Mäntsälän kenttä perustettiin Amerikan malliin

tiistai 11.04.2023
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ
KUVAT Raimo Salmen kotialbumi
Patria Pilot Trainingin opettajat kouluttivat lähestymisiä Mäntsälän kentälle. Malmin kentän toiminnan loputtua myös Mäntsälässä käyminen on vähentynyt.

Koordinaatit 603420N 0253031E
Kiitotie 04/22 – 400 x 18 m – nurmea
LDA:t 04: 400 m, 22: 400 m
Radiotaajuus: 123,50
Kentän korkeus: 41 m (135 ft)
Polttoainepiste: ei
Käyttö vain ultrille, yksityinen
Tiedotukset: NOTAM

 

Icarus C42 on Mäntsälän kentän asematasolla. Kuva: Raimo Salmen kotialbumi

 

Ilmailu-lehden kenttien esittelysarjan viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä on Mäntsälän kenttä. Kaikki muut Suomen nykyiset kentät on nyt tiettävästi esitelty Ilmailussa. Vaikka Mäntsälä on tämän sarjan viimeinen kenttä, se kantaa ensimmäisen suomalaisen pienkentän titteliä Suomessa.

 

Raimo Salmi perusti kentän omille mailleen vuonna 1992. Sitä ennen hän oli lentänyt monta vuotta pellolta.
–Amerikassa käytyäni totesin, että joka miehellä siellä oli talon takana nurmikenttä ja sieltä vaan mennään. Haudoin asiaa, että ai kun saisi Suomessakin ja ajattelin, että ei se varmaan mahdollista ole, Salmi aloittaa.
–Soittelin ja sain oikean miehen Trafista puhelimeen. Ihan yhteisymmärryksessä juteltiin, että sehän nyt kiva on ja kyllähän kenttiä aina tarvitaan, hän jatkaa.

 

Hanke eteni ja Salmi sai viranomaiselta viiden sentin paperinipun mukaansa. Saatesanoina oli, että ”kun nämä ehdot täyttyvät, tulemme tarkastamaan”.
Vaatimuksia on paljon ja Salmi kertoo, että esimerkiksi lähestymissektorissa pitää olla tietty astekulma; puiden, sähkölinjojen ja muiden vastaavien tulee olla riittävän kaukana lähestymissektorista. Maa ei myöskään saa olla liian kalteva.

 

Armeija on käynyt harjoittelemassa MI90-kopterilla vinssausta Mäntsälässä silloin, kun kentällä on ollut rauhallista.

Kunnossapito vaatii työtä
Mäntsälän kentän kiitotie 04/22 on 400 metrin mittainen ja 18 metrin levyinen. Pieni kenttä on tarkoitettu vain ultrakevytkoneille. Kentällä lentotoiminta on sallittua vain aamukahdeksan ja iltayhdeksän välillä.
–Kenttä on nurmipintainen. Ennen nurmikon kylvöä se on lanattu ja muotoiltu niin, että keskikohta on pikkasen ylempänä kuin reunat, jolloin vesi ei seiso kentällä, Salmi kuvailee.

 

Salmi on ammatiltaan koneurakoitsija ja maanviljelijä. Hän kuvailee kentän pitoa melko työlääksi. Asemataso mukaan lukien leikattavaa nurmea on 1,5 hehtaaria. 26-heppaisen, sauvaohjatun leikkurin leikkuuleveys on 1,5 metriä. Leikkurilla ei voi aja kovaa, ettei nurmeen jää huonosti leikattuja kohtia.

 

–Alkuvuosina aurasin kenttää talvella, mutta nyt kaikki täällä olevat koneet pistetään seisontavakuutukseen talveksi. Vakuutusmaksut ovat korkeat ja olemme kaikki enemmän lentäneitä kavereita, joilla ei ole enää sellaista hinkua ja himoa lentää, noin 50 tuntia vuodessa lentävä Salmi toteaa.

 

 

Raimo Salmen OH-U218-tunnuksella rekisteröity Rans coyote -kone on kuin tehty joulupukin kulkupeliksi.

 

Ultria ja lennokkeja

Mäntsälä on aina ollut kotikenttä neljästä viiteen koneelle. Kentän varustukseen kuuluu myös lentokonehalli.

 

Salmen nykyinen oma kone on ultrakevyt, kokopeltinen Kappa 77 -kone. Siinä on trapetsisiivet ja Hofler-laipat, jotka toimivat hammastankosysteemillä. Kone on kapea ja siinä istutaan limittäin.
–Tämä on fiksu ja mukava kone ja se on ollut minulla jo useamman vuoden. Ensimmäisen koneen ostin jo ennen kentän perustamista, ja tämä nykyinen kone on neljäs, minkä olen omistanut, Salmi toteaa.

Kentällä vakituisesti olevien koneiden ja lentäjien lisäksi vierailijoita on käynyt ainakin Tanskasta ja Saksasta.

 

Porvoon Ilmailukerho on viimeiset pari vuotta käynyt Mäntsälässä lennättämässä lennokkeja.
–He ottivat minun koneellani nurmikon leikkuun vastuulleen, koska tietävät, miten se pitää lennokkien takia leikata, Salmi kiittelee.