Nummelan lentokeskuksessa kesäkuun lopulla järjestetty leiri kehitti lentotaitojen lisäksi yhteisöllisyyttä.
Kuten purjelennossa yleensäkin, Nummelan lentokeskuksenkin harrastajamäärät ovat vähentyneet parhaista vuosista. Peruskursseilta valmistuu aina muutama pilotti kaudessa, mutta lupakirjan saaneista harvempi jää harrastamaan lajia aktiivisesti, eikä väki viihdy kentällä entiseen malliin. Toisaalta uudet lentäjät, ja mikseivät myös kokeneemmatkin, tarvitsisivat ohjausta kehittyäkseen harrastuksessaan. Nummelan lentäjäyhteisö onkin käärinyt hihat ylös saadakseen kentän toiminnan piristymään.
– Tästä syystä keksimme tällaisen panostetun viikon, jossa joku joka ohjaa ja opettaa. Näin ihmiset pääsevät eteenpäin, taustoittaa leirin vetäjä, kokenut matka- ja kisapilotti Tapio Tourula.
Ketään ei jätetä sivuun
Toista kertaa järjestetty Nummelan fly out -leiri eroaa muista purjelentoleireistä ehkä siinä, että mukaan pääsevät kaikentasoiset pursipilotit. Vaikka pääpaino onkin matkalennossa – nimensä mukaisesti fly out -leirillä pyritään pääsemään pois kentän turvallisen houkuttelevasta imusta – annetaan opetusta myös esimerkiksi termiikkilennon perusteissa sitä haluaville.
– Ketään ei jätetä sivuun, vaan kaikille annetaan ohjausta tasonsa mukaan. Jokainen saa oman tehtävänsä, Tourula kertoo.
Tourula ei rajaa osallistujia pelkästään omaan väkeen, vaan leirille voivat osallistua myös muiden kenttien pilotit. Jo viime kesänä mukana ollut Marja Mielonen osallistui fly out -leireille harjoitellakseen matkalentämistä.
– Lensin viime kesänä omalla koneella ja Tourula coachasi minua lentäen itse Stemmellä (moottoripurjehtija). Se oli aivan uskomattoman opettavaista, Mielonen hehkuttaa.
Mielonen kertoo, että matkalentoa harjoiteltaessa on tärkeää, että mukana on kokeneempi pilotti opastamassa omalla purjekoneellaan.
– Nummelan fly outin yksi iso etu onkin, että meillä on kokeneita matkalentäjiä, joiden kanssa lennetään paljon puljassa. Täällä on hyvin saatu toteutettua se, että eri tasoiset lentäjät ovat saaneet opastusta.
Ahaa-elämyksiä
Leirin jokainen päivä lähtee käyntiin briefingillä ja tutkimalla sää: päästäänkö lentämään ja jos, niin millaisessa kelissä? Tästä pursipilotille tärkeästä teemasta voi meteorologinakin toimiva Tapio Tourula pitää asiantuntevia ja perusteellisia luentoja. Sadepäivän sattuessa Nummelassa onkin pidetty teoriatunteja muun muassa lennonsuunnittelusta, maastolaskusta ja lentosuunnistuksesta.
– On tärkeää, että kun aamulla on katsottu tehtävät, illalla on analysoitu lentoja: mikä meni hyvin, mikä huonosti ja missä tein eri tavalla kuin muut ja mitä voin oppia. Se on osoittautunut erittäin hyödylliseksi – siinä monet ovat saaneet ahaa-elämyksen, Tourula kertoo.
Myös Nuutti Kankare oli mukana viime kauden leirillä. Kokemukset olivat positiiviset, joten oli luonnollista osallistua tänäkin kesänä. Hän kertoo saaneensa Tourulalta erittäin hyvin apua matkalentojenharjoittelussa.
– Olen yrittänyt imeä oppia häneltä mahdollisimman paljon, Kankare sanoo.
Kankare tähtää kisalentämiseen.
– Treenaan sitä varten. Harrastus pysyy haasteellisena ja motivaatio säilyy.
Kankare lisää kuitenkin, että pelkkä harjoittelu ei ole ainoa syy osallistua leirille. Tärkeää on myös samanhenkisten ihmisten kanssa leirillä vietetyt illat.
Yhdessäoloa
Nummela fly outin ei ole tarkoituskaan olla pelkkää lentämistä. Tärkeimpänä asiana Tourula pitää sitä, että leiri kehittää kentän harrastajien yhteisöllisyyttä.
– Satsaamme siihen, että ollaan tämä viikko paikalla. Joka aamu kokoonnumme ja katsomme, mitä teemme, Tourula summaa.
Myös Mielonen näkee keskeisimpänä asiana palauttaa purjelentoon se yhdessä tekemisen meininki.
– Tämä meidän lentosukupolvi – ikään katsomatta – tarvitsee nyt näitä leirejä, että saadaan tämä homma pelaamaan.
Vaikka Tapio Tourulalta viikon mittaisen leirin vetäminen on pois lentokauden omasta matkalentoharjoittelusta, ei hän koe sitä ongelmana, päinvastoin. Hän näkee tärkeäksi olla kokemuksellaan edistämässä yhteistä harrastusta.
– Minullehan tämä on myös hyvää lomaa.