Markku Hakamäki vie gyrokopterilentämistä eteenpäin

lauantai 21.10.2023
TEKSTI Jukka Jusslin
KUVAT Jukka Jusslin, Mirkku Merimaa ja Mikko Kaseva
Markku Hakamäki lentää ja kouluttaa Magni M24 Orionilla. Kuva: Jukka Jusslin

 

Jos haluaa erottua ilmailuharrastajana massasta, kannattaa siirtyä gyrokoptereihin. Harrastajia on Suomessa noin 20, joista aktiivisia viitisentoista. Koneita on kymmenkunta, joista lentokunnossa tällä hetkellä viisi. Markku Hakamäki on Gyrokopterilentäjät ry:n puheenjohtaja ja lennonopettaja. Kaikki alkoi Keltaisen pörssin ilmoituksesta.

 

Keminmaalla oli vuonna 1998 myynnissä gyrokopteri, jota Markku Hakamäki ystävänsä Seppo Vihavaisen kanssa lähti katsomaan. Molemmat olivat siihen aikaan mopu-lentäjiä. Ajatuksena oli tarjota vaihdossa Audi, joka nostettiin trailerille ja ajomatka yön yli pohjoiseen alkoi.

 

—Perillä osoittautui, että myytävä gyrokopteri oli tuhannen päreinä. Kauppoja ei syntynyt ja Audikin tuli trailerilla takaisin etelään. Pysähdyimme kuitenkin Jyväskylässä Veikko Silvennoisella ja katselimme aamuyön tunteihin asti gyrovideoita. Siitä se kipinä lähti, ja kun Veikolta tuli seuraavana vuonna myyntiin JT-5 OH-XRK, teimme kaupat, Markku Hakamäki muistelee.

 

Yksipaikkaiskoulutus oli ainoa vaihtoehto

Markku Hakamäki on 69-vuotias eläkkeellä oleva maanviljelijä ja maanrakennuskoneyrittäjä. Mopu-lupakirjan mies lensi tammikuussa 1996, mutta vuodesta 2000 lähtien ovat alla olleet vain gyrokopterit.

 

Noihin aikoihin ei Suomessa ollut kaksipaikkaisia gyrokoptereita eikä kouluttajiakaan. Viranomaisen myöntämällä erillisluvalla toteutettu yksipaikkaiskoulutus oli ainoa keino saada ostajakaksikolle lupakirjaan vaadittava koulutus. Kouluttajana oli Juha Silvennoinen ja ajankohta Tikkakoskella keskellä talvea. Iso osa koulutuksesta oli rullausharjoituksia, joissa kouluttaja ajaa koulutettavan perässä autolla ja antaa ohjeita.

 

—Tähän mennessä lentokokemusta erilaisilla gyroilla, kuten Magni, Xenon, Calidus ja JT-5, on kertynyt 540 tuntia ja vuosittain niitä tulee 50–70, joista 30–50 tuntia on uusien pilottien koulutusta, Hakamäki summaa.

 

Autogyrolentäjän lupakirjan (APL) lisäksi Hakamäki on toinen kahdesta suomalaisesta, jolla on voimassa oleva opettajakelpuutus autogyroille.  Koulutus tapahtuu kansallisen TRG M1-7 -ilmailumääräyksen mukaisesti ja se lennetään kaksipaikkaisella Magni M-24 Orion -kopterilla. Koulutuksessa lennetään myös matkalentoja.

 

—Magnin toiminta-aika on neljä tuntia ja tankillisella pääsee noin 500 kilometriä. Matkalentoja tehdään ympäri Suomen. Viimeisimmät pidemmät lennot ovat suuntautuneet Hyvinkäältä Kauhajoelle, Kuhmoon ja Kymiin. Ennakkoilmoituksella voi lentää myös ulkomaille, ja tarkoitus olisikin käydä lähinaapureiden lentotapahtumissa näyttäytymässä, Hakamäki suunnittelee.

 

Turvallinen lentolaite

Gyrokopterit rikotaan yleensä lentoonlähdössä ja laskussa. Tyypillisin on tilanne, jossa kone karkaa irtoamisessa liian pystyyn ja roottori osuu takana maahan. Tyyppikohtaiset erot ja koptereiden rakenne tulee luonnollisesti tuntea.

