Kesän 2017 kupumuodostelmahyppyjen SM-kilpailut hypättiin Tampereella SM-viikon yhteydessä. Voittajaksi hyppäsi jälleen Ilmasirkus-joukkue Tampereelta, vaikka viimeinen kierros jäi hyppäämättä kalusto-ongelmien vuoksi. Joukkue teki myös uuden Suomen ennätyksen.
SM-viikko on eri lajien yhteinen tapahtuma. Tällä kertaa mukana oli peräti 30 urheilulajia. Lajikirjo oli iso, mukana olivat muun muassa darts, bridge, jousiammunta, uinti ja triathlon. Ilmailulajeista ainoastaan laskuvarjohyppyjen alalaji kupukuviohypyt oli mukana kilpailuissa. Nämä oli samalla ainoat SM-kilpailut laskuvarjohypyissä. Edes tarkkuus- tai FS-lajeissa ei ole SM-tason kilpailuja.
Kupukuviohypyissä on kolme lajia, joista vain 2-way-sekvenssiä hypätään Suomessa. Siinä kolme hyppääjää hyppää koneesta 2 150 metrin korkeudesta ja avaa varjot välittömästi koneesta lähdön jälkeen. Joukkueella on 30 sekuntia aikaa tehdä ensimmäinen muodostelma. 60 sekunnin työskentelyaika alkaa joko 30 sekunnin aikarajan tultua täyteen tai ensimmäisen kuvion purusta. Joukkueen kaksi jäsentä tekee työskentelyaikana viisi arvottua kuviota ja toistaa tätä sekvenssiä mahdollisimman monta kertaa. Joukkueen kolmas jäsen hyppää kamerakypärän kanssa ja kuvaa muodostelmat tuomareille.
Ilmasirkus edustaa Tampereen Laskuvarjokerhoa. TamLK toimi yhdessä Olympiakomitean ja Tampereen kaupungin kanssa kilpailujen järjestäjänä. Kilpailujen järjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Kone nousi Pirkkalasta ja itse hypyt tehtiin entisen Härmälän lentokentän päällä. Alastuloalue sijaitsi aivan vanhan kiitotien vieressä. Härmälässä on edellisen kerran kisattu SM-mitaleista vuonna 1982. Kentällä oli yleisilmailua aina samaan vuoteen saakka.
– Kun haluaa kilpailla, eikä muita järjestäjiä ollut, niin piti itse järjestää kisat, voittajajoukkueen jäsen Simo Leminen toteaa.
Ilmasirkus on hallinnut kupukuviohyppyjä jo vuosia. Nyt saavutettu SM-kulta oli kahdeksas ja SE-tuloksia on matkan varrella hypätty peräti kuusi. Joukkuessa hyppäsivät Simo Leminen, Teemu Hietakari sekä kuvaajana Jani Lyttinen. Joukkue on osallistunut MM-kilpailuihin kolme kertaa. Joukkueen paras sijoitus on 10. sija vuoden 2016 MM-kilpailuissa. Seuraavat MM-tason kilpailut hypätään Australiassa ensi vuonna.
Hypyt suoraan asutuksen keskelle
SM-viikolla suorituspaikkoja oli useita, joten hyppääjillä ei ollut aikaa muiden kilpailusuoritusten seuraamiseen. Hyppääjät siirtyivät pikkubussilla Pirkkalaan, josta lento hyppypaikalle kesti reilu 10 minuuttia. Lennonjohdon suosiollisella avustuksella turhiin odotuksiin ei jouduttu. Suorituksen jälkeen joukkueet pakkasivat varjonsa alastuloalueella. Katsojilla oli siten erinomainen mahdollisuus seurata alastuloja, varjojen pakkaamista sekä seuraavien hyppyjen harjoittelua.
Itse hypyt olivat kilpailusuorituksen lisäksi liki näytöshyppyjä. Normaalisti laskuvarjokilpailut pidetään lentokentillä, mutta nyt hypättiin asutuksen keskelle. Tämä luonnollisesti vähensi varalaskupaikkoja, joskaan niitä ei tällä kertaa tarvittu, vaan kilpailijat laskeutuivat suunnitellulle alastuloalueelle ongelmitta. Suorituksen jälkeen ehti vielä nautiskella maisemista, joita ei joka päivä näe.
SM-hopea ja -pronssijoukkeet edustivat Hämeen Laskuvarjourheilijoita. Joukkueet hyppäävät täysin erilaisella kalustolla, jotka eivät ole kilpailukykyisiä voittajajoukkueen varjojen kanssa. HLU:n hyppääjät ovatkin keskittyneet 2-way-sekvenssiä enemmän timanttihyppäämiseen. Joukkueiden jäseniä on osallistunut tänä vuonna muun muassa Puolan suurinpaan muodostelmaan. Tälle kaudella tavoitteena on parantaa sekvenssiennätystä, jonka HLU:n joukkueiden jäsenet hyppäsivät vuosi sitten Utin SM-kilpailujen jälkeen. HLU:n hyppääjät SM-kilpailuissa olivat Pasi Pirttikoski, Jari Lehti ja Heikki Kammonen (Puolikas timantti) sekä Lauri Rantaniemi, Matti Pirttikoski sekä Marko Paukkunen (Hiomaton timantti).
SM-kilpailujen palkintojenjako osui sopivasti, kun Ilmailuliiton hallituksen puheenjohtaja pääsi jakamaan Suomi100-kultamitalit voittajajoukkeelle. Edellisvuoden SM-viikon pääsihteeri Esa Niemi jakoi hopeiset mitalit. Pronssimitalit jakoi Nelli Kuokka Olympiakomiteasta.
Ilmailussa ei voida etukäteen sopia palkintojen jakoajankohtaa. Suomen juhlavuoden kunniaksi ilmailussa jaetaan SM-kultamitaleina Suomi100-SM-mitalit. Ne ovat erityisesti valtioneuvoston kanslian Suomi100 -sihteeristön kanssa suunniteltuja kultamitaleita, joilla lajiliitot pystyivät korvaamaan omat mitalit tänä vuonna. Palkinnot jaettiin Pirkka-hallissa, joka toimi samalla SM-viikon pääpaikkana.
Ilmailu sopii erinomaisesti SM-viikolle. Laskuvarjourheilu on yksi helpoimmista lajeista tuoda kaupunkiympäristöön, mikäli läheltä löytyy lentokenttä tai helikopterille sopiva nousupaikka. Yleisön kannalta tarkkuushyppy olisi helpoimmin seurattavia lajeja. Muut lajit tehdään korkealla, joten ilman videokuvaa niitä on hankala nähdä.