Lennokkiharrastaja toivoo ilmailusta ammattia

tiistai 14.03.2023
TEKSTI Aurora Koskensalo
KUVAT Timo Koskensalo
Nooa Ahola toivoo, että hänen ilmailuharrastuksensa sujuisi ja kehittyisi jatkossakin yhtä mallikkaasti kuin tähän asti. Kädessään hänellä on Multiplexin Lentus. Kuva: Timo Koskensalo

 

Tutustumislento purjekoneella on ollut Nooa Aholan hienoimpia ilmailukokemuksia.

 

Lietolainen Nooa Ahola, 12, on harrastanut lennokkeja kolmisen vuotta. Hän kuuluu Turun Lennokkiseuraan ja käy lennättämässä lähinnä Paattisten lennokkikentällä.
Lentäminen sekä kaikenlaiset ilma-alukset ovat kiinnostaneet Nooaa pienestä pitäen.

 

–Koska ne saavat lentokyvyttömän ihmisen nousemaan maan pinnalta, hän perustelee.
Viime kesänä Nooa sai syntymäpäivälahjaksi tutustumislennon purjekoneella. Keli oli mitä mainioin ja nostoja löytyi. Lennonopettaja antoi Nooan ohjata pitkät tovit ja laskeutumisen jälkeen opettaja kehaisikin, ettei vielä ole ollut yhtä nuoren pilotin kyytiläisenä.

 

Nooan mukaan purjekoneen ohjaaminen tuntui järkeenkäyvältä ja melko helpolta verrattuna moniin lennokeihin. Parin vuoden päästä Nooa toivoo pääsevänsä purjelentokurssille. Hän aikoo silti jatkaa lennokkien parissa ja ehkä lähteä vielä joskus taitolennokkikisoihin.

 

Alkuun trainereilla
Nooan ensimmäisiä radio-ohjattavia lennokkeja oli RC Hypen U Can Fly -sähkötraineri, jonka jälkeen hän sai FMS:n Super EZ -trainerin. Viimeksi mainitulla hän on osallistunut kerhon hupikisoihin ja se on lentänyt menestyksekkäästi myös kellukevarustuksessa.

 

Nooa on kehittynyt rauhalliseksi ja määrätietoiseksi lennättäjäksi, joka ohjaa taitavasti Stinger-puhallinjettiä sekä bensiinimoottorilla varustettua Yakolev Yak-55 -taitolentokoneen mallia. Suurikokoinen Yak on Nooan mukaan erittäin miellyttävä ajettava. Se on hänen suosikkikoneensa.

 

Viime kesänä Nooa ryhtyi harrastamaan rc-purjelentoa Multiplexin Lentuksella.
Kolmimetrisen liidokin voi nostaa korkeuksiin sähkömoottorin voimin, mutta siinä on myös hinauskytkin. Muutamina kertoina Lentus on vedetty Paattisilla taivaalle kenttämestarin Pilatus Porter -hinauskoneella.

 

Nooa tuumaa, ettei lennokkihinaus ole helpointa lennättämistä, muttei mitenkään mahdotonta. Hän kertoo hinauksen sujuvan hienosti, kunhan ei päästä narua löystymään.
Entäpä tulevaisuus?

 

Nooa vastaa haaveilevansa Top Gun -elokuvien innoittamana hävittäjälentäjän ammatista.
–Vaikka siihen on vaikea päästä, haluan silti yrittää, hän sanoo.