 

—Hyvällä kouluttautumisella ja koneen ominaisuudet tuntemalla voidaan haverit pitkälti ennaltaehkäistä. Gyrokopterihan ei voi sakata, vaan jos moottori menee, laskuun tullaan autorotaatiossa. Samoin, jos kopterin pysäyttää ilmassa ja pitää moottorin käynnissä, korkeus lähtee vain hiljalleen alenemaan.

 

Kysyn Hakamäeltä, minkälaisia poikkeus- ja vaaratilanteita on lentäessä ja kouluttaessa sattunut.

 

—Kerran JT-5:llä sattui moottorihäiriön takia pakkolasku, mutta vain kone kaatui pehmeälle kynnöspellolle ilman, että satutin itseäni. Toinen tilanne sattui opetustilanteessa, kun Xenonin ovi aukesi lennolla oviraamin murtumisen takia. Ohjeistin oppilaan lentämään koneen rauhallisesti laskuun ja itse pitelin ovesta kiinni, ettei se irronnut lopullisesti ja mennyt potkuriin. Huolelliset tarkastukset ennen lentoja ovat kaiken a ja o, Markku Hakamäki muistuttaa.

 

Entä mitä kaikkea gyrokopterilla voi tehdä ilmassa turvallisesti verrattuna kiinteäsiipisiin ja helikoptereihin?

 

—Kiinteäsiipisellä täytyy olla nopeutta ilmamassassa lentääkseen. Koptereissa on niin sanottu pyörivä siipi, jolla on aina nopeutta ilmamassassa ja siksi se lentää, vaikka oltaisiin paikallaan. Tosin gyro vajoaa hitaasti paikallaan leijuessaan, jolloin puhutaan pystyrotaatiosta. Oleellinen ero kiinteäsiipisiin on se, että kun kiinteäsiipistä ohjataan siivekkeillä ja peräsimellä, gyroa ohjataan roottoritasoa kallistelemalla ja sivuperäsimellä.

 

Oppia maailmalta

Hakamäki kertoo oman lentämisensä gyrokoptereilla olleen pitkään varsin lentokonemaista. Maailma avartui Jukka Tervamäen kanssa vuonna 2009 tehdyllä käynnillä Magni Gyron tehtaalle Italiassa. Siellä lennettiin erilaisilla konetyypeillä Novaran lentokentällä lähellä Milanoa. Lennonopettajina toimivat Luca ja Pietro Magni. Koulutus sisälsi tyyppikoulutusta ja mitä erilaisimpia lentotiloja.

 

—Silloin opin todella lentämään gyrokopteria sekä saimme kattavat ohjeet siitä, miten koneita tulee huoltaa. Floridassa olen lentänyt SilverLight Aviationin tehtaalla Zephyrhillsissä AR1 Air Rangerin eri versioilla. Ne ovat pienin muutoksin kopioita eurooppalaisista gyrokoptereista, Hakamäki kertoo.

 

Jukka Tervamäeltä Hakamäki sanoo oppineensa, minkälainen on turvallinen gyrokopteri. Paljon arvokasta oppia tuli myös Juha Silvennoiselta ja tämän isältä Veikolta.

 

Gyrokopterilla lentäminen on varsin erilaista lentämistä perinteiseen verrattuna. Laite on lähes helikopterimainen, vaatien kuitenkin pienen lähtökiidon. Lisäksi se on helppo lentää, äärimmäisen ketterä eikä ole tuuli- tai puuskaherkkä. Maakäsittely yksinkin on helppoa ja ylläpito suhteellisen edullista.

 

—Ota kontista, käy taivalla ja työnnä konttiin. Lennämme ympäri vuoden ja pikku pyräys taivaalla piristää synkänkin päivän, Markku Hakamäki tiivistää.

 

Gyrokopterilentäjät ry on tällä hetkellä Suomen ainoa lajiyhdistys ja sen kotikenttä on Hyvinkää. Hakamäki pitää Hyvinkäätä sopivan keskeisenä paikkana gyrokoptereille. Ja kuten lähes kaikissa muissakin harrasteilmailun lajeissa, nuoria kaivattaisiin mukaan toimintaan.

