Onni Viljamaan ilmailu-ura oli pitkä: 66 vuotta ja yli 16 000 tuntia tiimaa

torstai 27.02.2020
TEKSTI Kirsi Seppälä
KUVAT Kirsi Seppälä
Onni ”Onska” Viljamaa kiittää lukuisia ilmailukavereitaan ikimuistettavista vuosista. Tästä eteenpäin Onska kerää kuppilatiimaa ja muistelee tuhansia lentotuntejaan.

Onni ”Onska” Viljamaa aloitti lentoharrastuksensa Jukolan Piloteissa Hyvinkään lentokentällä 66 vuotta sitten. Viljamaa pääsi koneen puikkoihin ensimmäistä kertaa 8.5.1953. Koulukoneena oli SG3 ja opettajana K. Pekkola.

 

–Koulutus alkoi yksipaikkaisella koneella maakiito- ja matalaliitoharjoituksilla, Viljamaa muistelee.

–Kolme ensimmäistä harjoitusta meni hyvin, mutta neljännellä kerralla kone päätyi kaartoharjoituksessa mäntyihin. Kauhea rytinä oli, kun siipisalot menivät poikki ja siipimies rysähti puuhun, hän kertoo.

 

Lentoharjoitukset jatkuivat vuoden kuluttua Gr9-koneella. Seitsemännellä lennolla, noin 10 metrin korkeudessa kone kallistui vasemmalle ja putosi. A-kurssin hän suoritti vuonna 1955, B-kurssin vuonna 1956 ja C-kurssin 1957. D-kurssin käytyään hän sai purjelentolupakirjan vuonna 1962.

 

Purjelentolupakirjan suorittamisen jälkeen Viljamaa lensi A2-lupakirjan vuonna 1965. Tuohon aikaan tiimaa sai kerätä moottoripurjekoneella, joten Viljamaa lensi Moottori Babyllä eli paukkulaudalla. Omaksi iloksi lentämisen lisäksi Viljamaa toimi pitkään opettajana. Viljamaa aloitti opettajakurssin vuonna 1972. Koneena oli Cessna 140. Lisäksi hän opetti teoriaa Ilmailuliiton järjestämillä kursseilla. Viljamaa ehti kouluttaa moottorikoneella ja purjekoneella monta sataa lento-oppilasta.

 

–Opettaminen tuo mukavia ilmailukokemuksia, sillä koululennoilla on usein hauskoja sattumuksia ja juttuja, Viljamaa kertoo hymyillen.

 

Viljamaan ilmailuharrastukseen kuului myös SAR-toiminta eli etsintä- ja pelastuslennot. SAR-toiminnassa yhdistyi sekä tiiman kerääminen että hyödyllinen toiminta.

 

Asikaisen Tero haali minut mukaan SAR-toimintaan, mitä teinkin monta vuotta, hän toteaa.

 

Onni Viljasen pitkä ilmailuharrastus koneen puikoissa päättyi lokakuussa 2019, minkä jälkeen hän ei enää ole uusinut lupakirjaansa. Kiinnostus ilmailuun sen sijaan jatkuu, eikä ihme, ehtihän Viljamaa kerätä yhteensä 16 185 tuntia ja kymmenen minuuttia tiimaa moottori- ja purjelentokoneella ja lentää sekä päivä- että yö-VFR:ää ja mittarilentoa.