hauska tapahtuma ilmailun harrastajille; sillä on myös oma roolinsa ilmailun edistämisessä – tapahtuma tarjoaa eri ikäisille ihmisille mahdollisuuden oppia ilmailusta ja tavata sekä uusia että vanhoja tuttuja. Luvassa on nähtävää ja tekemistä koko perheelle ikään katsomatta.

 

Suihkumoottorilennokkiharrastajien ”Jet Meet” pidetään yläkentällä, alakenttä puolestaan on lentotoiminnan käytössä. Tapahtuma-alueen esittelypisteissä voi tutustua ilmailuharrastuksen eri lajeihin, ja taivaalta voi bongata sään salliessa vaikkapa kuumailmapallon.

 

Jämi Areenan esittelypisteissä voi seurata erilaisia ilma-alusten huoltoon liittyviä työnäytöksiä: vaikkapa peräsinten verhoilua, purjekoneen punnitusta ja varmistuslangan laittamista. Tampereen Ilmailuyhdistyksen purjelentosimulaattorilla pääsee kokeilemaan purjelentämisen huumaa jalat maassa pysyen ja experimental-rakentajan taitoja harjoittamaan legomuseo Vanha-Palikan pisteellä, jossa voi rakentaa legoista lentokoneen oman mielensä mukaisesti ja osallistua sillä leikkimieliseen experimental-kisaan.

 

 

Ilmailua ja illanviettoa
Vuosia poissa käytöstä ollut Jämin ilmailuperinnehuone on avoinna täysin uusittuna historian nälkäisille. Woikosken Safirit saapuvat viikonlopun aikana viidellä koneellaan Jämille ja sunnuntaina kävijät pääsevät nauttimaan ”Rautarouvasta” eli DC-3:sta. Lentäen saapuville kävijöille järjestetään lauantai iltana yhteinen illanvietto kuppilatiiman merkeissä.

 

 

Tapahtuma on kävijöille ilmainen, joskin pieni parkkimaksu moottoroiduilla kulkuneuvoilta saapuvilta peritään. Airbossit palvelevat lentäen saapuvia tänäkin vuonna ja vesikoneillekin löytyy oma parkki läheiseltä rannalta.

 

Jämi Fly In -tapahtumaan osallistui ennätysmäärä koneita vuonna 2010. Kuva: Mikko Maliniemi

 

LISÄÄ AIHEESTA