Takavuosina televisiossa pyöri mainos, jolla pyrittiin lisäämään autoliikenteen turvallisuutta. Mainoksen slogan kuului ” Jos ajat, et ota. Jos otat, et aja.” Ilmailijoille nykypäivän versio tuosta samasta voisi kuulua ”Jos lennät, et someta.”
Video on hyvä renki, mutta huono isäntä. Omien ilmailusuoritusten katsominen jälkeenpäin videolta edistää oppimista, kun samalla kertaa oman suorituksen eri vaiheita ja miettii, miten parantaa niitä. Jos omaa lentoa haluaa kuvata, kannattaa mukaan pyytää kuvaamisen hoitava kaveri tai asentaa älypuhelin niin, ettei sitä tarvitse säätää ilmassa olon aikana. Kännykän räplääminen lennon aikana heikentää keskittymistä ja voi olla turvallisuusriski.
Ilmailuliiton kesätyöntekijä käynnisti video- ja kuvamateriaalin keräämisen. Saatua materiaalia käytetään liiton somekanavissa lajien ja tapahtumien markkinointiin sekä muuhun liiton viestintään. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa joidenkin muidenkin lajiliittojen tapaan, ettei liitto suosittele oman suorituksen kuvaamista itse suorituksen aikana, mikäli on pienikin mahdollisuus, että se haittaa suoritukseen keskittymistä.
Sosiaalinen media ei voi olla vaikuttamatta kaikkeen toimintaan nykyään. Tässä lehdessä kuvataan tiiviisti keskeisiä turvallisuussuosituksia, joita Otkes antoi Selänpäässä viime kesänä sattuneesta taitolento-onnettomuudesta. Otkes toteaa selostuksessaan, että sosiaalisen median kasvanut merkitys lisää näytöslentäjien paineita; some on muuttanut näytöslentäjien vuorovaikutusta yleisön kanssa, mikä on luonut uudenlaisen tarpeen hyväksynnälle ja sosiaaliselle arvostukselle.
Omaa suhdettaan someen on hyvä pysähtyä pohtimaan. Asioita tapahtuu ihan oikeasti, vaikka niitä ei esittäisikään somessa.
Kirsi Seppälä
päätoimittaja