Moottoroidun slalomin MM-kilpailut: Mitali tuli!

torstai 29.11.2018
TEKSTI Helina Nieminen
KUVAT Helina Nieminen

Moottoroidun varjoliidon slalomin MM-kilpailut käytiin loka-marraskuun taitteessa Egyptissä. Suomalaisjoukkueella oli kotiin tuomisiksi upea mitali.

”Taas saapui se aika vuo­desta, kun lähdetään Egyptiin, vuosi kului äkkiä. Tuntuu, että juu­rihan siellä kisasin…

Nyt oli vuorossa MM-kilpailut, jonne saapui 17 eri maasta maailman parhaimmistoa kilpailemaan tosissaan mestaruustittelistä. Yli puolet porukasta on jo ennestään tuttuja toisil­leen, joten odotin reissua hyvin innoissani – kun pääsee tapaamaan ihania ystäviä ympäri maailmaa.

Kun viime vuonna edustin Suomea yksin, onneksi tänä vuonna kasaan saa­tiin joukkue. Mukana olivat myös Antti Tuutti ja Kalmer Kampus.

Lentokentällä alkaa jännitys, tulevatko varusteet perille, vaikka kaikki on pesty ja puunattu ohjeiden mukaan. Paramoottori ei ole jokapäiväinen näky lentokentän tullissa. Kaikki meni hyvin ja kaikkien va­rusteet saapuivat perille ilman ongelmia. Mikä ihana tunne, kun omat varusteet nä­kyvät laukkuhihnalla perillä Kairossa.

Perille päästiin yöllä ja siitä alkoi mel­kein kolmen tunnin matka hotellille, jossa kilpailut järjestettiin marraskuun alussa.

Ensimmäiset päivät kuluivat altaalla auringosta nauttien ja ystävien kanssa tou­huillessa, koska jouduimme odottamaan tuulen tyyntymistä. Meinasi jo epätoivo iskeä, että saataisiinko kilpailut ylipäätään pidettyä kovan tuulen takia. Emme silti me­nettäneet toivoa, vaan jokainen hetki oltiin valmiudessa kilpailutehtävien alkamiseen.

Vihdoin koitti vähätuulinen päivä ja päästiin lentämään harjoitustehtävää. Harmiksemme se jouduttiin keskeyttä­mään yltyneen tuulen takia.

Sääennusteita seurattiin koko ajan. Ne alkoivat näyttää hyvälle ja vihdoin päästiin aloittamaan kilpailut. Vaikka tuuli oli kova, se oli lennettävissä.

Ensimmäiset tehtävät menivät tun­tuman hakemisessa, koska Suomessa on ollut mahdotonta harjoitella kilpailua varten. Slalomissa pujotellaan ilmatäyt­teisiä tolppia tietyssä, ennalta annetussa järjestyksessä. Paransin omaa suoritustani jokaisella tehtävällä ja lähestyin edellä olevia kilpailijoita.

Fiilis oli mahtava: jokainen lento tuntui entistä paremmalta ja siitä sai hurjasti rohkeutta yrittää vielä kovemmin. Sekunti sekunnilta lennot paranivat.

Yrittäminen kannatti. Se tunne, kun ni­mesi sanotaan ja kävelet kohti palkintoko­roketta. Kylmät väreet valtaavat vartalon, kyyneleet valuivat poskille onnesta, seisot siinä maailman parhaiden kilpailijoiden vieressä, jotka ovat omia idoleita ja suun­nannäyttäjiä. Onnistumisen riemu on sanoin kuvaamaton.

MM-pronssimitali minun kaulassa, voiko tämä olla totta! Tämä oli enemmän kuin ikinä osasin odottaa. Tämä innoitti niin paljon, että pian saadaan Suomeen ensimmäiset kisat veden päällä. Oma koti­kuntani Alavus näytti jo vihreää valoa ki­sojen järjestämiseen ensi kesänä. Pitäähän sitä päästä treenaamaan ennen seuraavia MM-kilpailuja.

Tavoitteet ovat korkealla ja ensi kesänä treenataan aina, kun on mahdollista.”