Janne Savolaisesta F5J:n Suomen mestari
Sähkömoottorilla ilmaan nousevien F5J-termiikkiliidokkien SM-osakilpailu 3/3 käytiin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Orimattilassa Kuivannon kentällä. Lauantaina sää oli kaunis ja nostoja löytyi, mutta sunnuntaina kostea keli kiusasi tapahtumaa.
Kisan alla Tuomo Kokkonen sekä Janne Savolainen johtivat SM-tilannetta tasapistein. SM-pronssista näytti tulevan Aaro Malilan ja Kusti Alasalmen välinen kamppailu.
Sunnuntaina iltapäivällä käynnistyneissä fly-offeissa Janne Savolainen nosti lennokkinsa moottorin voimin kerta toisensa jälkeen melko korkealle ja näytti löytävän kantavaa ilmaa sadepilvien alta sekä metsien reunamilta. Savolainen voitti ensimmäisen ja kolmannen fly-off-kierroksen, joskaan täysiin 15 minuutin tavoiteaikoihin hänkään ei yltänyt. Saavutukset kuitenkin siivittivät hänet osakilpailun ja SM-sarjan voittoon.
Tuomo Kokkonen nappasi voiton toisella fly-off-kierroksella. Hän tuli viimeisessä osakilpailussa sekä SM-loppupisteissä kakkoseksi. Pronssia Kuivannon osakilpailusta otti Timo Keränen, mutta SM-sarjan loppupisteissä hän jäi podiumin ulkopuolelle Aaro Malilan saadessa SM-pronssia.

Terveiset MM-kilpailuista
Kuivannolle Janne Savolainen matkasi lähes suoraan F5J:n MM-kisoista, jotka pidettiin Bulgarian Dupnitsassa. Paikka on tunnettu tuulisuudestaan ja tälläkin kertaa puhuri oli Savolaisen mukaan älyttömän kova. Hän sijoittui MM-kilpailuiden alkuerissä 88 kilpailijan joukossa sijalle 41.
Savolaisen Sense-liidokki vaurioitui Dupnitsassa yhteentörmäyksessä ja SM-loppukilpailuihin hän osallistui Prestigellä. Vaurioiden korjaaminen on miehen mukaan helppoa ja juurikin yleisessä helppoudessa piilee hänen mielestään F5J:n taika.
—Tämä ei ole kovin urheilullinen laji, mutta näitä koneita on helppo lähteä lennättämään. Mukaan ei tarvitse ottaa suurta arsenaalia, kuten vaikka sähkövinssejä, hän kiteyttää.
Useimmat treenilennot Savolainen lennättää kotinsa takapihalta. Suomen parhaana F5J-kenttänä mestari pitää Kuivantoa, jossa ei ole reunaesteitä lähimailla. Hänen mielestään toiseksi paras kenttä F5J-koneille on Ummeljoen lentopaikka Kouvolassa.

Kaluston sijaan lennätystaito ratkaisee
NAN Modelsin Explorer-lennokilla lennättänyt Tuomo Kokkonen totesi kilpailun päätteeksi, että SM-tuloksissa kärkipaikan taisi ratkaista viimeaikainen kilpailukokemus ja suoritusten eheys. Hän kertoo harjoitelleensa tosissaan, joskin harmillisen usein yksinään vailla lennättäjäjoukon tuomaa säpinää.
—F5J on laji, jossa kokonaisuus ratkaisee. Koneet ovat niin samanlaisia, että lennättäjän taidolla on iso merkitys. Ei voi nimetä yhtä tiettyä juttua, jonka turvin pärjäisi, Kokkonen pohdiskeli.
Hänen toiveensa on, että kilpailuihin saataisiin tavalla tai toisella lisää porukkaa ja kansainvälistä meininkiä. Ennen korona-aikaa Suomessa järjestetyissä F5J-kisoissa kävi lennättäjiä Venäjältä ja Baltiasta. Venäläisiä ei näy sodan vuoksi ja Baltiassa laji on hiipunut. Lajiryhmässä on keskusteltu pohjoismaisista kisoista, mutta ne ovat toistaiseksi puheiden asteella.