 

Markku Hakamäki

Gyrokopterilentäjät ry:n puheenjohtaja

Aloitti ilmailuharrastuksen lennokkikerhossa 7-vuotiaana

Mopu-lupakirja 1996

Lupakirjat APL + APL FI, SPL + TMG ja UPL

Lentokokemus autogyroilla noin 540 tuntia ja lentokoneilla noin 150 tuntia

Harrastaa paikallis- ja matkalentoja, mutta pitää eniten kouluttamisesta

Osaomistaja kolmessa JT-5 autogyrossa sekä rakenteilla olevassa Little Wing -projektissa.

Perheeseen kuuluvat puoliso, kolme aikuista lasta ja kolme lastenlasta

 

Magni M-24 Orion OH-G016

Kaksipaikkainen tehdasvalmisteinen autogyro harraste- ja koulutuskäyttöön

Valmistaja         Magni Gyro srl, Besnate, Italia

Moottori           Rotax 914 UL Turbo 115 hv

Polttoaine        98 E5, tankin tilavuus 82 litraa

Kulutus              18 litraa tunnissa

Matkanopeus 120–140 km/t

Suurin nopeus 170 km/t

Tyhjäpaino        290 kg

MTOW               500 kg

Lentoonlähtömatka 50–100 metriä

Valmistusvuosi 2012

Omistaja           Gyrokopterilentäjät ry

Hinta uutena    100–150 000 € varustuksen mukaan (perinteinen/lasiohjaamo)

 

JT-5:n ohjaamo ja hallintalaitteet ovat yksinkertaiset. Kuva: Jukka Jusslin

 

JT-5

Jukka Tervamäen suunnittelema, yksipaikkainen harrasterakenteinen autogyro

Perusrakenne sama kuin Magni M-24 Orionissa, mutta pienempi ja ketterämpi

Ohjaamo Avo- tai umpiohjaamo

Tyhjäpaino       190 kg

Moottori           Lentokäyttöön modifioitu VW n. 80 hv –

Polttoaine        98 E5, tankin tilavuus 42 litraa

Matkanopeus   120–140 km/t

Suurin nopeus 170 km/t

Koneita on Suomessa kolme

 

 

Gyrokopterilentäjät ry:n Magni M24 OH-G016 koululennolla. Ohjaimissa Janne Nuutila ja kouluttajana Markku Hakamäki. Kuva: Mikko Kahiseva

 

Autogyrolentäjän lupakirjan vaatimukset lyhyesti

Koulutus Ilmailumääräyksen PEL M2-80 mukaisesti

Vähintään 17 vuoden ikä

PEL M2-80 mukainen tietopuolinen koulutus

Rajoitetun radiopuhelimen hoitajan kelpuutus

Ilman aiempaa lentokokemusta:

– Vähintään 30 lentotuntia autogyrolla, joista vähintään 15 lentotuntia koululentoina ja vähintään 5 lentotuntia yksinlentoina sekä vähintään 5 tuntia matkalentoina

 

Jos hakijalla on voimassa oleva purjelentäjän lupakirja:

– Vähintään 35 lentotuntia purjelentokoneella ennen lentokoulutuksen aloittamista

– Vähintään 20 lentotuntia autogyrolla, joista vähintään 10 tuntia koululentoina, ja vähintään 5 tuntia matkalentoina

 

Jos hakijalla on voimassa oleva moottoripurjelentäjän tai ultrakevytlentäjän lupakirja, tai luokka- tai tyyppikelpuutus lentokoneita varten:

-15 lentotuntia autogyrolla, joista vähintään 10 tuntia koululentoja ja vähintään 2 tuntia yksinlentoja

 

Hyvinkäältä operoi kaksi JT-5 gyroa. Konetyypin suunnitteli Jukka Tervamäki ja ensilento oli tammikuussa 1973. Kuva: Jukka Jusslin

Gyrokopteri 100 vuotta

 

Tammikuussa 2023 tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun espanjalaisen lentokoneinsinöörin ja keksijän Juan de la Ciervan suunnittelema Cierva C.4 gyrokopteri teki ensilentonsa. Ystävä oli menehtynyt liitokoneen sakattua. Vaahteransiementen autorotaatiota seuraamalla syntyi ajatus pyöriväsiipisestä, sakkaamattomasta lentokoneesta.

 

Gyrokopterista ei lopulta tullut pyöriväsiipisten valtavirtaa, vaan paikan otti Igor Sikorskyn kehittämä helikopteri. Sikorsky kuitenkin hyödynsi de la Ciervan innovaatiota helikopterinsa roottorissa.

