Malmilla juhlittiin 80-vuotiasta kenttää

maanantai 28.05.2018
TEKSTI Nina Brostrom
KUVAT Timo Porthan

Kauniit kesäkelit hemmottelivat ilmailijoita ja vieraita viikonloppuna, kun Malmin lentoasemalla vietettiin avajaisten 80-vuotisjuhlia sekä järjestyksessä viidettä Helsinki-Malmi Fly In -tapahtumaa.

Kaikkiaan viikonloppu keräsi Malmille arviolta reilut 3 000 kävijää. Perjantaina käynnistyneessä Fly In -tapahtumassa konevieraita oli nelisenkymmentä.

”Paikalla oli koneita kotimaasta, kuten Kuhmosta, Seinäjoelta, Porista ja Forssasta, mutta vieraita oli lentänyt paikalle ainakin Viron Tartosta, Latviasta, Ruotsista ja Britanniasta. Kaikkia ei saatu listattua”, tapahtuman koordinoinnista vastanneen Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönenkertoo.

Lauantai oli vilkkain päivä Malmilla pitkään aikaan: operaatioita kertyi 261 kappaletta ja siihen läpilaskut päälle.

”Tällaisia päiviä on silloin tällöin hyvinä kesäpäivinä. Yleisöä kentällä on näin paljon yleensä kuukauden 1. perjantaina kun on FHRA:n pre-cruising. Jos joka päivä olisi yhtä vilkasta, Malmin operaatiomäärä vuositasolla olisi 95 256 ja siihen lisäksi läpilaskut.”

Lauantain päätapahtuman yleisömagneetti oli hopeinen, Aeron väreissä oleva Douglasin DC-3 -kone ja onnekkaimmat pääsivät sen kyydissä paikallislennolle. Lisäksi päivän mittaan nähtiin runsaasti ohilentoja moottorikoneilta, ultrilta ja experimental-koneilta, kaksi gyrokopteria, moottoripurjelentokoneita (muun muassa Grob G109, Diamond Super Dimona HK36 ja Falke), asematasolla ollut suihkukone Cessna Citation, muutamia laskuvarjohyppyjä sekä illalla vielä kuumailmapallokin.

Tapahtuman virallinen osuus alkoi kello 11 Malmin lentokenttäyhdistys ry:n Pekka Aakkon esityksellä. Tilaisuuden avajaispuheen ja valtiovallan tervehdyksen piti kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.), jota kuulemaan terminaalirakennukseen oli pakkautunut runsaat 200 kuulijaa.

Vanhasen puheen jälkeen nautittiin Stadin slangi ry:n kuoron esityksestä sekä Raine Haikaraisen esitelmä Malmin kentän historiasta ja alkuvaiheista.

Kaupungin terveiset toi apulaispormestari Pia Pakarinen (kok). Helsinki oli myös tuottanut lahjan: Malmin 80-vuotisesta taipaleesta kertovan dokumenttielokuvan, joka sai tilaisuudessa ensiesityksensä. Filmi on katsottavissa kaupungin verkkosivuilta.

Lentokoneiden historiaan perehdyttiin DC-3 ry:n Pentti Niemen esityksen kautta, kun taas tulevaisuutta valotti Malmin sähkölentokone ry:n Janne Vasama. Osa Malmilla toimivista yrityksistä ja yhteisöistä pitivät juhlassa omat tervehdyksensä, muiden muassa Suomen Ilmailuliitto, jota esitteli toiminnanjohtaja Timo Latikka. Trafista terveiset toi Janne Hottola.

Lisäksi vieraat pääsivät osallistumaan kenttäkierroksille ja kurkistamaan normaalisti suljetuille alueille sekä tutustumaan pelastuslaitoksen kalustoon. Kentän yhteydessä toimivat yritykset ja yhteisöt esittelivät myös toimintaansa.

Juhlaviikonlopun järjestelyistä vastasivat MLY ry:n lisäksi EFHF ry, SIL, Trafi, DC-3 ry, Malmin ilmailukerho, Mäntsälän Ilmailukerho, De Motu, Aeropole, BF-lento, Nordicavia, Helsingin pelastuslaitos, ravintola Check-In, Virtuaalilentäjät, ilmapartio Tuulenkävijät ja Kevytilmailu ry.

”Tämäkin tapahtuma saatiin aikaan hyvällä valmistelulla ja aktiivisella ydinjoukolla, joka päivien mittaan toimi joustavasti ja hyvällä mielellä kentällä. Järjestäjäporukassa oli mukavaa ja iloista, joten kiitokset kuuluvat pienenkin panoksen antaneille. Fly In -tapahtumat voivat vaihdella yhden illan makkaranpaistosta porukalla suureen lentonäytökseen, mutta tärkeintä on aina yhteinen kuppilatiima ja keskustelu kokemuksista. Fly In -tapahtumat ovat käytännön lentoturvallisuustyötä parhaimmillaan”, Hyvönen muistuttaa.

Katso juhlapuheet netistä

Vanhanen https://www.youtube.com/watch?v=dUaZ4RYMu_M

Pakarinen https://youtu.be/AJopsWH8OS4

Malmi 80-vuotta -juhladokumentti https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/malmin-lentoasema-80-vuotta

 

LISÄÄ AIHEESTA