Mahtavat ilmailumessut tulossa

torstai 27.08.2020
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ
KUVAT KIRSI SEPPÄLÄ
Lentonäytösjohtaja Tapio Pitkänen saapui tiedotustilaisuuteen lentämällä 1940-luvun alkeiskoulutuskone Stieglizillä. Samaan aikaan laskuun tulivat myös Ilmavoimien entiset jatkokoulutuskoneet, Fouga Magisterit.

 

 

Esillä Ilmavoimat, HX-kandidaatit ja Red Arrows sekä paljon muuta

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen Kauhava Air Show 2020 järjestelyt etenevät aikataulussaan. Keskiviikkona Kauhavan kentällä kävi vilske viime hetken valmisteluiden parissa. Näytöksen käytännönjärjestelyistä vastaa Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry.

 

–Rakennustyöt ovat käynnissä ja aikataulussa. Alun perin näytöksen piti olla 13. ja 14. kesäkuuta, mutta maaliskuun kolmannella viikolla tehtiin päätös, että näytös siirretään, lentonäytöksen johtaja Tapio Pitkänen kertoi.

 

Elokuun viimeinen viikonloppu lyötiin lukkoon, koska se sopi paitsi näytöksen järjestäjälle myös isolle yhteistyökumppanille, Suomen ilmavoimille. Näytös järjestetään viranomaisen antamien koronan varotoimenpideohjeiden mukaan, ja järjestäjät tekevät yhteistyötä Kauhavan johtavan lääkärin kanssa. Ulkomailta näytökseen tulevat lentäjät ovat Pitkäsen mukaan olleet kahden viikon ajan karanteenimaisissa olosuhteissa ja heille on tehty koronatestit ennen Suomeen tuloa.

 

–Kenttä on laaja ulkoilmatapahtuman järjestämispaikka. Huolehdimme yleisön turvallisuudesta, wc:itä on paljon ja käsienpesupaikkoja myös. Yleisöalue on tehty laajaksi ja lentonäytös on siitä hyvää katsottavaa, että sen näkee takarivistäkin, Pitkänen kuvailee

 

Ilmavoimat ja HX-hanke hyvin esillä

Pitkänen kertoo, että pääyhteistyökumppani Ilmavoimat tuo näytökseen alkeiskoulukone Vinkan ja uuden alkeiskoulukone Grobin. Jatkokoulutuskoneella Hawkilla lennetään näytöksessä sooloesitys, minkä lisäksi esiintyy myös osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks.

 

–  Hornet show huipentaa näytöksen, Pitkänen kehuu.

 

Yleisöä kiinnostaa varmasti myös HX-hankkeen koneet, ja kaikki HX-kandidaatit ovakin esillä. Pitkänen kertoo, että Rafalella lennetään suorituskykyjen esittelylento ensimmäistä kertaa Suomessa. Ruotsi on mukana Saab JAS 39 Griepen C ja D-kalustollaan. Ruotsin tiedustelukone Saab GlobalEye tulee maanäyttelyyn.

 

Red Arrows kiehtoo

Yksi näytöksen kohokohtia on Iso-Britannian Royal Air Forcen osastotaitolentoryhmä Rafat Red Arrows. Ryhmässä lentää yhdeksän punaista Hawkia värisavuineen. Edellisen kerran ryhmä nähtiin Kauhavalla juhannuksena 2006.

 

Tuhansia kävijöitä

Kun tieto Red Arrowsin saapumisesta julkistettiin, ennakkolipunmyynnissä näkyi selkeä nousu. VIP-liput on lauantailta myyty loppuun, sunnuntaille on vielä tilaa. Koska lentäminen on sääherkkää puuhaa, moni ostaa lippunsa vasta paikan päältä. Pitkänen olettaa, että molempina päivinä porteilta voitaisiin myydä nelisen tuhatta lippua. Näin kokonaiskävijämäärässä päästäisiin kymmenentuhannen tietämille. Järjestäjät ovat kuitenkin varautuneet tätäkin suurempaan katsojamäärään.

Näytöksen aatonaattona taivas oli tummanpuhuva. Viikonlopuksi on luvattu mukavaa säätä.

Lentonäytöksen aaton aattona viikonlopuksi ennustettu sää näyttää hyvältä. Luvassa on puolipilvistä ja sateenmahdollisuus on varsin vähäinen.

–Mahtavat ilmailumessut tulossa, Pitkänen kehuu.