Näköala: Kymin ilmailupäivänä juhlittiin kentän 80-vuotispäivää

tiistai 17.10.2023
TEKSTI Ari Haimi
KUVAT Ari Haimi
Vinka-rivistön edessä on museokone Gloster Gauntlet ja taustalla Vantaalta saapunut DC-3. Kuva: Ari Haimi

 

 

Karhulan ilmailukerho yhteistyökumppaneineen järjesti onnistuneen ilmailupäivän ja 80-vuotisjuhlan Kymissä. Kentän historia juontaa jatkosodan aikaan. Ensimmäiset kuokaniskut 65 metrin korkuisella tasaisella harjulla Kotkan pohjoispuolella iskettiin maahan elokuussa 1942. Ensimmäinen lentokone kentälle laskeutui jo huhtikuussa 1943.
Kymin kenttä on vain muutaman kilometrin päässä rannikosta ja vallitsevan merituulen suunnan vuoksi hävittäjät pystyivät nousemaan minuuteissa Kotkan taivaalle häätämään vihollista. Hävittäjälentolaivue 34 operoi kentältä noin vuoden. Lyhyen hiljaiselon jälkeen kentällä oli pienimuotoista kaupallista lentotoimintaa.

 

Uusi kukoistus alkoi harrasteilmailun vilkastuessa sotavuosien jälkeen. Etenkin 1960-luku oli kehittymisen aikaa. Karhulan ilmailukerhon purjelentotoiminta on ollut vilkasta ja harrastajille edullista. Vintturihinaus ja voimakas talkootyö on tehnyt kentästä erään vilkkaimmista purjelentokeskuksista Suomessa. Myös nuorilla on ollut taloudelliset mahdollisuudet aloittaa ilmailu-ura.

 

Ilmailupäivänä elokuun alussa sää oli suosiollinen ja talkootyö ja verkostoituminen näytti voimansa. Kymen automobiilikerhon jäsenet olivat kutsuneet paikalle upeita museoautoja vuosien varrelta. Kymin kentän lentomuseo oli auki ja alueelle oli tehty iso kahvila. Ilmailupäivän kattaus oli hieno. Nähtävissä oli paljon historiallista kalustoa, mutta myös nykyaika oli voimakkaasti läsnä. Poliisien osastolla oli mahdollisuus tutustua ammattikäyttöiseen drone-kalustoon ja Karhulan VPK esitteli tämän päivän sammutuskalustoa. Ilmailupäivän aikana oli myös mahdollisuus kurkistaa ilmailun tulevaisuuteen. Yleisö seurasi, kuinka purjelentokone saadaan taivaalle sähkömoottorikäyttöisellä potkurilla.

 

Yleisölle tarjottiin ilmailukokemuksia: helikopterilennätystä ja mahdollisuus lähteä kaksipaikkaisen purjekoneen kyytiin. Näyttävin vieras oli jälleen kerran Kymin lentokentän ikätoveri DC-3. Sen kolme jäsenlennätystä olivat loppuunmyytyjä ennen tapahtuman alkua. Yleisö sai ilmaiseksi nauttia hienosta tapahtumasta. Tämä luo varmaan järjestäjille positiivisia paineita palata aiheeseen taas ensi vuonna.