Malila lennätti rennolla otteella
1980-luvulta saakka lennokkeja harrastaneen ja viimeiset 15 vuotta liidokkien parissa puuhanneen Aaro Malilan kohdalla F5J:n harjoittelu jäi kuluneella kaudella vähiin, mutta siitä huolimatta hän sanoi päässeensä rentoon lennätystunnelmaan.
—Kun tavoitetaso ei ollut korkealla, tulin lennättäneeksi jopa paremmin kuin tavallisesti. Toki lennoissa oli parannettavia kohtia, hän tuumasi.
Viimeisellä fly-off-lennolla Kuivannossa Malila löysi NAN Modelsin Explorerillaan kantavaa ilmaa kaukana kentästä ja vieläpä aika matalalta. Hän sai sinniteltyä kantavassa pitkän tovin, mutta lasku jäi nippa nappa yli 75 metrin päähän maalista ja kyseisen lennon pistesaldo nollaantui.
—Juuri tällaisia erheitä tulee tehtyä, kun ei harjoittele. Parasta F5J:ssä on, että aina voi kehittyä, Malila naurahti.
Savolainen löysi kantavaa ilmaa sadepilvien alta ja metsien reunamilta.
SM-tuloksissa kärkipaikan ratkaisi kokemus ja suoritusten eheys.

F5J-luokan SM-tulokset
1. Janne Savolainen
2. Tuomo Kokkonen
3. Aaro Malila

Aurora Koskensalo kertoo:
Miellyttäviä ja ketteriä lennätettäviä
Sain kokeilla Kuivannon kentällä Aaro Malilan ja Tuomo Kokkosen F5J-koneita. Puoleen minuuttiin rajoitettu moottorin käyntiaika tuntui moottorilennokkeihin tottuneesta lyhyeltä, mutta siinä ajassa pääsi korkealle. Nousun päätyttyä kone napsautettiin liitämään termiikkiasetuksella. Sillä se näytti leijailevan korkeuksissa ikuisesti ja reagoivan pienimpiinkin ilman liikkeisiin. Yllättävintä oli, kuinka herkästi nelimetrinen liidokki vastasi ohjaintikkujen liikkeisiin ja miten helposti sillä pystyi kaartamaan pienellä alalla.
Laskeutuminen F5J-koneilla on kokemattomalle omanlaisensa suoritus. Kun avasin suuret laipat täysille, kone pysähtyi kuin seinään. Sain käyttää laippoja oikein olan takaa, jotta pystyin sovittamaan liidokin laskupläkän tuntumaan. Laipat piti muistaa vetäistä kiinni ennen kosketusta, jotteivät ne raapaise maata ja riko servoja. F5J-koneen lennättäminen oli hauska kokemus, mutta säästöpossua on lihotettava ennen ostopäätöstä. Uudet koneet maksavat 1500– 2000 euroa. Käytettyjä saisi toki paljon edullisemmin.
F5J
*Alkukierroksilla pyritään lennättämään 10 minuuttia ja fly-offissa 15 minuuttia.
*Jokaisesta lennätetystä sekunnista saa pisteen.
*Kilpailija menettää jokaisesta moottorin voimalla saavuttamastaan metristä 0,5 pistettä.
*Kun moottorilla ajettua nousua on takana 200 metriä, sakko on sen jälkeen kolme pistettä per metri.
*Loggeri rajoittaa moottorin käyntiajan 30 sekuntiin. Se myös tallentaa aloituskorkeuden, johon lennokki on noussut moottorilla.
*Työajan sisällä tehdystä maaliinlaskusta saa pisteitä. Jos lennokki pysähtyy alle metrin päähän maalipläkästä, saa 50 pistettä. Laskupisteitä heruu aina kymmenen metrin rajaan asti.
*Lisätietoa lajista löytyy FXJ Finland ry:n Facebook-sivulta.