 

Alkuaikojen gyrokopterit olivat niin sanotusti traktoreita eli moottori ja potkuri olivat lentokoneiden tapaan edessä vetämässä. Rungotkin lainattiin aikakauden lentokoneista mutta ilman siipiä. Ensimmäinen varta vasten gyrokopteriin suunniteltu runko oli Cierva C.9:ssä, joka lensi vuonna 1927 ja tehtiin Englannissa Avron kanssa. Sitten tulivat C.12, C.17, C.19, C.24 ja koneitä sekä valmistuslisenssejä myytiin eri puolille maailmaa, myös natsi-Saksaan. Amelia Earhart lensi 8.4.1931 Warringtonissa Pennsylvaniassa 5 613 metrin korkeusennätyksen Pitcairn PCA-2 gyrolla, joka perustui de la Ciervan alkuperäiskonstruktioon.

 

Toisen maailmansodan aikana gyroliitimiä käytettiin tähystykseen hinaamalla niitä muun muassa sukellusveneillä. Nykyaikainen autogyro lähti kehittymään, kun Igor Bensen keksi asentaa gyroliitimen roottorimaston taakse moottorin ja työntöpotkurin. James Bond lensi aseistetulla Wallis WA-116 Agilella elokuvassa Elat vain kahdesti vuonna 1967. Tosin ohjaimissa oli laitteen kehittäjä, II-maailmansodan pommikonepilotti ja lennostonkomentaja evp Kenneth Horatio Wallis.

 

Tekniikan Maailman kesäkuun 1965 numerossa oli Jukka Tervamäen kirjoittama laaja juttu gyrokoptereista. Jutussa havainnollistettiin kansantajuisesti gyrokopterin ja helikopterin eroa.    Kuva: Jukka Jusslin

 

Jukka Tervamäki – kotimainen pioneeri ja kansainvälinen gyrokopteriguru

Bruce H. Charnovin teos From autogiro to gyroplane, The Amazing Survival of an Aviation Technology (Praeger Publishers, Westport CT 2003) omistaa kokonaisen luvun Jukka Tervamäelle, joka 1950-luvun alkupuolella innostui Igor Bensenin gyroliitimestä ja päätyi töihin tämän tehtaalle Pohjois-Carolinaan. Valmistuttuaan Teknillisestä korkeakoulusta Tervamäki hakeutui Ilmavoimien helikoptereiden huoltoinsinööriksi, tutustui Aulis Eerolaan ja kehitti useita gyrokoptereita. Vuonna 1973 Tervamäki myi JT-5:n lisenssin Vittorio Magnille Italiaan.

 

Yhteistyö jatkui ja Tervamäki suunnitteli Magnin pyynnöstä kaksipaikkaisen, komposiittirakenteisen MT-7:n (Magni-Tervamäki) joka lensi ensilentonsa vuonna 1985. Magnin nykyiset autogyrot perustuvat pitkälti MT-7:ään. Huhtikuussa 2003 amerikkalainen Hofstra-yliopisto palkitsi Jukka Tervamäen uraa uurtavasta työstä gyrokoptereiden kehittämisessä. Samassa tilaisuudessa palkittiin kunniatohtorin arvolla edellä mainittu Ken Wallis.

 

 

Magni M24:n ohjaamo on avara ja istuimet urheiluautomaiset. Istuimet on sijoitettu hieman limittäin, jotta leveyttä säästyy.  Kuva: Jukka Jusslin

 

Seppo Vihavainen rakensi Pitbull-aihiota viisi vuotta. Koelento-ohjelma oli edennyt 25 tuntiin, kun moottorimuutoksen jälkeinen laskeutuminen koitui kohtaloksi. Kannustelineestä ja erilaisesta ohjausdynamiikasta johtuen maakäsittely on vaativampaa kuin perinteisen nyky-autogyron. Pitbullin design mukailee alkuaikojen
Ruotsalaisen Rolf von Bahrin Cierva C.30A vieraili Artukaisen lentokentän avajaisissa 8.9.1935. Kyseessä oli ensimmäinen autogyron vierailu Suomessa. ”Jo heti saatiin nähdä, että von Bahr tunsi autogironsa ja tiesi mitä sillä pitää esittää”, raportoi Ilmailuvoimien esikunnan Aero-julkaisu lokakuussa 1935. SE-AEA on nykyisin Tukholman tekniikan museossa. Kuva: Ilmailumuseo