lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Lähdesmäki kokosi kirjaan ilmavoimien sukeltajien muistelmia

keskiviikko 15.04.2020
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ

Sukeltajia Ilmavoimissa -kirja tutustuttaa lukijan Ilmavoimien sukellustoimintaan sen aloittamisesta vuonna 1964 lakkauttamiseen vuonna 2000. Ilmavoimissa sukellusupseerina toiminut Kari Lähdesmäki pyrkii kirjassaan kertomaan Ilmavoimien sukellustoiminnasta kokonaisuudessaan: koulutuksesta, harjoittelusta ja kustannuksista sekä sukeltajien toiminnasta vesistöön päätyneiden lento-onnettomuuksien jälkeisistä etsintä-, tutkinta- ja nostotehtävistä.

 

– Kirja on muistelmatyyppinen, ja siinä paneudutaan Ilmavoimissa olleeseen pienen erikoisryhmän toimintaan. Kyseessä ei ole varsinainen historiankirja, Lähdesmäki luonnehtii.

 

Ilmavoimien sukeltajat olivat pääosin peruskoulutukseltaan lentokonemekaanikkoja ja myöhemmin lentokonehuoltoupseereita, mistä oli lento-onnettomuustutkinnassa etua. Veden alla tapahtuvien lento-onnettomuuksien tutkintaan kuului usein myös räjähtävän materiaalin raivaustoiminta.

 

Tammikuussa ilmestyneessä Sukeltajia Ilmavoimissa -kirjassa on 336 sivua ja suurelta osin aiemmin julkaisemattomia valokuvia. Kirjan kustantaja on Ketterät Kirjat Oy.